Wat is de werkelijke prijs van de iPhone?

iSuppli heeft de productiekosten voor de iPhone berekend: $230 voor de 4GB iPhone en $265 voor het model met 4GB. De duurste onderdelen zijn het touchscreen en het flashgeheugen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

isuppliiSuppli heeft er een gewoonte van gemaakt om electronische gadgets uitelkaar te halen, om te zien wat de werkelijke productiekosten van de componenten zijn. Eerder deden ze het al bij de iPod, de Xbox360 en de Playstation 3 en nu is de iPhone aan de beurt. Gaat Apple winst maken op de iPhone of moeten ze er geld op toeleggen, om marktaandeel te kopen?


iSuppli maakt de schattingen op basis van de informatie van componentleveranciers, gepubliceerde prijslijsten en informatie van insiders over gangbare productiekosten. Bij de iPhone denkt iSuppli dat Apple een bruto marge van ongeveer 50% kan opstrijken. Er is dus ruimte genoeg om de prijs te laten zakken als de prijzen van componenten lager worden of wanneer de vraag inzakt.

Tellen we alle componenten van de iPhone bij elkaar op, dan kost het ongeveer $230 om de 4GB-versie te bouwen, terwijl de verkoopprijs $499 is. De 8GB-versie kost $265 om te produceren, terwijl deze voor $599 in de winkel ligt.

Een van de duurste onderdelen is het 3,5 inch touchscreen, die volgens iSuppli ongeveer $33,50 per stuk zal kosten. Ook het flashgeheugen dat door Samsung wordt geleverd is relatief duur: $35 tot $70, afhankelijk van het model. We weten nog niet welke processor er in de iPhone zit, maar iSuppli-analisten Jagdish Rebello en Tina Teng hebben wel een idee wie de CMOS-imagechip voor de iPhone-camera maakt: Micron Technology, die eerder al soortgelijke chips leverde aan Nokia en Motorola.

Andere leveranciers die onderdelen voor de iPhone leveren zijn Marvell Technology en CSR. Marvell is de chipmaker die vorig jaar Intel’s draadloze chip-divisie overnam en die Wi-Fi-chips voor de iPhone gaat maken. CSR zorgt voor de Bluetooth-chip.

De audiochip wordt waarschijnlijk geleverd door Samsung, net als bij de nieuwste iPod nano. In eerdere iPods werd een audiochip van PortalPlayer gebruikt, maar dit bedrijf is recent overgenomen door Nokia. Een andere gok is dat Broadcom de videochip levert. Er zijn ook nog onbekende factoren: de digitale signaalprocessor is cruciaal voor een draadloze telefoon, maar wie maakt ‘m? Het is in ieder geval niet de marktleider op dit gebied (Texas Instruments), maar dan blijven er nog talloze alternatieven over zoals Freescale, Fujitsu en Renesas (in handen van Mitsubishi en Hitachi).

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 februari 2013 om 16:04
Categorie
iDevices

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.