iPhone 11 Pro vs Canon DSLR

iPhone 11 Pro-camera komt steeds dichter in de buurt van DSLR [video]

In deze video is te zien hoe de foto's van de iPhone 11 Pro zijn ten opzichte van foto's die met een $7.500 kostende DSLR zijn gemaakt. Het gaat er niet zozeer om welke van de twee wint, maar je bedenkt je misschien wel twee keer of je die zware cameratas nog wel wil meenemen bij je volgende weekendtripje.

Je gaat op vakantie en neemt mee: je iPhone, een bundel opladers en… je DSLR? Dan zul je misschien ook een fototas, meerdere lenzen, een flitser, reflectiescherm, statief en allerlei andere fotospullen willen meenemen. Baal je, dat letterlijk gebukt gaat onder je fotografiehobby, omdat er altijd zo’n zware camera om je nek hangt, dan zou je de video van Matti Haapoja eens moeten bekijken. Hij maakte steeds twee dezelfde foto’s met een iPhone 11 Pro en een Canon 1DX Mark II (in Nederlands verkrijgbaar voor €7.000 inclusief lens) en vergeleek de resultaten.


We gaan nu niet zeggen dat de foto’s even goed zijn, want dat is tamelijk subjectief. Ook snappen we dat er mensen zijn die het leuk vinden om met verschillende lenzen en instellingen te experimenteren. Maar ben je hobbyfotograaf en ga je je kiekjes toch niet via Getty aanbieden, dan kun je je tegenwoordig afvragen of een zware camera meenemen nog wel zo’n goed idee is. Haapoja toont vijf foto’s naast elkaar en laat je vervolgens raden welke met de Canon en welke met de iPhone 11 Pro is gemaakt. Daarnaast laat hij nog een aantal andere foto’s zien, om duidelijk te maken waar de iPhone toe in staat is.

Zie jij in één oogopslag het verschil en heb je ze allemaal goed geraden? Dan moet je vooral bijven doorgaan met fotograferen met je DSLR. Voor mensen die twijfelen of een paar keer fout zaten, is het goed om te weten dat je ook met je iPhone goed uit de voeten kunt.

Een hint om beter te kunnen onderscheiden welke foto met welke camera is gemaakt: de achtergrond en het bokeh-effect zijn bij de iPhone net iets anders. Soms is het bokeh-effect wat overdreven of verdwijnt het juist in de hoeken van de foto. De dure Canon geeft een wat gelijkmatiger bokeh-effect.

iPhone 11 Pro Camera vergelijking

Computational photography
In eerdere tests is de iPhone 11 Pro al vergeleken met de Pixel 4 en andere high-end smartphones. Daarbij bleek er vaak geen eenduidige winnaar: de ene smartphonecamera is in sommige situaties beter dan in andere. Bij de vergelijking met deze Canon gaat het vooral om de vraag: hoeveel wil je overlaten aan de chips in hedendaagse smartphone-camera’s met begrippen als computational photography en Deep Fusion, of wil je nog zelf de controle houden over allerlei instellingen? In dat laatste geval is een DSLR weer een betere keuze. Op de iPhone heb je ook wel wat controle, maar dan ben je meer aangewezen op geavanceerde foto-apps zoals Halide.

iPhone 11 Pro vs Canon DSLR

De fotograaf in deze video geeft toe, dat hij zich nooit zo had gerealiseerd dat computational photography zoveel mogelijk maakt. De nieuwste functies zijn vooral mogelijk dankzij de vooruitgang op het gebied van software. Dat was bij de iPhone XS al zo en op het blog van de makers van het eerder genoemde Halide kun je daarover een interessant verhaal lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 11 Pro deals

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.