MacBook Pro 2018 toetsenbord teardown van iFixit met membraan.

Nieuwe test laat zien of het MacBook Pro 2018-toetsenbord beter bestand is tegen vuil

Na alle commotie rondom het nieuwe toetsenbord van de MacBook Pro 2018 heeft iFixit getest hoe goed de siliconen membranen stof tegenhouden.

Het nieuwe derde generatie toetsenbord in de MacBook Pro is stiller dan de vorige versie, maar is hij ook beter bestand tegen stof en kruimels? Apple zegt in een interne memo van wel, omdat de nieuwe siliconen membranen vuil tegenhoudt. De mensen van iFixit besloten het heft in eigen handen te nemen en te kijken of dat ook echt zo is. Ook vergeleken ze de resultaten met de vorige generatie MacBook Pro.

Stofbestendigheid MacBook Pro 2018-toetsenbord getest

In een eerdere teardown van de MacBook Pro 2018 keek iFixit al naar de interne onderdelen van Apple’s nieuwste MacBook Pro. In een nieuwe blogpost nemen ze het nieuwe toetsenbord uitgebreid onder de loep. Allereerst hebben ze gekeken in hoeverre het toetsenbord inderdaad stiller is, zoals Apple publieke beweert. En inderdaad, het toetsenbord is (op de hoge frequenties) wat minder luid. De test draait echter vooral om te kijken of kruimels geen partij meer zijn voor het toetsenbord.

MacBook Pro 2018 toetsenbord teardown van iFixit met stofdeeltjes.

Om dit te testen hebben ze allerlei kleine deeltjes over het toetsenbord verspreid, om te beginnen met een soort verfpoeder, zodat met speciale lampen makkelijk te zien is waar het poeder zich bevindt. iFixit concludeert dat de stof veilig achterblijft aan de randen van het siliconen membraan en daardoor niet terecht komt bij het mechanisme. Dat is dus goed nieuws, want zo is er minder kans dat toetsen blijven hangen of niet meer reageren. Bij het 2017-model is dat niet het geval, waardoor de stof meteen bij het mechanisme terecht komt.

Toch waarschuwt iFixit dat stof voor problemen kan zorgen, ook bij het nieuwe model. Na het verspreiden van meer deeltjes en flink typen, verplaatsen de deeltjes zich naar het mechanisme, waardoor toetsen vast kunnen zitten. Zand kan helemaal roet in het eten gooien, omdat toetsen dan net als voorheen kunnen blijven hangen.

MacBook Pro 2018 toetsenbord teardown van iFixit.

Meer toetsenbord-ontdekkingen
In de verdere teardown van het toetsenbord ontdekt iFixit nog een aantal veranderingen. Zo zijn de toetsen zelf opnieuw ontworpen. De toetsen zelf zijn namelijk een stukje dunner: van 1,5mm in het vorige model naar 1,25mm in het nieuwe model. Dit zorgt ervoor dat er, ondanks de toevoeging van het membraan, nog enige vorm van key travel is. Bovendien zorgt dit ervoor dat toetsen makkelijker te verwijderen zijn. De spatiebalk heeft de grootste veranderingen gekregen en is verreweg het makkelijkst om te verwijderen. Apple heeft ter vervanging losse toetsen beschikbaar, dus deze wijzigingen moeten de reparaties voor Apple eenvoudiger maken.

Al met al is het toetsenbord zelf, zoals we van Apple gewend zijn, lastig om helemaal uit elkaar te halen. Het toetsenbord bestaat uit meerdere lagen, schroeven en onderdelen. Bij een defect zal Apple dan ook in de meeste gevallen het hele onderste deel vervangen (inclusief batterij), in plaats van alleen het toetsenbord. iFixit concludeert dat het toetsenbord inderdaad beter bestand is, maar dat het afwachten is hoe dit op lange termijn uitpakt. Vuil in een toetsenbord kan altijd voor problemen zorgen zo ook bij dit nieuwe model.

MacBook Pro 2018 toetsenbord teardown van iFixit met spatiebalk.

Apple houdt zijn mond
Ondertussen is het vanuit Apple nog steeds stil. Apple heeft nooit openlijk naar buiten gebracht dat het nieuwe toetsenbord beter bestand is tegen vuil. Alleen het interne document dat binnen Europa verspreid is, spreekt over een betere bescherming. Apple doet dit vooral om rechtszaken te voorkomen. Als ze inderdaad toegeven dat dit toetsenbord beter bestand is, geven ze daarmee min of meer ook aan dat de vorige versies problemen geven.

Ondertussen zijn ook de eerste MacBook Pro 2018 reviews binnen. In onze round-up zie je wat de internationale media zoal zegt over Apple’s nieuwe laptop voor professionals.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2018, 9:38
Bron Bron iFixit
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook pro, teardown, toetsenbord
Device MacBook Pro

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.