Apple geeft open source Darwin-code vrij voor macOS 10.12 Sierra

Apple heeft de open source Darwin-code van macOS 10.12 Sierra beschikbaar gesteld, zodat iedereen het kan bekijken.

Apple heeft vandaag de open source Darwin-code voor macOS Sierra vrijgegeven, net als bijvoorgaande versies. Darwin vormt de kern van Unix-componenten die in macOS worden gebruikt. Ook iOS, watchOS en tvOS zijn erop gebaseerd.

Apple brengt de Darwin-code vaak kort na een belangrijke macOS-release uit en bij Sierra is dat nu ook weer het geval. Wie wil weten hoe Sierra is opgebouwd kan daarom nu zelf een kijkje nemen. De code is nog niet te vinden op Apple’s open source-pagina, die qua design nog niet helemaal bij de tijd is.

Wie dat wil kan op die pagina terugbladeren tot OS X 10.0 en bij iOS kun zelfs terug tot versie 1.0 dat destijds nog gewoon iPhone 1.0 heette. Ook vind je er ontwikkelaarstools en de open source-componenten van OS X Server.

De onderste lagen van macOS zoals de kernel, zijn grotendeels gebaseerd op Darwin open source-technologie. Apple stelt het beschikbaar zodat ontwikkelaars erin kunnen grasduinen en ervan kunnen leren. Apple bracht Darwin in 2000 uit als basis van OS X. macOS draait op Darwin en voegt extra lagen toe die niet als open source-project worden vrijgegeven. De grafische interface, apps en dergelijke zijn closed source en niet te inspecteren door buitenstaanders.

Een jaar geleden kwam Apple nog in opspraak, toen ze op de pagina van Swift beweerden dat Apple “het eerste grote computerbedrijf is waarbij open source een sleutelrol vervult in de strategie”. Die bewering moesten ze al snel weer intrekken, ook omdat Apple niet bepaald bekend staat als een bedrijf dat grote bijdragen levert aan de open source-community. Sindsdien valt er te lezen:

Open source software is at the heart of Apple platforms and developer tools, and Apple continues to contribute and release significant quantities of open source code.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.