iPhone 3GS

Dit kondigde Apple 10 jaar geleden aan tijdens de WWDC 2009

Wat had Apple tien jaar geleden voor ons in petto tijdens de WWDC? We blikken 10 jaar terug terug naar de aankondigingen van WWDC 2009. Welke functies gebruiken we nu nog en waar verbaasden we ons over?

Over een maand, op 3 juni 2019, gaat Apple’s WWDC 2019 van start. We zijn alweer toe aan de dertiende versie van iOS en er staan veel veranderingen te wachten voor onder andere macOS. Maar waar keken we tien jaar geleden eigenlijk naar uit? Welke ontwikkelingen speelde er toen en wie stond er voor Apple op het podium? We gaan tien jaar terug in de tijd naar WWDC 2009.

Terugblik WWDC 2009: dit kondigde Apple aan

Apple’s persconferentie werd gehouden op 8 juni 2009 en begon op dezelfde manier zoals Apple tegenwoordig de presentaties begint: met een grappig introductiefilmpje. In 2009 was de Mac vs. PC-campagne nog actueel en dat zie je terug in de start van de WWDC-presentatie. De show werd afgetrapt door Phil Schiller, vanwege de tijdelijke afwezigheid van Steve Jobs. Door zijn recente levertransplantatie was hij dat jaar uit de running. Andere bekende namen die de show droegen waren Craig Federighi en Scott Forstall.

Vernieuwde MacBook Pro-lijn
De eerste aankondiging was de vernieuwde MacBook Pro-lijn. De 15-inch MacBook Pro kreeg een nieuwe batterij die tot zeven uur mee ging. Er zat een nieuw scherm in en kreeg voor het eerst een SD-kaart ingang. Tegenwoordig moeten we het doen met een aantal USB-C-aansluitingen, maar in 2009 zaten er nog allerlei verschillende aansluitingen op. Ook het toetsenbord kreeg verlichte toetsen, maar nog wel met een gewoon schaarmechanisme.

iPhone 3GS aankondiging
De iPhone 3GS was de derde iPhone die Apple uitgebracht heeft. Het was voor het eerst dat Apple een zogenaamd S-model uitbracht, wat inhield dat het om een update ging van het model ervoor. De S stond voor snelheid en dat werd uitgebreid besproken tijdens de introductie. Ook de camera kwam ter spraken met een toentertijd nieuwe functie, genaamd Tap to Focus. Door op het scherm te tikken kies je waar de camera op moet focussen, een functie die we nu nog altijd gebruiken. Ook kon je er voor het eerst filmpjes mee maken, een functie die onder luid applaus onthaald werd.

Als we naar de reacties kijken onder ons aankondigingsartikel van destijds, valt op dat er in die tien jaar eigenlijk weinig veranderd is. De één is blij met alle vernieuwingen, terwijl de ander het wachten niet waard vond. Zo zegt lezer Jan het volgende:

Over de nieuwe iPhone 3G S: toch wel een beetje teleurstellend. Ik had tenminste een nieuw uiterlijk verwacht en/of een camera aan de voorzijde. Nuja, dit is naar mijn inziens niet de moeite om m’n huidige iPhone 3G van de hand te doen en de nieuwe aan te schaffen…

Zelfs toen, slechts drie jaar in het bestaan van de iPhone, waren gebruikers van mening dat Apple ‘echt met iets vernieuwends moest komen’.

Release van iPhone OS 3.0
In deze vroege iPhone-jaren had Apple de gewoonte om nieuwe iOS-versies eerder in het jaar aan te kondigen. In maart van 2009 werd daarom al iPhone OS 3.0 onthult en vlak na de WWDC kwam deze grote update voor iedereen beschikbaar. De hoogtepunten van deze update waren de mogelijkheden om te knippen, kopiëren en plakken op de iPhone, de nieuwe Spotlight-zoekfunctie en een uitbreiding van het beginscherm met extra pagina’s. Bovendien werd de Dictafoon-app toegevoegd. Tijdens de WWDC werd de Golden Master vrijgegeven en zoals gebruikelijk waren iCulture-lezers er als de kippen bij.

Het is vooral grappig om te zien dat functies als kopiëren en plakken na 10 jaar nog steeds hetzelfde werken. De Dictafoon-app heeft onlangs wel een flinke update gekregen in iOS 12 en ziet er nu heel anders uit dan toen.

Mac OS X Snow Leopard uit de doeken gedaan
Een andere software-versie die besproken werd, was OS X Snow Leopard. Nog altijd staat deze update bekend als een van de meest stabiele updates van Apple ooit. Er waren dan ook nauwelijks nieuwe functies. Beroemd is dan ook onderstaande slide, hoewel er wel degelijk wat zichtbare aanpassingen doorgevoerd werden zoals nieuwe wallpapers.

Geen nieuwe functies in OS X Snow Leopard.

Apple wist voor het eerst de prijs van de update flink laag te houden, want je betaalde slechts $29. Leuk feitje: OS X Snow Leopard is nog steeds in de Apple Store voor €21,99 verkrijgbaar. Apple biedt deze update nog aan om oudere Macs uiteindelijk over te kunnen zetten naar nieuwere versies die via de Mac App Store te downloaden zijn.

Heb jij de WWDC 2009 destijds live gezien? Keek jij destijds ook zo uit naar de iPhone OS 3.0-update of lag je in de rij toen de iPhone 3GS beschikbaar kwam? Deel met ons je herinneringen in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 mei 2019, 20:18
Categorie Achtergrond
Onderwerp wwdc
Software iPhone OS 3
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.