Apple Watch Taptic Engine

Zo tikt de Apple Watch op je pols met de Taptic Engine

De Apple Watch gebruikt de nieuwe Taptic Engine om je het gevoel van een tik op je pols te geven. Maar hoe werkt de Taptic Engine precies? En wat kun je er mee in de MacBook en mogelijk ook de iPhone? iCulture zocht het uit.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch Taptic EngineDe Apple Watch gaat je niet alleen met notificatiegeluiden waarschuwen bij binnenkomende berichten en herinneringen: het horloge kan ook op je pols tikken. Hiervoor maakt Apple gebruik van de nieuwe Taptic Engine, die in combinatie met subtiele geluiden het idee geeft van een ‘echte’ aanraking. Hoe werkt dat precies? We hebben het voor je uitgezocht.


Op de website van de Apple Watch wordt de Taptic Engine als volgt beschreven:

Het heet de Taptic Engine en het verzorgt de lineaire aandrijving binnen de Apple Watch, die haptische feedback geeft. In gewonemensentaal: je voelt een tikje op je pols wanneer je een waarschuwing of melding krijgt, of een handeling uitvoert, zoals een drukbeweging op het display. Gecombineerd met de subtiele geluiden uit de speciale speaker, biedt de Taptic Engine een onopvallende, geavanceerde en genuanceerde ervaring door meerdere zintuigen te prikkelen. Bovendien ontstaan hiermee nieuwe en persoonlijke manieren om met andere Apple Watch-gebruikers te communiceren. Je kunt iemands aandacht vragen met een subtiel tikje.

In de praktijk maakt de Taptic Engine gebruik van twee nieuwe onderdelen. De Taptic Engine in de Apple Watch werkt met twee onderdelen: een druksensor en een ‘Linear Resonant Actuator’ trilmotor. Deze nieuwe triltechnologie is volgens fabrikant Texas Instruments twee keer krachtiger dan huidige trilmotoren in de iPhone en gebruikt vijftig procent minder energie.

Bekijk ook

Zo werkt de Taptic Engine: alles over Apple's trilmotor

Met de Taptic Engine op de iPhone, Apple Watch en Mac zijn de trillingen een stuk realistischer, bijvoorbeeld voor de klik van de thuisknop en bij het indrukken van het Apple Watch-scherm. In dit uitlegartikel lees je wat er nog meer mogelijk is.

De manier waarop deze nieuwe trilmotor geactiveerd wordt, is ook anders dan wat er in huidige iPhones wordt gebruikt. De Apple Watch-trillingen worden vrijwel direct gegenereerd, terwijl een trilling in de iPhone kort op gang moet komen. Dit betekent dat de Apple Watch een kortere, spontane trilling kan afgeven. Het zorgt er allemaal voor dat een trilnotificatie van de Apple Watch anders aanvoelt dan je gewend bent van de iPhone en andere smartwatches – een gevoel dat vooral doet denken aan een tik op je pols.

taptic-engine-christy-turlington

Apple heeft voormalig supermodel Christy Turlington Burns ingeschakeld om regelmatig te bloggen over de Apple Watch. In haar meest recente blogposting legt ze uit hoe de Taptic Engine in de praktijk werkt. Ze krijgt subtiele tikjes om haar te herinneren aan komende afspraken en kan de telefoon op haar bureau laten liggen.

MacBook Trackpad

force touch trackpad macbookApple’s Taptic Engine is ook in staat om je het idee te geven een andere textuur te voelen op bijvoorbeeld een scherm. Hierdoor kan de Apple Watch een gevoel van feedback geven bij aanrakingen op het scherm. Deze technologie gebruikt Apple op het moment voornamelijk in de trackpad van de nieuwe 12-inch MacBook. In deze nieuwe trackpad zitten niet langer mechanische onderdelen waardoor je op de onderkant kunt klikken. Met behulp van de Taptic Engine krijg je echter wel het gevoel dat je de trackpad indrukt als je veel kracht zet met een vinger.

Lees ook: Force Touch: zo werkt het op Apple Watch en MacBook

Taptic Engine in iPhone 6s?

Op het moment gebruikt Apple de Taptic Engine in de nieuwe MacBook en Apple Watch, maar er bestaat ook een grote kans dat deze technologie in de volgende iPhone zal worden geïntegreerd. Volgens meerdere geruchten is Apple namelijk van plan om de Force Touch-druksensor te integreren in het scherm van de iPhone. Hierdoor kan de iPhone aanvoelen hoe hard je op het scherm tapt, een technologie die in de MacBook wordt gebruikt om te bepalen wanneer er haptische feedback gegeven moet worden. Met andere woorden: gebruikt Apple naast de Force Touch-sensor ook de Taptic Engine voor de iPhone, dan voelt je scherm misschien anders als je er harder op drukt. Dat kan bijzondere mogelijkheden met zich meebrengen voor de interface van bepaalde apps en virtuele toetsenborden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.