Thuisknop iOS 10

Slide to unlock verdwenen in iOS 10? Met deze tweak haal je het terug

Apple deelt het toegangsscherm in iOS 10 opnieuw in, waardoor het bekende Slide to unlock verdwenen is. Een ontwikkelaar geeft tips hoe je deze functie in de eerste beta weer terug kan krijgen.

Thuisknop iOS 10
In iOS 10 wordt het toegangsscherm helemaal opnieuw ingedeeld. Veegacties op het scherm resulteren straks in twee verschillende opties: veeg naar links en de camera wordt geactiveerd. Veeg je echter naar rechts, dan komt het nieuwe scherm met alle widgets tevoorschijn. Doordat deze widgets nu verscholen zitten achter een veegbeweging, is het gedaan met de bekende ‘Slide to unlock’-functie van iOS 10. Maar een handige ontwikkelaar brengt deze optie terug, in ieder geval in de beta van iOS 10.

Slide to unlock wordt drukken op een knop in iOS 10

Om een iPhone met iOS 10 te ontgrendelen, is het nodig om op de homeknop te drukken. Op toestellen met een vingerafdruk is deze wijziging niet zo ernstig, omdat het ontgrendelen gewoon gebeurt met de Touch ID-sensor. Heb je een ouder model zonder zo’n sensor, zoals de iPhone 5 en iPhone 5c, dan zul je waarschijnlijk straks moeten wennen aan het drukken op de knop.

Widgets op de iPhone in iOS 10.

Maar als het aan de ontwikkelaar Kay Yin ligt, komt de bekende Slide to unlock-functie weer terug. Hij ontdekte dat de functie nog verstopt zit in iOS 10 en door slim gebruik te maken van de Mac en Windows-app iBackupBot is het mogelijk om in de eerste beta van iOS 10 deze bekende functie terug te krijgen. Dit werkt als volgt:

  1. Maak een onversleutelde backup van het toestel met beta 1 van iOS 10 via iTunes.
  2. Open iBackupBot en kies de zojuist gemaakte backup.
  3. In de zijbalk kies je voor /System Files/Home Domain/Library/Preferences.
  4. Open daar het bestand com.apple.springboard.plist en plaats de volgende regel direct achter de heider (zonder puntjes):

    < .key>SBEnableDashBoard< ./key>

    < .false/>

  5. Sla het bestand vervolgens op, sluit iBackupBot af en herstel de backup op je toestel.

De functie lijkt daardoor nog wel in iOS 10 verstopt te zitten, maar is nu dus nog niet zelf in te stellen. Let er wel op dat de Touch ID-sensor niet meer goed lijkt te werken en zien de meldingen er weer uit zoals in iOS 9.

Hoewel in de eerste beta van iOS 10 de Slide to unlock-functie verdwenen is, is het nog mogelijk dat het gedurende de betaperiode van iOS 10 weer terugkeert. Apple kan functies tijdens de testperiode nog wijzigen, dus het is mogelijk dat Apple een schakelaar in de instellingen plaatst om de widgets in het toegangsscherm uit te zetten en daarmee de Slide to unlock-functie weer beschikbaar te maken. De tweede beta van iOS 10 wordt deze week nog verwacht, terwijl de definitieve versie in september verwacht wordt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 juni 2016, 20:10
Categorie iOS
Onderwerpen ios 10, toegangsscherm

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.