Sony overweegt muziek uit iTunes Store te halen

Sony overweegt om muziek van zijn artiesten uit de iTunes Store te halen vanwege de weigering van diens e-bookreader uit de App Store.

Sony MusicSony overweegt muziek van zijn artiesten uit Apple’s iTunes Store te halen. Dat heeft Sony-topman Michael Ephraim in een interview met TheAge gezegd. De mogelijke stap is het resultaat van een conflict tussen Apple en Sony over diens e-bookapplicatie Sony Reader. Volgens Sony werd de applicatie eind vorige maand afgewezen omdat deze een andere afrekenmethode gebruikte dan Apple’s eigen In App Aankopen-systeem. Later liet Apple weten dat de regels niet veranderd zijn, maar dat ontwikkelaars naast hun eigen afrekenmethode ook In App Aankopen moeten ondersteunen.

Dat is echter niet de enige reden waarom Sony de iTunes Store links wil laten liggen. Het bedrijf is namelijk van plan om zelf zijn nieuwe muziekdienst genaamd ‘Music Unlimited’ te gaan uitbreiden. Deze streamt een bibliotheek van meer dan zes miljoen liedjes naar verschillende apparaten zoals Sony’s TV’s, PlayStations en Blu-ray-spelers. De dienst werd eind vorig jaar in Ierland en het Verenigd Koninkrijk gelanceerd en zal in de loop van het jaar in meer landen worden uitgerold. Volgens Michael Ephraim is de benadering van Sony veel opener dan die van Apple omdat muziek rechtstreeks naar verschillende apparaten gestreamt kan worden en niet eerst gesynchroniseerd hoeft te worden.

Naar verwachting komt Apple zelf dit jaar ook met een vergelijkbare streaming-muziekdienst. Vorig jaar werd duidelijk dat het bedrijf met grote platenlabels in gesprek zou zijn over een abonnementsdienst waarmee gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkte toegang tot muziek krijgen. Dit zou dan 10 tot 15 dollar gaan kosten, zo lieten bronnen destijds weten. Momenteel zijn er echter nog geen concrete aanwijzingen of en wanneer Apple met een dergelijke dienst komt.

Evenals Sony zijn ook veel andere platenlabels niet echt blij met de wijze waarop Apple met uitgevers omgaat. “Uitgevers worden door Apple gegijzeld en zijn op zoek naar andere distributiesystemen”, aldus Ephraim. Een alternatief is Spotify, dat muziek van verschillende platenlabels via streaming aanbiedt en ondanks tegenwerking van Apple waarschijnlijk dit jaar ook in de Verenigde Staten zal lanceren. Gratis kunnen gebruikers 20 uur per maand luisteren, wie meer wil betaalt 5 euro per maand of 10 euro om de dienst ook op een smartphone te gebruiken.

Sony Music, de muziektak van het Japanse bedrijf Sony, beheert muziek van verschillende internationale artiesten, zoals Christina Aguilera, Neil Diamond, P!ink en Michael Jackson. Ook enkele nationale artiesten zoals Jacqueline Goveart, Alain Clark en Krause vallen onder Sony Music. Vooralsnog heeft Sony hierover geen besluit genomen, maar Ephraim liet weten dat het bedrijf de komende drie tot vijf jaar wel wil kijken wat er allemaal gebeurt en waarschijnlijk ook hoe succesvol de dienst Music Unlimited zal worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2011, 20:58
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen facebook, itunes store, sony

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.