Apple verslaat RIM in wereldwijde smartphone-verkoopcijfers

·

blackberry torchIn de VS is de BlackBerry nog steeds de meest populaire smartphone en ook bij Nederlandse telecomwinkeliers blijkt de BlackBerry het opvallend goed te doen. Maar wereldwijd lijkt er een kentering gaande. Volgens StrategyAnalytics heeft Apple voor het eerst meer toestellen verkocht dan BlackBerry-fabrikant RIM. Apple verkocht 14,1 miljoen telefoons in het afgelopen kwartaal, RIM slechts 12,1 miljoen. Nokia staat nog steeds op de toppositie met 26,5 miljoen toestellen, maar daalt sterk, heeft te kampen met weglopende topmannen en moet 1.800 medewerkers ontslaan. RIM heeft ook te maken met een daling, maar die verloopt minder dramatisch. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers sprak Steve Jobs over RIM.

We’ve now passed RIM. And I don’t see them catching up with us in the foreseeable future. They must move beyond their area of strength and comfort, into the unfamiliar territory of trying to become a software platform company.

RIM is gewend om smartphones te maken met een makkelijk te gebruiken QWERTY-toetsenbordje. Nu ze een eigen tablet hebben aangekondigd en van plan zijn om een softwareplatform op te bouwen via de Blackberry App World, moeten ze buiten hun eigen comfort zone treden en proberen een inhaalslag te maken. Jobs zei verder:

I think it’s going to be a challenge for them to create a competitive platform and to convince developers to create apps for yet a third software platform after iOS and Android. With 300,000 apps on Apple’s App Store, RIM has a high mountain ahead of them to climb.

RIM’s CEO Jim Balsillie reageerde erop door Apple’s . Hij beweert dat 7 inch tablets een belangrijk deel van de markt zullen innemen, dat gebruikers Flash-ondersteuning willen en dat ontwikkelaars meer opties willen dan het gesloten systeem van Apple. Ook is RIM het niet eens met Apple’s vergelijking van een Apple-kwartaal dat in september eindigde met een RIM-kwartaal dat in augustus eindigde. In de zomermaanden zijn de verkopen altijd wat lager.

We think many customers are getting tired of being told what to think by Apple. And by the way, RIM has achieved record shipments for five consecutive quarters and recently shared guidance of 13.8 – 14.4 million BlackBerry smartphones for the current quarter. Apple’s preference to compare its September-ending quarter with RIM’s August-ending quarter doesn’t tell the whole story because it doesn’t take into account that industry demand in September is typically stronger than summer months, nor does it explain why Apple only shipped 8.4 million devices in its prior quarter and whether Apple’s Q4 results were padded by unfulfilled Q3 customer demand and channel orders.

Balsillie presteerde het ook nog om in zijn verhaal tweemaal het woord distortion field te noemen, voor mensen die verblind zijn door de Apple-marketing. Toch is StrategyAnalitics op basis van eigen cijfers van mening dat Apple toch echt RIM heeft ingehaald. Eerder deze week was er ook al in het nieuws, dat de iPhone de strijd om de zakelijke klant gaat winnen. Volgens een analist is er een kloof ontstaan tussen RIM en de twee leidende concurrenten Apple en Google, die RIM niet zomaar kan inhalen.

Although RIM is attempting to make gains in this area as highlighted by the recent acquisition of California-based Cellmania, we believe the gap between RIM and the two leading competitors (Apple and Google) in the consumer market is increasing every quarter.

RIM schiet onder andere tekort als het om apps gaat: er zijn maar 10.000 apps beschikbaar voor BlackBerry terwijl er 300.000 voor de iPhone zijn. Zakelijk gezien zou populariteit van de iPhone bij consumenten wel eens een domino-effect kunnen hebben. Belangrijke RIM-klanten zijn daardoor geneigd om over te stappen naar de iPhone.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

24 reacties

 1. door Fer

  Ik ben een hardcore iPhone fan!! Iphone4 is mn 3e iPhone.. Desondanks blijf ik zwak houden voor producten van RIM.. Wil de nieuwe BB torch eigenlijk ook wel hebben…

 2. door Frankie

  Nou, ik heb zowel (privé) een iPhone en (van mijn baas) een BlackBerry maar wat een afschuwelijk klote apparaat is dat!
  Als je een iPhone gewend bent kan je nooit meer wennen aan die mini toetsjes. Ik weet nu waarom ze het RIM hebben genoemd. Zoek “rimmen” maar eens op.

 3. door bodylove

  Ik heb een bb en een 4.

  BB is nix meer dan pingen.

  Als je die ping zou weghalen dan zou bijna niemand een bb nemen.

 4. door nibs

  ik denk met jonge mensen is blackberry beter , bij mijn werk heeft alle jongens een blackberry niet een iphone , ping is erg belangrijk , voor de mensen. ik zelf ziet minder interess met iphones en meer op blackberry , zelf vindt mijn witte iphone 4 uit england mooi

 5. door ThomAlexanders

  Origineel geplaatst door bodylove
  Ik heb een bb en een 4.BB is nix meer dan pingen.Als je die ping zou weghalen dan zou bijna niemand een bb nemen.

  Hier sluit ik me helemaal bij aan! Ik hoop dat Apple in de toekomst ook met een soort gelijke ping dienst komt…

 6. door Wouter

  Ik heb zelf ook een Blackberry curve 8520 gehad. Maar vanaf het begin afaan had ik al het idee dat ik hem een beetje goedkoop opgezet vond, vooral de menu’s enzo, enige wat ik wel echt fijn vond was het pingen.

 7. door Fer

  @nibs witte iphone4?? C’mon…!! Stop BS-ing

 8. door iMick

  Origineel geplaatst door Fer
  @nibs witte iphone4?? C’mon…!! Stop BS-ing

  Eerst googlen dan commentaar leveren. Er zijn namelijk al witte achterkantjes/ voorkanten te bestellen, die je kan vervangen met de zwarte van de iPhone en er zijn zelfs diensten die het voor je doen.

 9. door Undutchable

  @Wouter:
  Tja een toestel van 200€ vergelijken met 1 van 800€ is nogal een verschil.

 10. door Undutchable

  Origineel geplaatst door bodylove
  Ik heb een bb en een 4.BB is nix meer dan pingen.Als je die ping zou weghalen dan zou bijna niemand een bb nemen.

  Dan heb je zeker niet verder gekeken wat er mogelijk is op een BB. Voor dagelijks beheer heb ik liever 900 BB gebruikers dan 20 iPhone gebruikers. En ja beide platformen heb ik al aan het crashen gekregen.

  Natuurlijk is de iPhone 4 erg mooi en werkt lekker, maar voor zakelijk gebruik wil ik direct toegang tot email, zichtbaarheid in het startscherm en ook emails opslaan in subfolders is 100x beter op een BB dan iPhone.

  Als iedereen de hele dag zakelijk bezig is met apps binnenhalen en spelen ipv werken gaat mijn voorkeur toch uit naar een goed beheerd platform.

  Beide producten hebben zo hun doelgroep en laat de gebruiker/bedrijf maar kiezen, we hoeven niemand een mening door te duwen.

 11. door Fer

  Origineel geplaatst door iMick
  Origineel geplaatst door Fer@nibs witte iphone4?? C’mon…!! Stop BS-ingEerst googlen dan commentaar leveren. Er zijn namelijk al witte achterkantjes/ voorkanten te bestellen, die je kan vervangen met de zwarte van de iPhone en er zijn zelfs diensten die het voor je doen.

  Kerel, dat is oud nieuws.. Maar ipv dwars te zijn.. kan je makkelijk zelf ook zien wat er geïnsinueerd wordt..

  Er zijn geen witte iphones te koop, ook niet in Engeland!

 12. door Milo

  Origineel geplaatst door Undutchable
  @Wouter:
  Tja een toestel van 200€ vergelijken met 1 van 800€ is nogal een verschil.

  Daar ligt nu duidelijk het probleem. je kan een oude BB wat betreft looks en software nog steeds goed vergelijken met de huidige BB’s.
  Er is op dat gebied echt wel weinig vernieuwend geweest en dat is mijn inziens waar BB faalt. De toestellen zijn handig, licht en prettig in de hand met voor hen die het zo nodig hebben een keyboard.
  Maar op software gebied slaan ze bal mis, te weinig innovatie.
  BB’s hebben troeven die andere ontberen, zoals, de lichtsencor werkt beter dan op vele andere platformen, led notificatie, echte multitasking en niet de fake one van de iphone,betere batterij!! enz.
  De sterkte waar BB altijd te koop heeft mee gelopen namelijk email is achterhaald, ze zijn gewoon niet meer beter in email en push. Kijk naar Android en Iphone hoe zij email tonen en verwerken. Er is geen extra troef meer voor BB wat betreft email.
  m.a.w veel kan herleid worden tot software en daar is het waar ik in het begin over begon, software is de mindere van de concurrenten.
  Ondanks alles kijk ik toch tevreden terug in de tijd toen ik nog een BB had.

 13. door Hans Worst

  Maar als er van de 10000 apps in de appstore van BB er minstens 5000 nuttige zijn voor de zakelijke gebruiker is het toch ook goed?
  Heel het kader bij ons loopt met een BB en de meeste willen niet anders. 300.000 apps zijn leuk, maar hoeveel zijn er geschikt voor de zakelijke gebruiker? Haal de zooi weg (zoals fart apps, bierglas simulatoren) en tel ook de games niet mee en kijk dan wat je over houdt. Het aantal zal nog steeds groter zijn dan bij BB maar het verschil zal heel wat kleiner worden. Zakelijke gebruikers die kunnen vinden wat ze willen hebben zijn tevreden met die 10.000 apps. Waarom uit 100 witte en een rode auto kunnen kiezen als je toch alleen maar een rode wilt hebben?

  Kunnen die lui nou niets anders dan over concurrenten praten? In de game industrie hetzelfde.

 14. door 12345

  al die jongere van me school hebben zo’n ding en dan vraag je bijv. aan ze: wat doe je er allemaal mee?
  pingen, internetten zeggen ze dan.
  mocht er 1 van een vriend thuis proberen:
  VRESELIJK!!!
  die toetsen zij veeeeel te klein en internetten gaat van geen meter.

  ps. ik heb trouwes iphone 4

 15. door Fer

  Origineel geplaatst door 12345
  al die jongere van me school hebben zo’n ding en dan vraag je bijv. aan ze: wat doe je er allemaal mee?
  pingen, internetten zeggen ze dan.
  mocht er 1 van een vriend thuis proberen:
  VRESELIJK!!!
  die toetsen zij veeeeel te klein en internetten gaat van geen meter.ps. ik heb trouwes iphone 4

  Euhhhh… Wat??

 16. door Exotic

  @Fer: Heel veel jongeren van zijn school hebben een Bb toestel. De reageerder vraagt dan aan hen: wat doe je er allemaal mee? Het antwoord van die jongeren met een Bb toestel is dat ze ermee pingen en internetten. De reageerder mocht een keer een Bb toestel van z’n vriend thuis uitproberen en hij vond het helemaal niks. Zelf heeft de reageerder een iPhone 4. :P

  Origineel geplaatst door ThomAlexanders
  Origineel geplaatst door bodyloveIk heb een bb en een 4.BB is nix meer dan pingen.Als je die ping zou weghalen dan zou bijna niemand een bb nemen. Hier sluit ik me helemaal bij aan! Ik hoop dat Apple in de toekomst ook met een soort gelijke ping dienst komt…

  WhatsApp? Heel veel Bb gebruikers sms’en ook via WhatsApp en vaak vinden die mensen het ook beter dan Bb ping.

 17. door Muppel

  Nou, dat is goed nieuws van die verkopen. Dan heb ik een rechtvaardiging voor het feit dat ik een iPhone heb gekocht in plaats van een BB. Of heb ik hem nou gekocht omdat ik hem gewoon mooi vind en kan het mij niets schelen hoeveel er verder verkocht worden?

 18. door Sander

  Ikzelf heb privé een iPhone 4 en zakelijk al diverse BB’s gehad. Direct na mijn eerste BB heb ik privé een toestel aangeschaft. Wat een drama is dat internetten op zo’n ding!

  Pingen is leuk, maar om daar nou een BB voor te nemen? Gebruik netzolief WhatsApp, waar ik met Android, iPhone en zelfs Nokia gebruikers mee kan chatten. (Weet ‘t niet zeker, maar volgens mij kan het ook met BB, dat heb ik nog niet uitgezocht).

  En dan nog de kwaliteit van de BB’s: op mijn werk sneuvelen die dingen veel vaker en sneller dan andere merken. Moet je ze eens opsturen voor reparatie: dan ben je ‘m 6-8 (en soms zelfs 12) weken kwijt!

  De ooit zo revolutionaire push mail hebben zo’n beetje alle andere platformen ook, maar die zijn WEL door-geëvolueerd. Afgezien van het kleurenscherm, werkt een BB 9700 Bold van nu precies hetzelfde als een BB van een jaar of 6/7 geleden. … Nu ik erover nadenk, bedenk ik nog 1 feature die mijn allereerste BB niet had: 3G. Dat is natuurlijk wel super-handig! Nu krijg je razendsnel te zien dat je een site niet kan openen!

  Iets anders wat wel apart is: de duurdere bold heeft z’n toetsen strak tegen elkaar zitten, wat typen erg lastig maakt. De veel goedkopere Curve heeft ruimte tussen z’n toetsen, wat veel prettiger werkt. Je wordt dus gestraft bij RIM als je veel geld uitgeeft om snel te kunnen internetten (via Wifi, wat de Curve niet heeft).

 19. door LightPhoenix

  Blackberries zijn ook razend populair maarja ik heb een iphone en mn moeder kocht een blackberry en dan moest ik dat ding voor dr instellen, nou alsjeblieft, iphone is like 123 en blackberry is like 123456789101112131415161718192021222324252612345678912345678234576893456789345678945678945678945678943567890456789456789056789

 20. door Jan

  Lightphoenix@ haha even serieus, hoelang duurde het nou voordat je klaar was met het typen van die reeks getallen? :-!

 21. door Sander

  @Jan: Dat is waarschijnlijk de security-code die aangemaakt wordt in BB Desktop Manager, de 1e keer als je je BB wilt aanmelden op de BB server.

  Je moet bij het aanmaken net zolang met je muis heen en weer bewegen, totdat het balkje in je scherm helemaal gevuld is.

  De eerste keer dat ik dat zag (en natuurlijk niet goed las), heb ik 5 minuten naar dat scherm zitten staren en mezelf af zitten vragen waarom er nou in-hemelsnaam niets gebeurde! Hahaha…

 22. door wes

  Ik heb een bb gehad en deze teruggestuurd omdat de mail connectie niet snel genoeg was en op de iphones die ik had wel. (soms 4 a 5 min later dan de webmail)

  Voor de rest is de 9700 bijv. Een top apparaat maar ik vind de ihone toch fijner werken.

 23. door wes

  Trouwens een iPhone is zelfs binnen korte tijd na aanschaf voor de meest idiote dingen ook wekenlang weg, dat is pas belachelijk. Heb wel het gevoeld dat mn BB langer vol kon houden dan de iPhone (maar dat zal de ervaring uitwijzen)

 24. door nibs

  daar zijn witte iphones in england een groote wacht lijst maar je kun het wel koopen , kijk op steven frys blog ( hij heeft ook een witte iphone ) ik heb zelf 2 maanden te wacht om een te krijken bij het apple store in bristol , maar om binnen te loopen en een te koopen is het niet mogelijk op dit moment , als je wilt een ga naar england en bestell een , dus in plaats van zuur over je kun niet een witte kopen ga naar een engels apple store en bestel een

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.