Safari-URL-bug-check

Zo voorkom je dat Safari je iPhone traag maakt

Wordt je iPhone trager? Safari kan een zware last zijn die veel schijfruimte gebruikt. iCulture laat zien hoe je voorkomt dat Safari je iPhone traag maakt.

Safari veel websitesAls je iPhone traag wordt, zijn meerdere maatregelen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen. Je kunt meer opslagruimte vrijmaken of de iPhone herstarten zodat minder processen op de achtergrond werkzaam zijn. Ook kun je proberen om apps af te sluiten, al wordt die maatregel wel eens in twijfel getrokken omdat iOS dit zelf regelt. Werkt dit allemaal nog steeds niet? Dan heb je waarschijnlijk veel websites open staan in Safari. Ook dit kost geheugen op je iPhone en dit kan in ernstige gevallen je iPhone veel trager maken terwijl je toestel warm begint te worden. Daarom leggen we in deze tip uit wat je daar aan kunt doen.


Safari verzamelt tijdens het surfen op internet een heleboel gegevens. Zodra je een website bezoekt, worden tekst, plaatjes en interactieve elementen ingeladen en al die dingen worden tijdelijk opgeslagen. Sterker nog: veel gegevens houdt Safari in de cache, zodat de website sneller laadt zodra je deze opnieuw bezoekt. Dit is normaliter erg handig en zorgt ervoor dat Safari snel werkt, maar als je een oudere iPhone hebt met weinig opslaggeheugen, is Safari hierdoor een relatief zware app.

Synchroniseren van tabbladen stoppen

Dit probleem kun je voorkomen door niet heel veel tabbladen open te hebben staan in Safari op de iPhone. Het is erg handig om die standaard open te hebben staan, maar Safari houdt hierdoor al die webpagina’s in het geheugen en synchroniseert ze tussen al je apparaten. Heb je last van een trage iPhone? Sluit dan je tabbladen in Safari en stop eventueel het synchroniseren via iCloud:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Tik op iCloud
  3. Zet de schakelaar bij Safari uit.

Geschiedenis van Safari wissen

Safari wis geschiedenis en dataIn een aantal gevallen, zoals wanneer je heel veel websites bezoekt in Safari, is het niet genoeg om je tabbladen te sluiten. In dit geval kun je ook de geschiedenis en alle websitedata die Safari heeft verzameld wissen. Hiermee kun je potentieel een hoop data vrijmaken, zodat je iPhone ook qua schijfruimte weer wat lucht heeft. Voer hiervoor de volgende stappen uit:

  1. Open de app Instellingen, veeg naar beneden en tik op de opties voor Safari.
  2. Tik op de optie ‘Wis geschiedenis en data’ om de gegevens die Safari verzamelt te wissen.
  3. Je krijg nogmaals de vraag of je dit zeker weet. Druk normaal op Wis geschiedenis en data om de gegevens te verwijderen.

Herstart Safari en check of er verbetering is opgetreden. Heb je een fikse browserhistorie in Safari, dan kan dat vertragend werken. Is de iPhone nog steeds traag, overweeg dan de volgende stap.

JavaScript uitschakelen

Javascript wordt op sommige websites gebruikt voor interactieve elementen. Het is voor de meeste gebruikers niet nodig om uit te schakelen, maar heb je last van extreme traagheid dan loont het de moeite om toch eens te proberen. De meeste mensen ondervinden geen hinder als JavaScript niet werkt. Sommige interactieve elementen (polls, formulieren) werken misschien niet helemaal goed, maar in dat geval kun je JavaScript altijd weer even inschakelen.

  1. Ga naar Instellingen, veeg naar beneden en tik op de opties voor Safari.
  2. Blader naar beneden en klik op Geavanceerd.
  3. Zet de schakelaar bij Javascript uit.

JavaScript maakt een website zwaarder dan normaal. Voor de meeste iPhones is het niet nodig om uit te schakelen, maar als je een ouder model hebt waarbij alle kleine beetjes helpen, dan is dit een goede tip. Bedenk wel dat hierdoor sommige onderdelen op een website niet meer werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!