Prijsverhoging in Nederlandse Apple Store: iPhone 6 euro duurder, iPods 2 euro duurder

De Apple Store Nederland heeft een prijsverhoging doorgevoerd. De iPhone en iPads zijn 6 euro duurder geworden, de iPod, Apple TV en kleinere apparaten zijn 2 euro duurder.

apple lineupApple heeft vandaag de prijzen van diverse producten in de Nederlandse Apple Store verhoogd. De prijsverhoging lijkt rechtstreeks verband te houden met de thuiskopieheffing, die vanaf 1 januari wordt ingevoerd. Toch heeft Apple een eigen draai aan het verhaal gegeven, want in plaats van de beloofde 5 euro prijsverhoging voor smartphones en tablets heeft Apple de prijs van de iPhone en iPad met 6 euro verhoogd. En bij de iPods is een prijsverhoging van 2 euro doorgevoerd.


Voor een iPhone 5 betaal je vanaf vandaag in de Nederlandse Apple Store geen €670 maar €676. De iPad mini ging van €329 naar €335 en de iPod touch steeg van €325 naar €327.

De thuiskopieheffing is bedoeld om artiesten en andere rechthebbenden te compenseren voor het gebruik van externe opslagmedia zoals harde schijven, beschrijfbare cd’s, smartphones en tablets. De heffing varieert per apparaat, maar zou 5 euro voor een iPhone, 2 euro voor een mediaspeler met meer dan 2GB opslag en 5 euro voor een tablet met meer dan 8GB opslag moeten bedragen. Voor smartphones met maximaal 16GB opslag en tablets met maximaal 8GB opslag geldt een verlaagd tarief:

Thuiskopieheffing tabel

Dat de prijsverhoging een puur Nederlandse aangelegenheid is, blijkt uit een vergelijking met de prijzen in de Belgische Apple Store. Daar worden voor de iPad nog de oude prijzen voor iPad mini, iPad 2 en iPad Retina gehanteerd van €329, €399 en €499 (vanaf-prijzen). In Nederland werd het downloadverbod in december afgewezen door de Tweede Kamer. Daardoor blijft films en muziek downloaden legaal in Nederland. Betaalde software, boeken en andere content downloaden zonder ervoor te betalen is nog steeds niet toegestaan. De prijsverhoging in de Apple Store geldt overigens ook voor Macs en andere apparaten met opslagfunctie.

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in België de keuze hebt uit één locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiële Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.