3D Touch in een foto-app.

Opinie: 3D Touch niet meer nodig voor drukgevoelige functies

3D Touch is exclusief voor mensen met een iPhone 6S, maar steeds meer 3D Touch-functies komen ook beschikbaar voor mensen zonder een iPhone met een drukgevoelig scherm. Worden drukgevoelige schermen dan steeds overbodiger?

3D Touch in een foto-app.
3D Touch werd bij de iPhone 6s gepresenteerd als de grote nieuwe functie, omdat je dankzij het drukgevoelige scherm extra opties aangeboden krijgt. Druk stevig op het appicoontje en je krijgt allerlei extra opties om snel naar bepaalde delen in een app te springen. Maar ook in apps zelf kun je vaak gebruikmaken van 3D Touch onder de noemer Peek en Pop, om zo een preview te krijgen van wat er achter een knop of link zit. Maar is hier wel echt een drukgevoelig scherm voor nodig?

Peek en Pop voor iedereen

Normaal gesproken is 3D Touch alleen voorbehouden aan eigenaren van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus, maar er komen zo langzamerhand steeds meer 3D Touch-functies beschikbaar die ook op oudere toestellen gewoon werken. In januari kreeg Instagram al een optie die verdacht veel lijkt op Peek en Pop en werkt op alle iPhones met de Instagram-app. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld een preview van een foto te zien, waarna er meer opties verschijnen door deze naar boven te schuiven.

Maar er zijn meer apps die 3D Touch-achtige functies voor iedereen beschikbaar maken. Telegram is de nieuwste app in dit rijtje, want ook op een iPhone 6 of ouder kun je Peek en Pop gebruiken in onder andere het chatoverzicht. Het drukgevoelige scherm lijkt voor deze specifieke 3D Touch-functie daardoor een beetje overbodig te zijn geworden, want je bereikt op een iPhone 6 exact hetzelfde resultaat als op de iPhone 6s. Het enige verschil is dat je bij Instagram en Telegram een knop langer ingedrukt moet houden in plaats van dat je extra hard op het scherm drukt. In mijn ervaring is het lang ingedrukt zelfs nog veel praktischer dan het harder drukken op het scherm. Het nadeel is echter wel dat je niet door kunt ‘poppen’ naar de daadwerkelijke content.

Peek en Pop in Telegram. Peek en Pop gebruiken in Instagram op een oudere iPhone.

Ook Apple geeft Peek en Pop aan oudere toestellen

Apple lijkt zich inmiddels aangesloten te hebben bij deze filosofie. De nieuwe Home-app barst namelijk van de Peek en Pop-achtige animaties en nee, daar heb je niet per se een iPhone 6s voor nodig. Om de helderheid van lampen aan te passen, hoef je alleen maar langer op een knop te drukken. Wederom verschijnt exact dezelfde animatie als op de iPhone 6s, maar dan minus het extra hard drukken. Uiteindelijk werkt dit veruit net zo makkelijk als harder drukken, al dan niet makkelijker.

Maar de Home-app is niet het enige voorbeeld, want ook de rijkere notificaties van iOS 10 vinden straks hun weg naar iPhones zonder drukgevoelig scherm. In de eerste beta is deze functie nog alleen voorbehouden aan mensen met een iPhone 6s, maar Apple heeft al laten weten dat de functie ook naar oudere modellen komt. Door lang op een notificatie te drukken, open je op deze manier bijvoorbeeld het complete iMessage-gesprek of krijg je meer informatie over een specifieke widget.

Quick Actions nog wel exclusief voor iPhone 6s

3D Touch in iOS 10 op het beginscherm.De enige toegevoegde waarde van 3D Touch lijken dan ook de Quick Actions te zijn. Een appicoon lang ingedrukt houden maakt het zoals bekend mogelijk om de app te verwijderen, waardoor echt stevig drukken de enige mogelijkheid is om de extra opties van 3D Touch tevoorschijn te laten komen. Maar is dat nog wel genoeg? Als straks nog meer apps Peek en Pop toestaan op oudere iPhones, dan worden de Quick Actions echt nog het enige voordeel van het drukgevoelige scherm van de iPhone 6s. Maar er is gelukkig wel goed nieuws, want deze Quick Actions worden met iOS 10 alleen maar veelzijdiger.

Momenteel zie je met een Quick Action enkel maximaal vier knoppen naar belangrijke onderdelen van de specifieke app. Dit zijn allemaal statische knoppen die zich niet aanpassen aan de situatie. Met iOS 10 verschijnt er echter contextuele informatie bij de Quick Actions. In de Weer-app zie je bijvoorbeeld direct het weer op jouw locatie door alleen maar hard op het appicoontje te drukken. Ontwikkelaars kunnen dit ook toe gaan passen in hun apps, waardoor 3D Touch op de iPhone 6s toch weer een meerwaarde lijkt te gaan hebben. Ook in het Bedieningspaneel kun je Quick Actions straks gebruiken op bijvoorbeeld de zaklamp.

Voorlopig lijkt ook Apple nog te twijfelen over de echte meerwaarde van 3D Touch. Bij de aankondiging van de functie werden zowel Peek en Pop als Quick Actions uitgelicht, maar nu met iOS 10 wordt alleen laatstgenoemde nog exclusief voor de iPhone 6s gepresenteerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2016, 20:24
Categorie Achtergrond
Onderwerpen 3d touch, ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.