‘Apple komt in 2020 met augmented reality-bril met eigen besturingssysteem’

Apple lijkt serieuze plannen te hebben voor augmented reality. Volgens bronnen komt Apple in 2020 met een eigen AR-bril, die draait op het besturingssysteem rOS.

Tim Cook bril
Apple zet de laatste tijd vol in op augmented reality, maar de komende jaren gaan we hier nog veel meer van zien. Volgens Bloomberg is Apple van plan om in 2020 een augmented reality-headset op de markt te brengen. Het zou gaan om een compleet apart product dat ook zijn eigen besturingssysteem heeft.

‘Augmented reality-headset met eigen display’

Op het gebied van virtual reality en augmented reality zijn de afgelopen jaren al veel producten verschenen van verschillende fabrikanten. Nagenoeg elk bedrijf heeft wel iets op het gebied van VR en AR in ontwikkeling en ook Apple zou hier volop mee bezig zijn. Bloomberg meldt dat het in het geval van Apple gaat om een augmented reality-headset waar een eigen display in zit. Je hebt dus geen iPhone nodig om de augmented reality-functies te kunnen bekijken, zo stellen bronnen.

Behalve een eigen display, zou de headset ook draaien op een eigen besturingssysteem en is deze voorzien van een eigen chip. In 2019 zou alle technologie voor het nieuwe product klaar zijn, waarna hij in 2020 op de markt komt. De bronnen benadrukken wel dat de planning nog kan veranderen, waardoor het product ook later op de markt zou kunnen verschijnen. Intern wordt de codenaam T288 gebruikt.

‘rOS besturingssysteem voor AR-headset’

Het eigen besturingssysteem voor de headset zou intern de naam rOS gekregen hebben. Dit staat voor “reality operating system” en het zou gebaseerd zijn op iOS. Geoff Stahl, die voorheen software manager voor games en graphics was, zou de leiding hebben over de groep die werkt aan rOS. Hoe gebruikers apps openen op het nieuwe toestel, is echter nog onduidelijk. Apple zou hiervoor kijken naar meerdere mogelijkheden, waaronder een touchscreen of stembediening met Siri. Ook hoofdbewegingen zouden overwegen worden.

Apple AR-bril concept

Ontwikkelaars bij Apple zouden druk bezig zijn met allerlei prototypes, waaronder het versturen van berichten en het navigeren met AR-functies. Ook virtuele vergaderkamers en het bekijken van video’s in 360 graden behoren tot de mogelijkheden. Er zou dus een eigen versie van de App Store overwegen worden. Apple heeft op dit moment nog geen eigen hardware beschikbaar, waardoor de ontwikkelaars voorlopig nog HTC Vive-toestellen gebruiken om tests mee uit te voeren. Daarnaast wordt er nog een ander apparaat getest, waarbij het scherm, microfoon en camera’s van de iPhone gebruikt worden. Deze wordt echter alleen gebruikt om AR-apps mee te testen.

Sinds iOS 11 heeft Apple al ARKit geïntroduceerd. Dit is een tool voor ontwikkelaars waarmee ze augmented reality toepassingen aan hun apps toe kunnen voegen. ARKit staat bekend dat het heel eenvoudig is en weinig werk vereist om mooie resultaten te boeken. Het lijkt er dus op dat Apple in 2020 nog veel meer plannen heeft voor augmented reality.

Bekijk ook

Alles over ARKit, Apple's eigen augmented reality platform

Dankzij ARKit kunnen ontwikkelaars eenvoudig augmented reality-toepassingen maken voor hun iPhone- en iPad-apps. Maar wat is Apple's ARKit precies, op welke toestellen werkt het en in welke apps is het beschikbaar? Je leest het in deze gids.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.