Tor ooniprobe-app ontdekt geblokkeerde websites

Met de ooniprobe-app van het Tor Project kun je zien of bepaalde websites in jouw land zijn geblokkeerd. Ook test je de snelheid en de aanwezigheid van surveillance-software.

Het Tor Project heeft de ooniprobe-app voor iOS uitgebracht, voor mensen die in landen wonen waar bepaalde websites worden geblokkeerd. Ook kan de app de snelheid en prestaties meten van het netwerk waar je mee verbonden bent. De app is vooral bedoeld voor landen met internetcensuur, zoals in China en het Midden Oosten, maar kan ook van pas komen in westerse landen.


Tor OONI-app tests

Tor OONI-app

Het Tor Project wil met de app ontdekken waar systemen voor internetcensuur en surveillance actief zijn en waar de bereikbaarheid van het Tor-netwerk, VPN-aanbieders en proxies te wensen overlaat. Blijkbaar is dat nog niet goed in kaart gebracht, terwijl er wel duidelijke overzichten zijn van de landen waar het met de persvrijheid slecht gesteld is. In die lijst staan Nederland en België samen met de Scandinavische landen steevast in de top 10 van landen met de meeste persvrijheid. Wat we in Europa al als ‘censuur’ ervaren is dan ook niet te vergelijken met de situatie in veel andere landen. Maar je zou de app bijvoorbeeld wel kunnen gebruiken om first world problems zoals een blokkade van The Pirate Bay te checken.

Hoe het precies met de censuur en blokkeren van internetsites is gesteld, kan hopelijk dankzij de ooniprobe-app goed in beeld worden gebracht. De app is ontwikkeld door het Open Observatory of Network Interference (OONI)-team van het Tor Project. Via een website (OONI Run) kun je kijken of bepaalde websites worden geblokkeerd.

Tor OONI-app meet geblokkeerde websites

De app is te gebruiken op Android, iPhone en op de desktop voor macOS en Linux. Daarnaast is er software voor Raspberry Pi. Sinds 2012 heeft OONI miljoenen metingen gedaan in 190 landen, waarbij ze meermaals hebben ontdekt dat de internettoegang van inwoners van bepaalde landen werd geknoeid, bijvoorbeeld door TCP/IP-blokkering of gemanipuleer met DNS’en. Door de test in de app te draaien verzamel je data waarmee OONI aan de slag kan.

De HTTP Invalid Request Line-test kan systemen achterhalen die voor censuur of surveillance worden gebruikt en een diagnostische netwerktest kijkt of de performance van je netwerk goed is. OONI publiceert alle data van de metingen als open source via OONI Explorer. Zit je in een land met een twijfelachtig regime, dan kan het gebruik van de app je overigens wel in de problemen brengen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 oktober 2017 om 10:24
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.