iTunes Match herkent muzieknummers dankzij Gracenote

Apple's nieuwe dienst iTunes Match maakt gebruik van Gracenote, de bekende database die ook al in iTunes wordt gebruikt voor het herkennen van muziek-cd's.

itunes matchiTunes Match is een nieuwe dienst van Apple, waarbij je elders gekochte muziek kunt omzetten naar iTunes-nummers. Maar hoe maakt iTunes Match straks de koppeling tussen een obscuur nummer met foute track- en artiestennaam en de miljoenen tellende database van iTunes? Gracenote heeft het geheim verklapt via hun Facebook-fanpagina. Ze lieten weten dat iTunes Music wordt aangedreven door Gracenote, dezelfde methode die nu al wordt gebruikt als je een cd wilt rippen in iTunes. Aan de hand van de Gracenote-database wordt daarbij bepaald om welk nummer het gaat. De technologie die Apple in licentie heeft wordt MusicID genoemd. Daarbij wordt gelet op metadata, zoals artiestennaam, maar ook op de audio-geluidsgolven.

Dat laatste is niet helemaal nieuw, want Shazam analyseert ook de geluidsgolven als je een liedje wilt laten herkennen. iTunes Match werkt dus niet met een of andere spectaculaire nieuwe herkenningstechnologie, maar ‘gewoon’ met Gracenote. Heb je een 128 kbps versie van een muzieknummer, dan ruilt Apple die voor 24,95 dollar per jaar om voor een 256 kbps versie. Zijn er nummers die Apple Gracenote niet kan herkennen, dan kun je die alsnog uploaden naar iCloud, zodat je er toch op je iOS-apparaten naar kunt luisteren.
facebook gracenote

Op de Facebook-pagina schreef Gracenote:

… the iTunes Match service uses Gracenote MusicID to help recognize tracks in a user’s existing music collection.

De kans is overigens klein dat iTunes Match dit jaar al in Europa beschikbaar komt. In het Verenigd Koninkrijk wordt gerekend op volgend jaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2011, 9:14
Categorie Muziek
Onderwerpen itunes, itunes match

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.