Sowdan op de iPhone.

Nieuwe betaalapp Sowdan zorgt voor real-time betalingen tussen drie banken

Sowdan is een nieuwe betaalapp, gemaakt door twee studenten. Met de app kun je in real-time betalingen doen. Sowdan werkt met drie Nederlandse banken en laat je ook een betaalverzoek maken.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Sowdan op de iPhone.
De Nederlandse banken ondersteunen onderling nog steeds geen real-time betalingen. Alleen een overboeking tussen rekeningen bij dezelfde bank worden direct uitgevoerd, maar betalingen tussen twee verschillende banken kan zomaar een werkdag duren. Er zijn echter al een aantal apps die dit probleem omzeilen door slim gebruik te maken van iDEAL, zoals Tikkie en Florin. Sowdan (lees: zo dan) is alweer zo’n betaalapp, gemaakt door twee studenten en gefinancierd door de Nederlandse Energie Maatschappij.

Real-time betalingen via iDEAL met Sowdan

Sowdan is afkomstig van de twee studenten Mark Kalse en Maurits Grosfeld. Het idee is ontstaan toen één van de twee studenten festivalkaartjes verkocht. Vervolgens moest hij echter lang wachten op zijn geld omdat de betaler bij een andere bank zat. Hij besloot een app te maken die dat mogelijk maakt, al zijn er ook al andere apps met soortgelijke functies. Sowdan heeft een duwtje in de rug gekregen van de Nederlandse Energie Maatschappij dankzij een financiering van €2,1 miljoen. Dit is ook duidelijk terug te zien in het design van de app, want het kleurgebruik is voornamelijk groen en oranje.

Sowdan werkt als volgt: je registreert je in de app met je mobiele nummer en e-mailadres. Vervolgens bevestig je je bankrekening met een betaling van €0,01 via iDEAL. Daarna kun je via de app geld overmaken naar andere banken. De betaling wordt dan via iDEAL verzonden, zodat het bedrag direct op de rekening van de ontvanger gestort wordt. Het nadeel van Sowdan is dat je nog wel steeds geld over moet maken naar een IBAN-nummer, terwijl je dat lang niet altijd bij de hand hebt. In de app hou je dan ook een aparte contactenlijst bij. Een ander groot nadeel van Sowdan is dat de app alleen werkt met ING, Rabobank en SNS Bank. Mensen met bijvoorbeeld een ABN AMRO-rekening vallen daardoor buiten de boot. Betalingen tot €750 worden gratis verzonden. Bij bedragen hierboven betaal je 0,5% extra kosten.

Startscherm van Sowdan.

Behalve het doen van een betaling, kun je in Sowdan ook een betaalverzoek aanmaken. Zo’n betaalverzoek stuur je vervolgens door naar degene die jou nog geld verschuldigd is. Ook dit is niet even handig uitgevoerd, want je kunt het betaalverzoek alleen delen via WhatsApp en e-mail en niet bijvoorbeeld via iMessage, Telegram of andere kanalen. In plaats van het standaard delenmenu, is dus gekozen voor een eigen deelsysteem. De app beveilig je verder met een pincode, maar werkt niet met Touch ID.

Sowdan betalen en betaalverzoek maken.

Sowdan doet dus eigenlijk niet veel anders dan apps als Tikkie, Florin of de betaalverzoek-functie van ING. Het enige verschil is dat je in Sowdan als betalende partij real-time geld over kunt maken, terwijl je bij Tikkie en ING alleen een verzoek tot betaling kan sturen. In beide gevallen is het resultaat echter hetzelfde, want de betaling wordt direct verzonden. Mocht je je willen registreren bij Sowdan, hou er dan wel rekening mee dat het nu nog niet standaard mogelijk is om je account via de app op te zeggen. Je kunt je account alleen laten verwijderen na contact met de klantenservice.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 februari 2017, 14:58
Categorie Apps
Onderwerp mobiel bankieren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.