Nieuwe test laat zien of het MacBook Pro 2018-toetsenbord beter bestand is tegen vuil

Na alle commotie rondom het nieuwe toetsenbord van de MacBook Pro 2018 heeft iFixit getest hoe goed de siliconen membranen stof tegenhouden.

Het nieuwe derde generatie toetsenbord in de MacBook Pro is stiller dan de vorige versie, maar is hij ook beter bestand tegen stof en kruimels? Apple zegt in een interne memo van wel, omdat de nieuwe siliconen membranen vuil tegenhoudt. De mensen van iFixit besloten het heft in eigen handen te nemen en te kijken of dat ook echt zo is. Ook vergeleken ze de resultaten met de vorige generatie MacBook Pro.

Stofbestendigheid MacBook Pro 2018-toetsenbord getest

In een eerdere teardown van de MacBook Pro 2018 keek iFixit al naar de interne onderdelen van Apple’s nieuwste MacBook Pro. In een nieuwe blogpost nemen ze het nieuwe toetsenbord uitgebreid onder de loep. Allereerst hebben ze gekeken in hoeverre het toetsenbord inderdaad stiller is, zoals Apple publieke beweert. En inderdaad, het toetsenbord is (op de hoge frequenties) wat minder luid. De test draait echter vooral om te kijken of kruimels geen partij meer zijn voor het toetsenbord.

MacBook Pro 2018 toetsenbord teardown van iFixit met stofdeeltjes.

Om dit te testen hebben ze allerlei kleine deeltjes over het toetsenbord verspreid, om te beginnen met een soort verfpoeder, zodat met speciale lampen makkelijk te zien is waar het poeder zich bevindt. iFixit concludeert dat de stof veilig achterblijft aan de randen van het siliconen membraan en daardoor niet terecht komt bij het mechanisme. Dat is dus goed nieuws, want zo is er minder kans dat toetsen blijven hangen of niet meer reageren. Bij het 2017-model is dat niet het geval, waardoor de stof meteen bij het mechanisme terecht komt.

Toch waarschuwt iFixit dat stof voor problemen kan zorgen, ook bij het nieuwe model. Na het verspreiden van meer deeltjes en flink typen, verplaatsen de deeltjes zich naar het mechanisme, waardoor toetsen vast kunnen zitten. Zand kan helemaal roet in het eten gooien, omdat toetsen dan net als voorheen kunnen blijven hangen.

MacBook Pro 2018 toetsenbord teardown van iFixit.

Meer toetsenbord-ontdekkingen
In de verdere teardown van het toetsenbord ontdekt iFixit nog een aantal veranderingen. Zo zijn de toetsen zelf opnieuw ontworpen. De toetsen zelf zijn namelijk een stukje dunner: van 1,5mm in het vorige model naar 1,25mm in het nieuwe model. Dit zorgt ervoor dat er, ondanks de toevoeging van het membraan, nog enige vorm van key travel is. Bovendien zorgt dit ervoor dat toetsen makkelijker te verwijderen zijn. De spatiebalk heeft de grootste veranderingen gekregen en is verreweg het makkelijkst om te verwijderen. Apple heeft ter vervanging losse toetsen beschikbaar, dus deze wijzigingen moeten de reparaties voor Apple eenvoudiger maken.

Bekijk ook

Siliconen membraan beschermt MacBook Pro-toetsenbord tegen kruimels

De MacBook Pro 2018 heeft een speciaal membraan van siliconen onder elke toets, die het mogelijk beter beschermt tegen kruimels, stof en vastlopers. Apple beweert dat het toetsenbord alleen stiller is gemaakt, maar een eerder ontdekt Apple-patent beschrijft hoe zo'n membraan vooral bedoeld is om stof en vuil tegen te houden.

Al met al is het toetsenbord zelf, zoals we van Apple gewend zijn, lastig om helemaal uit elkaar te halen. Het toetsenbord bestaat uit meerdere lagen, schroeven en onderdelen. Bij een defect zal Apple dan ook in de meeste gevallen het hele onderste deel vervangen (inclusief batterij), in plaats van alleen het toetsenbord. iFixit concludeert dat het toetsenbord inderdaad beter bestand is, maar dat het afwachten is hoe dit op lange termijn uitpakt. Vuil in een toetsenbord kan altijd voor problemen zorgen zo ook bij dit nieuwe model.

MacBook Pro 2018 toetsenbord teardown van iFixit met spatiebalk.

Apple houdt zijn mond
Ondertussen is het vanuit Apple nog steeds stil. Apple heeft nooit openlijk naar buiten gebracht dat het nieuwe toetsenbord beter bestand is tegen vuil. Alleen het interne document dat binnen Europa verspreid is, spreekt over een betere bescherming. Apple doet dit vooral om rechtszaken te voorkomen. Als ze inderdaad toegeven dat dit toetsenbord beter bestand is, geven ze daarmee min of meer ook aan dat de vorige versies problemen geven.

Bekijk ook

MacBook Pro 2018 teardown vindt grotere en zwaardere accu

iFixit is erin geslaagd om de MacBook Pro 2018 helemaal uit elkaar te halen. Ze ontdekten een grotere accu, de vernieuwde T2-chip en meer.

Ondertussen zijn ook de eerste MacBook Pro 2018 reviews binnen. In onze round-up zie je wat de internationale media zoal zegt over Apple’s nieuwe laptop voor professionals.

Bekijk ook

Review: MacBook Pro 2018

Wat vinden wij van de nieuwe MacBook Pro 2018? In onze review lees je onze ervaringen met het nieuwe toetsenbord, True Tone, Hé Siri en nog veel meer. Check hier onze uitgebreide review van de nieuwste MacBook Pro!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.