iPhone 3G nachtverkoop

10 jaar iPhone in Nederland: iPhone 3G viert tiende verjaardag

Het is deze maand 10 jaar geleden dat de iPhone voor het eerst officieel in Nederland verkrijgbaar was. T-Mobile organiseerde een speciale nachtverkoop waar de eerste 500 exemplaren verkrijgbaar waren. Het liep storm. Wat maakte dit toestel zo bijzonder?

Vorig jaar vierden we 10 jaar iPhone, 10 jaar iCulture. In Nederland en België moesten we nog tot 2008 wachten tot de eerste iPhones officieel in de winkel lagen. Er is in 10 jaar nogal wat veranderd als je onderstaande video bekijkt.

Ten eerste ben je niet meer verplicht om je iPhone bij één exclusieve provider te halen. Bij T-Mobile moest je er zelfs een speciaal i-abonnement bij afsluiten, terwijl dat tegenwoordig ondenkbaar is. Ook in België had Apple een exclusief contract afgesloten met Mobistar. De macht van de providers is duidelijk afgenomen en je bent in 2018 veel flexibeler hoe je je iPhone aanschaft en welk contract je erbij afsluit. Wachtrijen zijn verleden tijd nu de meeste mensen gewoon thuis blijven om hun toestel in ontvangst te nemen of op een afgesproken tijdstip naar de Apple Store gaan om hun bestelling af te halen.

Video: de eerste iPhone 3G’s in Nederland

Als je in 2008 te jong was om een iPhone te kopen is het leuk om eens te kijken hoe het er destijds aan toeging in de nacht van 10 op 11 juli 2008:

Als je in de video (bij 2:30 minuten) kijkt naar de mobiele telefoons die destijds in de winkelschappen lagen, dan is er qua design ook behoorlijk wat veranderd.

Hieronder zie je een foto van de nachtverkoop in Rotterdam, die in de nacht van 10 op 11 juli plaatsvond.

Wachtrij T-Mobile iPhone 3G nachtopening

De nummer 1 stond er sinds half 10 ‘s ochtends, terwijl de verkoop om middernacht van start ging. Dat was op zich niet extreem, want in latere jaren zijn we wel gewend geraakt dat mensen soms al dagen van tevoren bij winkels gingen kamperen om als eerste de iPhone in handen te krijgen. Totdat Apple er abrupt weer mee stopte.

Eerder dat jaar vond er in Rotterdam ook al een nachtverkoop plaats voor een heel andere telefoon, namelijk de HTC Touch Diamond. Daar kwamen zo’n 100 mensen op af, een lachertje ten opzichte van de stormloop op de iPhone 3G.

Wat was er zo bijzonder aan de iPhone 3G?

Behalve dat de iPhone 3G het eerste toestel was dat in Nederland verkrijgbaar was, had de iPhone 3G nog meer nieuws te bieden:

  • Het was de eerste iPhone met 3G, zoals de naam al aangaf. De originele iPhone werkte alleen op de veel tragere 2G/EDGE-netwerken.
  • Het was de eerste iPhone die internationaal beschikbaar kwam in 22 landen tegelijk. Later dat jaar was de iPhone in 70 landen verkrijgbaar. De originele iPhone was alleen in de VS, VK, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Portugal en Oostenrijk officieel te koop.
  • Het was een verkoophit: er werden in het eerste weekend 1 miljoen stuks van verkocht. Bij de originele iPhone duurde dat 74 dagen.
  • De knopjes waren niet langer van plastic, maar van metaal waardoor ze steviger aanvoelden. Tegelijk was de behuizing zelf niet meer van aluminium gemaakt, maar van plastic.
  • Door die plastic behuizing (en flinke subsidies) kon de prijs van de iPhone flink omlaag. In de VS betaalde je in plaats van $499 nog maar $199 bij afsluiting van een tweejarig contract. Voor Nederland hebben we geen vergelijkbare cijfers omdat er immers nog geen officiële verkoop plaatsvond.
  • De koptelefoonaansluiting was eindelijk bruikbaar. In de originele iPhone was de 3,5mm poort zo diep verzonken dat de meeste oordopjes er niet in pasten. Je had een adapter nodig.
  • Het was het eerste toestel waarop de App Store standaard aanwezig was. Eerder deze maand vierden we 10 jaar App Store.

Heb je nog iets aan een iPhone 3G? Eigenlijk niet. Voor dagelijks gebruik is het toestel te traag geworden en je krijgt geen updates meer. Onlangs was er nog een Koreaanse provider die een restpartij iPhone 3Gs-exemplaren in de verkoop deed. Ze waren binnen no-time op, maar dat lag waarschijnlijk meer aan de prijs (omgerekend ca. 40 euro) dan aan de functionaliteit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2018, 10:31
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone 3G, nederland
Device iPhone 3G
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.