Amazon Echo

‘Spraakassistenten zijn grote bedreiging voor de iPhone’

Spraakassistenten vormen een grote bedreiging voor smartphones zoals de iPhone, zegt een bekende analist. Voor spraak heb je geen apparaat met scherm meer nodig. De verkoop van apparaten zoals de Amazon Echo zal de komende tijd explosief stijgen.

In de toekomst gebruiken we geen toetsenbord meer om naar websites te gaan, om informatie op te vragen of om met anderen te communiceren. Spraakassistenten die altijd luisteren, zoals de Amazon Echo, staan aan de vooravond van een explosieve groei. De grootste bedreiging voor de iPhone komt wellicht niet eens van Android, maar van allerlei spraaktechnologieën.

Amazon Echo

Internettrends 2016: spraakassistenten zijn booming

Vorige week presenteerde internet-orakel Mary Meeker haar jaarlijkse trendrapportage. Meeker heeft een trackrecord waar je U tegen zegt en voorspelde veel internettrends ver voordat anderen ze zagen. In slide 133 van de ruim 200 die ze dit liet Meeker een vreemde vergelijking zien: ze zette de verkoopcijfers van de iPhone tegenover de verwacbte verkoopcijfers van de Amazon Echo. Dat lijkt onlogisch, maar Meeker deed het bewust: ze wilde laten zien dat er een verband bestaat tussen de afnemende vraag naar iPhones en de toenemende vraag naar spraakassistenten voor thuis.

Internettrends volgens Mary Meeker: minder iPhones, meer Amazon Echo's

Dat er een afname komt in de verkoop van smartphones kan iedereen wel op z’n klompen aanvoelen. Een steeds groter deel van de wereldbevolking heeft inmiddels een smartphone en de nog resterende groep heeft er geen geld voor. Maar dat spraakassistenten zo sterk in opkomst zijn, dat zal voor veel mensen nieuw zijn. In Nederland horen we zelden iets over de Amazon Echo, de praatpaal voor de huiskamer die momenteel alleen in de VS wordt verkocht. Wie meer wil weten kan het via een website alvast proberen.

Meer praten, minder typen

Volgens Meeker gaan mensen meer praten met hun computers en veel minder typen. Apple, Google en Facebook zijn daarom ook druk bezig met spraaktechnologie. Volgens geruchten werkt Apple aan een eigen Siri-speaker voor thuis, die net als de aanstaande Google Home-speaker vragen kan beantwoorden en eenvoudige klussen uitvoeren, zoals tickets boeken.

Meeker voorspelde dat in 2020 maar liefst 50% van alle zoekopdrachten op het web zullen worden gedaan via spraak en beeldherkenning. Apple-gebruikers staan ervoor open: in juni 2015 verwerkte Apple’s Siri meer dan 1 miljard vragen per week. Op Android wordt 20% van de zoekopdrachten uitgevoerd met de stem. Het punt is alleen: daar heb je niet altijd een smartphone voor nodig. Ook via een Apple Watch of via een Amazon Echo-achtig apparaat thuis kun je vragen stellen met je stem. Je hebt er niet eens een apparaat met scherm voor nodig. Zoeken met je stem is hands-free en screen-free.

Mobiele spraakassitenten: gebruik

Maar toch… spraakassistenten zijn gênant

Er is alleen nog wel een probleem: bij al die spraakopdrachten zul je wel tegen een smartphone, smartwatch of andere apparaat moeten spreken en dat ziet er in het openbaar nogal gek uit. Uit een onderzoek van Creative Strategies blijkt dat 98% van alle iPhone-bezitters wel eens Siri heeft geprobeerd. Maar slechts 3% voelt zich comfortabel om Siri in het openbaar te gebruiken. In de auto voelen ze zich een stuk prettiger: daar maakt 62% wel eens gebruik van stembediening. Het percentage ligt bij de iPhone-gebruikers hoger dan bij Android, waar 37% van de mensen wel eens spraakbediening in de auto gebruikt.

Misschien is het vergelijkbaar met zingen in de auto: dat doe je ook ongegeneerd als er niemand mee kan luisteren.

Wil je liever stilletjes met Siri kletsen? We hebben een tip waarin we uitleggen hoe je Siri stil gebruikt, dus zonder geluid:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2016, 12:26
Categorie Achtergrond
Onderwerpen amazon, assistent, spraak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.