Tidal

Sonos-gebruikers kunnen nu lossless streamen via Tidal

Sonos kan nu ook gebruik maken van Tidal, de lossless muziekdienst van Jay Z en Rihanna, die recentelijk in Nederland is geïntroduceerd.
Sander Kleijn - · Laatst bijgewerkt:

TidalSonos heeft er sinds vandaag een muziekdienst bij, waar vooral audiofielen voor warm zullen lopen: Tidal. Deze streaming muziekdienst werkt niet met de gebruikelijke AAC-, Ogg- of MP3-codering van maximaal 320 kbps, maar gooit muziekbestanden in lossless formaat het internet over.

Tidal is een van de jongste streaming muziekdiensten op het internet. De dienst werd 22 januari in Nederland geïntroduceerd en is door artiest Jay Z overgenomen; met steun vanuit de platenindustrie zit het dus wel goed. Tidal gaat niet rechtstreeks concurreren met Spotify en Deezer, maar richt zich expliciet op muziekliefhebbers die de hoogste audiokwaliteit eisen en jeuk krijgen van compressie op muziekbestanden. Muziekbestanden worden gecodeerd in het lossless 44.1 KHz FLAC-formaat en vergen daarom wel iets meer bandbreedte (1411 kbps), maar dat zal voor de meeste breedbandbezitters niet zo’n probleem zijn. Zit je op een 3G/4G-verbinding en wil je jouw databundel ontlasten, dan kun je altijd terugschalen naar 320 kbps (AAC) of 96 kbps (AAC+).

Ondanks de recente start heeft Tidal al zo’n 25 miljoen nummers in zijn catalogus staan. Dat is meer dan concurrent Spotify. Naast integratie met de speakers van Sonos kun je Tidal ook gebruiken via de webplayer (alleen Google Chrome), desktopapplicatie en apps voor iOS en Android. Scrobbling via Last.fm wordt ondersteund en je kunt tracks offline opslaan. Een abonnement op Tidal kost €19,99 per maand (30 dagen gratis op proef). Er is er inmiddels ook een goedkopere vorm (€9,99 per maand) zonder lossless muziekbestanden.

Update: lezer Mark wijst ons er terecht op dat Deezer op Sonos recentelijk ook begonnen is met een lossless abonnementsvorm, Deezer Elite. Ook hier wordt gestreamed in FLAC-formaat (1411 kbps). Deezer Elite kost €15 per maand; dat is goedkoper dan Tidal, maar het is bij Deezer (nog) niet mogelijk om lossless naar de apps of webplayer te streamen. Ook is niet duidelijk of Deezer zijn complete catalogus aanbiedt in FLAC-formaat of slechts een deel hiervan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 maart 2015, 18:15
Categorie Accessoires
Onderwerpen muziekdienst, sonos

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.