Google Maps en Apple Kaarten vergeleken: welke is de beste?

Voormalig Apple Kaarten-designer Justin O'Beirne heeft Google Maps en Apple's kaartendienst naast elkaar gelegd. In een vierdelige serie gaat hij antwoord geven op de vraag: welke is de beste?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple had een lange weg te gaan, toen ze in 2012 plotsklaps een eigen kaartendienst introduceerden. Ondertussen heeft Apple Kaarten een inhaalslag gemaakt en is het tijd om eens te kijken welke van de twee nu eigenlijk de beste kaarten levert: Apple Kaarten of good old Google Maps? Justin O’Beirne besloot het uit te zoeken.

Google Maps vs Apple Kaarten: welke is de beste?

Google Maps vs Apple Kaarten

O’Beirne is niet zomaar iemand: hij werkte voorheen in het Apple Kaarten-team, waar hij verantwoordelijk was voor de cartografie. Hij richtte het team op, recruteerde de juiste medewerkers en leidde het team. In 2015 vertrok O’Beirne bij Apple, om te gaan werken aan een boek over digitale cartografie.

Afgelopen mei kwam O’Beirne opeens in het nieuws, toen hij een analyse maakte van de veranderingen die Google Maps tussen 2010 en 2016 heeft doorgevoerd. Er staan de afgelopen jaren minder steden op de kaart, maar er zijn meer wegen zichtbaar. Die aanpassingen werden gedaan om de kaarten prettiger leesbaar te maken op mobiele schermen, maar O’Beirne vond het (zoals te verwachten) helemaal niets. De balans is weg, er zijn minder details te zien.

Inmiddels heeft O’Beirne zich nog wat steviger in het onderwerp vastgebeten: de man is nu een meerdelige blogserie gestart, waarin hij de twee kaartendiensten naast elkaar legt. Deel 1 gaat over de content op de kaart, zoals steden en wegen. In deel 2, 3 en 4 kunnen we zaken als labels en details, kleur en typografie, symbolen en iconen, toegankelijkheid en nog veel meer verwachten.

Voorbeeld: Antwerpen op Google Maps en Apple Kaarten

O’Beirne keek vooral naar kaarten van de Verenigde Staten, maar wij vonden het leuker om eens dichtbij huis te kijken hoe verschillend de kaartendiensten eruit zien.

Hier zie je Antwerpen op Google Maps:

Antwerpen op Google Maps

En daarna Antwerpen op Apple Kaarten:

Antwerpen op Apple Kaarten

Zoals je ziet biedt Apple Kaarten veel meer details, al ligt het er wel aan hoe je de kaarten hebt ingesteld. Je kunt de verkeersinformatie bijvoorbeeld in- en uitschakelen. De conclusie van O’Beirne is ook dat Apple Kaarten veel meer details laat zien en dat Google Maps gaandeweg ‘kaler’ is geworden. Vroeger waren er rondom New York nog 46 steden te zien, nu zijn het nog maar acht. De conclusie zullen we pas in deel 4 van de serie kunnen lezen, maar in het eerste deel is al veel interessante informatie te vinden over het verschil in steden, plaatsen en wegen. Met enorm oog voor detail loopt O’Beirne de verschillen langs.

Apple Kaarten: vertrouwd, maar actueel genoeg?

Misschien heb je bij voorbaat al een voorkeur voor de kaarten van Apple, omdat ze nu eenmaal meer vertrouwd zijn. In het verleden had Apple Kaarten nog wel eens last van verouderde info en het is de vraag in hoeverre Apple dat ondertussen heeft gefixt. Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre iemand die eerder aan Apple Kaarten werkte met een objectief oog kan kijken, maar O’Beirne doet in ieder geval erg veel moeite om alles meetbaar te maken. Apple’s kaarten zijn beter ontworpen en tonen een betere balans tussen leesbaarheid en hoeveelheid informatie.

De komende weken kun je nog meer analyses op de website van O’Beirne verwachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2016, 15:44
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen apple kaarten, google maps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.