whatsapp gebruiken op iPhone en iPad.

WhatsApp experimenteert met beveiliging van berichten

WhatsApp gaat berichten voorzien van end-to-end encryptie. Zo worden berichten al beveiligd voordat ze worden verzonden.

WhatsApp voor iPhone 6 nieuwsberichtWhatsApp gaat end-to-end encryptie gebruiken voor berichten die met de dienst worden verstuurd. Dat is de zwaarste vorm van beveiliging die op berichtenapps kan worden toegepast. Bij end-to-end encryptie worden de berichten versleuteld op het toestel van de verstuurder, nog voordat ze worden verzonden. Zo worden ze onleesbaar verstuurd voor kwaadwillenden die de boodschappen willen onderscheppen, en zijn ze ook onleesbaar op de servers van WhatsApp. Alleen de ontvanger kan een bericht ontcijferen. Het is nog niet bekend of en wanneer de functie wordt geïntroduceerd op iOS.

WhatsApp is reeds begonnen met het versleutelen van berichten op Android. De beveiligingsmethode staat zelfs standaard aan bij Android-gebruikers. Door de versleuteling van de berichten, zouden WhatsApp zelf en ook eigenaar Facebook op papier niet mee kunnen lezen met de berichten. Eerder dit jaar meldde WhatsApp-oprichter Jan Koum al dat privacy van berichten erg belangrijk voor hem was. Een halve week geleden maakte huidige eigenaar Facebook echter nog bekend dat de accountgegevens van Facebook en WhatsApp met elkaar uitgewisseld zullen worden.

Half jaar voorbereiding

Voor de end-to-end encryptie sloeg WhatsApp de handen ineen met Open Whisper Systems, de naam achter eerdere beveiligde chatapps zoals TextSecure, RedPhone en Signal. Volgens Open Whisper duurde het een half jaar om de beveiliging op zo’n grote schaal toe te passen, dat het voor WhatsApp te gebruiken is. De versleuteling geldt nu nog niet voor groepsberichten en media, maar Open Whisper Systems is er druk mee bezig die eveneens te beveiligen.

Reactie op Telegram en Threema

Met de beveiliging reageert WhatsApp op andere chatapps die ook end-to-end encryptie bieden. Zo beveiligt Telegram privéberichten en is de versleuteling zelfs dé beweegreden achter de eerder genoemde apps van Open Whisper Systems en ook Surespot en Threema. Met meer dan 600 miljoen gebruikers wereldwijd is WhatsApp verreweg de grootste chatapp die de beveiliging inzet.

Welke versleuteling precies wordt toegepast, is echter nog niet bekend. Eerder werd Telegram bekritiseerd omdat berichten niet versleuteld waren met de laatste (AES 256-bit) encryptie, maar met een eigen alternatieve versleuteling waardoor berichten mogelijk kwetsbaarder zijn voor hackers.

Wanneer WhatsApp-encryptie voor iOS?

Wanneer de encryptie voor iOS-gebruikers geldt is, nogmaals, onbekend. De encryptie is zelfs nog niet officieel aangekondigd voor iOS.

Gisteren werd WhatsApp nog voorzien van een update die de app optimaliseerde voor de schermen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Lees ook: Zó beveiligen chatapps je berichten

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 november 2014, 16:58
Categorie Apps
Onderwerpen encryptie, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.