Zoek je een Bluetooth-hoofdtelefoon in een wat hogere prijsklasse, dan is er tegenwoordig voldoende keus. Wij hebben de afgelopen weken daarom drie populaire Bluetooth-hoofdtelefoons in de prijsklasse rond 400 euro getest, om te kijken welke het beste bevalt. We beginnen met de Bowers & Wilkins P7 Wireless (€399), de draadloze uitvoering van de al langer bestaande B&W P7.


We hebben niet alleen de Bowers & Wilkins P7 Wireless getest, maar ook twee andere hoofdtelefoons in dezelfde prijsklasse rond de €400, namelijk de Bose QuietComfort 35 (€379) en de Sennheiser PXC 550 (€399). Van deze twee hoofdtelefoons kun je de komende dagen ook een review op iCulture verwachten.

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag. Bij deze review heeft Maurice Hooijmans (@maghooij) ons geholpen met de luistertest.

B&W P7 Wireless draagcomfort

Introductie

Bowers & Wilkins is een van de topmerken als het om hoofdtelefoons gaat. De materialen die ze gebruiken zijn altijd van topkwaliteit, de constructie zit goed in elkaar en bovenal: het geluid is goed. Toch was B&W er wat laat bij als het om Bluetooth gaat. Eerst maakten ze de P5 Wireless, daarna volgde de P7 Wireless, beide gebaseerd op de bekenden en populaire modellen maar dan zonder kabeltje. Omdat de belangstelling voor draadloze hoofdtelefoons groeit hebben we dit model onderworpen aan een grondige luister- en draagtest. Is de Bowers & Wilkins P7 Wireless jouw geld waard?

Score

8.2

Bowers & Wilkins P7 Wireless

Bowers & Wilkins P7 Wireless

Voordelen +

 • Fraai design
 • Stabiele Bluetooth-verbinding
 • Stevige constructie
 • Luxe materialen en dito uitstraling
 • Warm en rijk geluid met goede bas en heldere hoge tonen, al klinken ze soms wel wat schel
 • Kabel meegeleverd voor luisteren via 3,5mm-aansluiting, helaas zonder mic en remote

Nadelen -

 • Stugge constructie, daardoor is draagcomfort aan het begin minder
 • Kleine, onhandige bediening met plastic knopjes
 • Verbinding maken is niet gemakkelijk (vooral bij meerdere apparaten)
 • Relatief zwaar

Design en draagcomfort
De P7 Wireless is de draadloze variant van de al langer bestaande (en erg geliefde) P7. Ze lijken op de P5, maar zijn iets groter en liggen niet op je oren (on-ear), maar er overheen (over-ear). Het design is voor de liefhebbers van dit merk meteen herkenbaar: veel aluminium en een speciale leersoort voor de oorschelpen. Je merkt meteen dat dit een high-end product is, dat aanvoelt als een luxe sportwagen. Wat dat betreft heeft de P7 een streepje voor op de Bose en Sennheiser, die volledig van kunststof zijn gemaakt.

Wel is de P7 iets stugger dan de modellen van de twee andere merken. Dat merk je vooral bij het op je hoofd zetten. Terwijl de Bose meteen goed aanvoelt, moet je de B&W ‘indragen’ door er wat langere tijd mee te lopen. Dat was trouwens ook bij de P5 Wireless al zo. Niet alleen de beugel is stugger, maar ook de oorschelpen die bij de P7 van memoryschuim zijn gemaakt, dat minder soepel is dan we bij veel andere hoofdtelefoons gewend zijn. Hiervoor is gekozen om te zorgen dat het dichter om je oren zit en er minder vervorming optreedt. Het schermt ook geluiden van buitenaf beter af, wat in dit geval wel nodig is omdat de P7 niet over actieve ruisonderdrukking beschikt.

B&W P7 hoofdtelefoons

Je kunt de oorschelpen aan de aluminium rail op- en neerschuiven, zodat je kunt zorgen dat ze op de juiste hoogte zitten. De hoofdband is gevuld met zacht materiaal zodat je geen harde plank op je hoofd hebt. Voor mensen die de P7 al kennen zal dit allemaal gesneden koek zijn. De twee modellen lijken dan ook als twee druppels water op elkaar. Bij het controleren van de prijzen trapten we daardoor regelmatig in de val: we dachten een leuk koopje voor de P7 Wireless te hebben gevonden, maar daarbij bleek het steeds om de P7 met kabel te gaan. Zelfs de specificaties zijn tot op de letter gelijk: twee 40mm full-range drivers, een impedantie van 22 Ohm en een frequentiebereik van 10Hz tot 20kHz. Wel is de P7 Wireless (323 gram) iets zwaarder dan de gewone P7 (290 gram). Een ander klein verschil is dat er bij de P7 Wireless geen chroomrandje rondom de oorschelpen zit. Je kunt de P7 Wireless veder herkennen aan de knoppen op de rechter oorschelp, de microUSB-opening voor het opladen en de aan/uitschakelaar. Al die knoppen en poorten ontbreken uiteraard op het bekabelde model.

De P7 Wireless is groter dan de P5 Wireless en neemt meer ruimte in. Gelukkig heeft B&W wel gezorgd voor het compact opvouwen van de hoofdtelefoon, zodat het alsnog in je tas past. Je krijgt er een mooie opbergtas bij, zodat de hoofdtelefoon in je tas niet beschadigd raakt. De gewatteerde hoes zit wel wat strak, waardoor je behoorlijk moet duwen en knijpen om de hoofdtelefoon erin te krijgen. Ook dat zal in de loop van de tijd wel soepeler gaan.

Verbinding maken
De B&W P7 Wireless is een Bluetooth-headset en dat betekent dat je eerst zult moeten koppelen. Dit werkt uiteraard iets omslachtiger dan bij de AirPods, waarbij de koppeling bijna vanzelf gaat. Er zit aan de zijkant van de P7 een aan/uit-schakelaar die je kunt indrukken om de Bluetooth-koppelfunctie te activeren. Als dat eenmaal gelukt is, werkt het gelukkig zonder problemen. Het bereik is goed en de muziek viel niet weg als de iPhone gewoon in de buurt is (d.w.z. in je broekzak).

Wel zijn we al wat verwend geraakt door de AirPods, dus het was frustrerend om dan tussen iPhone en MacBook te wisselen. De P7 Wireless maakt namelijk alleen automatisch verbinding met het eerste apparaat waarmee het is gekoppeld, dus zorg dat je begint met het koppelen van je iPhone (als dat je belangrijkste muziekapparaat is). Daarnaast kun je met maximaal zeven andere, secundaire apparaten koppelen.

Uiteraard kun je de P7 Wireless ook met kabel gebruiken. Aan de linkeroorschelp vind je een 2,5mm-aansluiting waarop je het meegeleverde kabeltje kunt aansluiten. Het andere einde steek je in de 3,5mm-poort van je MacBook, iPad of iPhone (voorzover aanwezig). Dit vonden we een handige oplossing op de (zeldzame) momenten dat de interne batterij van de P7 Wireless leeg raakte. Het kan ook van pas komen als je wilt luisteren via een stereotoren of ander apparaat dat geen Bluetooth ondersteunt.

B&W heeft dit heel netjes uitgevoerd: de aansluiting voor de kabel bevindt zich namelijk binnenin de oorschelp, die uit twee magnetische delen bestaat. Je kunt de oorschelp daardoor heel gemakkelijk ‘demonteren’ zonder dat je een technisch diploma of schroevendraaier nodig hebt. Door deze constructie lijkt het alsof de P7 altijd al bedoeld was als een bekabelde koptelefoon en het zorgt er ook voor dat de kabel niet losschiet. De geluidskwaliteit wordt dan zelfs nog iets beter, al vonden we het verschil nauwelijks te onderscheiden. Misschien zit het gewoon tussen de oren (haha).

Bediening
De P7 is in zilver met zwart uitgevoerd; een kleurcombinatie waar niemand zich aan zal storen. Alles is netjes afgewerkt, waarbij je echt het idee hebt dat je een premium product hebt gekocht. Alleen de knoppen hadden iets mooier uitgevoerd kunnen worden en we vonden het soms lastig om te voelen of ze waren ingedrukt. Je kunt de knoppen gebruiken om te pauzeren, spelen en het skippen van muzieknummers. De middelste knop is iets verhoogd, zodat je op de tast de juiste knop kunt vinden. Uiteraard kun je er ook het geluidsvolume mee aanpassen en dat is heel wat prettiger met knopjes dan op de knoploze AirPods, waarbij je het volume via Siri moet aanpassen. In het bijzijn van anderen is dat niet altijd prettig. Overigens kun je ook op de P7 Wireless Siri gebruiken door de middelste knop in te drukken, dezelfde knop waarmee je Apple Music, Spotify en andere muziekdiensten afspeelt en pauzeert.

We vonden het prettig dat de hoofdtelefoon ook hoorbare feedback geeft als je ze inschakelt, uitschakelt en vindbaar maakt via Bluetooth zodat je in ieder geval merkt dat er ‘iets’ gebeurt.

Bowers & Wilkins P7 wireless

Audiokwaliteit

Wat de audiokwaliteit betreft hadden we hoge verwachtingen van de B&W P7 Wireless, ook vanwege eerdere ervaringen met dit merk. De P5 hebben we jarenlang met veel plezier gebruikt en je verwacht dat zo’n duurdere uitvoering dan nóg beter klinkt. Er zitten 40mm drivers in de P7 Wireless, die een warm en intiem geluid geven. Het memoryschuim speelt daarbij misschien ook wel een rol, zeker als je in een wat rustiger omgeving bent waar geen stevige geluidsonderdrukking nodig is. In een drukke omgeving isoleren de oorschelpen minder goed. Wel geven ze goed weer uit welke richting het geluid komt, vooral bij nummers met meerdere instrumenten die goed van elkaar te onderscheiden zijn. We hoorden bij bekende nummers opeens details die we eerder via de EarPods niet konden onderscheiden en dat is een teken van de betere kwaliteit. De bassen zijn goed, maar niet zo overdreven als bij Beats-hoofdtelefoons waardoor ze voor een bredere muzieksmaak geschikt zijn.

B&W P7 Wireless

De P7 Wireless heeft ingebouwde microfoons waarmee je handsfree kunt bellen. De geluidskwaliteit daarvan is goed: onze stem was helder en goed te verstaan, zo vertelden mensen aan de andere kant van de lijn. De P7 Wireless ondersteunt ook de Bluetooth aptX codec voor nog betere draadloze audiokwaliteit, maar het apparaat moet er dan wel geschikt voor zijn (bij de iPhone is dat niet het geval). Helaas heeft de kabel geen bedieningsknoppen, dus je zult ook bij bekabeld gebruik de knoppen op de oorschelp moeten gebruiken.

Batterijduur P7 Wireless

De B&W Wireless gaat 17 uur mee op een volle batterij. Je zou dus een week lang tijdens het reizen naar werk of school kunnen luisteren, zonder dat je tussentijds hoeft op te laden. Je laadt de P7 Wireless op via de microUSB-aansluiting.

Bij de P7 Wireless zit geen app om de batterijstatus af te lezen, maar gelukkig kun je wel via Apple’s widget kijken hoe het met de batterijstatus zit. Je kunt ook kijken naar de kleur van de lampjes. Groen is meer dan 30%, geel is 10-30% en rood is minde dan 10%. Als het lampje rood gaat knipperen dan is er te weinig batterijlading om nog te gebruiken. Je moet dan opladen of de kabel aansluiten.

Conclusie Bowers & Wilkins P7 Wireless review

Zoek je een hoofdtelefoon in de prijsklasse rond 400 euro, dan is de P7 Wireless een goede keuze als je een wat warmer geluid zoekt. Hou er wel rekening mee dat ze vrij groot zijn; moet het compacter dan kun je ook naar de P5 Wireless kijken, maar die is on-ear in plaats van over-ear. Zoek je actieve noise cancelling, dan is de Bose QuietComfort 35 een betere optie, maar dan mis je wel de luxe materialen van B&W. De eveneens geteste Sennheiser PXC 550 in dezelfde prijsklasse sprong er helaas op geen enkel punt uit ten opzichte van de B&W en Bose, dus die adviseren we niet.

Bij een hoofdtelefoon kun je kijken naar geluidskwaliteit, uiterlijk, draagcomfort en prijs. De B&W P7 Wireless scoort op de punten geluidskwaliteit en uiterlijk het best. Het draagcomfort komt pas geleidelijk als je ze langer hebt gedragen en de prijs…? Tja, je zou kunnen wachten tot er een aanbieding is maar bij dit dure merk en de luxe uitvoering moet je niet rekenen op een prijs onder de 100 euro. Voor mensen die iets binnen het budget van 400 euro zoeken is de P7 Wireless een aanwinst om nog jarenlang plezier van te hebben.

De B&W P7 Wireless is verkrijgbaar bij Coolblue en Bax-shop. Op het moment van schrijven is de P7 op veel plekken uitverkocht. Let goed op dat je de P7 Wireless niet verwart met de 50 euro goedkopere P7 met kabel. Voor de echte audiofreaks gaat er misschien niets boven een hoofdtelefoon met kabel, maar wij vinden die 50 euro extra het toch wel waard voor de vrijheid die je zonder kabel hebt.

Revisiegeschiedenis:

 • 2016 - 30 december: Deze review meldde eerder dat de batterijstatus niet af te lezen is op de iPhone, maar dat kan toch wel via de widget. Het artikel is daarom aangepast.