iPad vanaf vandaag 6 euro duurder door thuiskopieheffing

De iPad en iPad mini zijn vanaf vanaf 1 januari 2013 6 euro duurder geworden door de thuiskopieheffing. Officieel hoefde Apple de prijs maar met 5 euro te verhogen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipad met miniVanaf vandaag betaal je in Nederland 6 euro extra voor de iPad en iPad mini. Apple heeft de prijzen verhoogd in verband met de ingevoerde thuiskopieheffing. Eigenlijk bedraagt de thuiskopieheffing 5 euro, maar Apple heeft besloten om de prijzen naar boven af te ronden naar een ‘mooier’ getal.
Dit zijn vanaf 1 januari de officiële prijzen in de Nederlandse Apple Store:


Wil je nog voor de oude prijs een iPad aanschaffen, dan kun je bij winkels als Dixons en iCentre nog steeds terecht, want zij vermelden op hun site nog de prijzen van vorig jaar. De online Apple Store in België hanteert ook nog de oude prijzen van €329, €399 en €499.

De thuiskopieheffing is gebaseerd op het idee dat vrijwel iedereen die een gegevensdrager zoals een smartphone, tablet of harddisk koopt daarop content zal downloaden, waarbij niet alle rechthebbenden zijn betaald. De vergoeding die je betaalt wordt geïnd door een stichting die het (als het goed is) uitkeert aan de artiesten en andere rechthebbenden. De thuiskopieheffing hangt samen met het downloadverbod, dat in Nederland van de baan is.

De prijsverhoging geldt niet alleen voor de iPad, maar ook voor iPods, Macs en andere Apple-producten. Bij de iPod touch ging de prijs omhoog van €325 naar €327 en bij de iPod nano betaal je voortaan geen €172 maar €174 voor het goedkoopste model. Ook bij de iPhone ging de prijs omhoog: van €670 naar €676. Het is onduidelijk waarom Apple ook daar voor het bedrag van 6 euro heeft gekozen. Officieel zou er ook bij de iPhone een heffing van 5 euro moeten worden gerekend.

Thuiskopieheffing tabel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juni 2013, 13:52
Categorie Providers
Onderwerp thuiskopie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.