Hoeveel applicaties heeft een iPhone-gebruiker werkelijk nodig?

· Gonny van der Zwaag

iphone appsEr zijn meer dan 100.000 iPhone-applicaties in de App Store en er passen nog niet eens een paar honderd op je startscherm. Het is dus een kwestie van keuzes maken. Voormalig Google-medewerker Greg Stein betoogt, dat het niet zozeer om het aantal applicaties gaat, maar om de relevantie daarvan. Hij legt daarbij een link met de Android Market: die loopt weliswaar achter op de App Store als je puur naar de getallen kijkt en er missen ook nog wel wat leuke apps, maar dramatisch is dat niet.

Alle applicaties die Greg voorheen op zijn iPhone gebruikte zijn ook beschikbaar op het Android-platform. Daardoor heeft de App Store in feite geen concurrentievoordeel meer. Greg stelt dan ook de vraag: “Hoeveel mensen zijn er nu eigenlijk, die al die 100.000 applicaties willen gebruiken”.

Tegenwoordig werkt Greg als ontwikkelaar bij de Apache Software Foundation en heeft daardoor geen directe belangen meer bij Google. Hoe meer applicaties, hoe groter de kans dat jouw gewenste applicatie er tussenzit. Maar toch: als doorsnee gebruiker kun je eigenlijk alles vinden wat je zoekt. Voor een gewone gebruiker zijn zo’n 100 applicaties interessant, waarvan ze er gemiddeld zo’n 65 stuks installeren. Google en alle andere Apple-concurrenten die momenteel nog achterlopen op Apple moeten zich niet druk maken over het uitbrengen van nog meer applicaties, maar kunnen zich volgens Greg beter erop focussen dat de juiste basisapplicaties beschikbaar zijn. Voor alle nice-to-have-applicaties zorgen de externe ontwikkelaars wel. De prioriteit moet daarbij volgens Google’s Andy Rubin niet zozeer liggen op meer ontwikkelaars binnenhalen, maar op meer toestellen verkopen: er blijkt een lineaire relatie tussen het aantal verkochte telefoons en het aantal ontwikkelaars. “The app thing is a reflection of how many phones you’ve sold. That’s what developers invest in”, zegt Rubin.

Via: Blog PRNG (Greg Stein)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.