MacBook Pro zijkanten

‘Sommige Thunderbolt 3-accessoires werken niet met MacBook Pro 2016’

Volgens een accessoiremaker zijn veel Thunderbolt 3-accessoires niet compatibel met de 2016 MacBook Pro. Alleen de nieuwste accessoires zouden geschikt zijn.

De nieuwe MacBook Pro blijkt niet goed te werken met sommige Thunderbolt 3-accessoires. Dat blijkt uit onderzoek van een maker van Mac-accessoires, Plugable. Zij maken dockingstrations, adapters en andere randapparatuur voor de Mac en beweren dat Thunderbolt 3-accessoires die voorzien zijn bepaalde Texas Instruments-chips, niet goed werken met de MacBook Pro-modellen van 2016.

Plugable’s grafische adapters met Thunderbolt 3 bleken niet geschikt voor de MacBook Pro, waardoor ze gedwongen waren om nieuwe producten voorlopig uit te stellen. Plugable’s TBT3-UDV dock die gebruik maakt van een nieuwere generatie TI-chip werkt overigens wel. Het lijkt dus vooral te gaan om Thunderbolt 3-accessoires met ouderen TI-chips. Goed om rekening mee te houden als je van plan was de nieuwe MacBook aan te schaffen en nogal wat randapparatuur hebt liggen.

Apple’s reactie: ‘Alleen nieuwe chips’
Gelukkig heeft Apple ondertussen al gereageerd op de bevindingen. Die reactie luidt:

We hebben geen reactie op Plugable’s specifieke klacht, maar producten die de nieuwste Thunderbolt-chipsets, met de nieuwste drivers, zullen geen problemen ondervinden bij het aansluiten op eender welke 2016 MacBook Pro.

Plugable publiceerde vervolgens een nieuwe blogposting, waarin ze aangeven dat Apple TI’s tweede generatie TPS65983-chipset vereist om volledig compatibel te kunnen zijn. Het gaat daarbij om de meeste accessoires die vóór november 2016 op de markt zijn gekomen. Kortom: vrijwel alle Thunderbolt 3-accessoires, tenzij je ze recent hebt gekocht. Toch houden we nog even een slag om de arm, want het kan zijn dat Plugable een chip heeft gebruikt die niet voldoet aan de specificaties van Intel.

Plugable USB docking station

Kritiek op nieuwe MacBook
Het is opnieuw een tegenvaller voor mensen die de MacBook Pro willen kopen en twijfelen over de groeiende lijst met kritiekpunten. Zo moet je voor bijna alle randapparatuur een adapter kopen en zelfs apparaten die al wél een geschikte aansluiting hebben, blijken nu in veel gevallen niet geschikt. Toch zijn er nog nooit zoveel bestellingen voor een nieuwe MacBook binnengekomen, aldus Apple’s marketingbaas Phil Schiller. Wel gaf hij toe dat de nieuwe MacBook Pro “op dag één niet de juiste keuze is voor iedereen”.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2016, 9:31
Categorie Accessoires
Onderwerp macbook pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.