Tim Cook: ‘Touch ID ontworpen voor mobiele betalingen’

Tim Cook vertelde tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers dat Touch ID is ontworpen voor mobiele betalingen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iphone-5s-touch-id-scannerDe Touch ID-vingerafdrukscanner van de iPhone 5s is onder andere ontworpen voor het maken van mobiele betalingen. Dit vertelde Tim Cook tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers afgelopen avond. Op het moment kan de scanner al worden gebruikt voor het maken van betalingen in de App Store en iTunes Store, maar Cook wil het systeem niet beperken tot het maken van digitale aankopen. Daarnaast werden er tijdens de presentatie ook uitspraken gedaan over nieuwe productcategorieën en de krimpende iPod-markt.

Cook zei het volgende tegen investeerders tijdens de presentatie:

We zijn geïntrigeerd door de mobiele betaalmarkt. Dit was ook één van de gedachten achter Touch ID.

Hoewel Cook vervolgens bevestigde zich niet alleen op digitale aankopen te willen richten, werd er verder niets concreets aangekondigd. Hoe en wanneer Apple mobiele betalingen verder mogelijk wil maken is daarom onduidelijk. Een recente patentaanvraag van Apple beschrijft wel hoe dit betaalsysteem er mogelijk uit komt te zien. Hierin wordt beschreven hoe de iPhone via Wi-Fi, Bluetooth of een nog niet toegevoegde NFC-chip draadloos met een kassa kan verbinden. Touch ID zou dan als verificatiemethode kunnen dienen om de betaling te bevestigen. Eerdere geruchten wezen al op een betaalsysteem van Apple.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bevestigde Cook ook dat Apple nog steeds nieuwe productcategorieën wil introduceren in 2014. Dit beloofde de Apple-CEO in april 2013 al tijdens een soortgelijk gesprek met investeerders. Het is nog onduidelijk wat voor productcategorieën op de planning staan, maar geruchten wijzen al lange tijd op de introductie van een iWatch en een iTV.

Apple is zich er volgens Cook van bewust dat de iPod-markt inmiddels begint af te nemen. Dat bleek gisteravond ook deels uit de cijfers: hoewel de zes miljoen verkochte iPods een flinke groei waren ten opzichte van het kwartaal daarvoor, verkocht Apple slechts de helft van wat er het jaar daarvoor over de toonbank ging. Dat ligt overigens niet helemaal aan een krimpende markt: in 2012 werd er een nieuwe iPod touch geïntroduceerd, die in 2013 niet werd vervangen door een nieuw model.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPod-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Cook deelde een hoop kleine details over de App Store: zo zijn er inmiddels 65 miljard App Store-downloads gemaakt en is er 2 miljard dollar in december uitbetaald aan ontwikkelaars. Volgens onderzoek van Apple maken iOS-apps vijf keer meer omzet dan Android-applicaties. Plants vs. Zombies 2 werd in vijf dagen tijd 60 miljoen keer gedownload en was daarmee EA’s grootste app-succes tot nu toe.

De Apple Store doet het volgens Cook ook goed: inmiddels zijn er 420, die ieder gemiddeld 21.000 klanten per week helpen. Voor 2014 staan er 30 nieuwe Apple Stores gepland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2014, 14:23
Categorie Apple
Onderwerpen kwartaalcijfers, tim cook, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.