room-app-namaak-door-facebook

Ontwikkelaars van Room-app overwegen actie tegen Facebook

De ontwikkelaars van de Room-app zijn boos: ze vinden dat Facebook het idee om chatrooms uit de jaren negentig terug te brengen heeft nageaapt in de app Rooms.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De makers van de al langer bestaande Room-app zijn niet blij met de nieuwste app van Facebook. Facebook Rooms probeert de chatrooms van de vorige eeuw weer terug te laten keren, met een app waarin je anoniem kunt kletsen over allerlei onderwerpen. Maar zoals wel vaker bij nieuwe Facebook-initiatieven: er blijkt al een app te bestaan met dezelfde naam en ongeveer dezelfde insteek. Damien Rottemberg en Frank-David Cohen, oprichters van Room, Inc. overwegen juridische actie.

Rottemberg zegt in een verklaring dat hij niet weet hoe het idee bij Facebook terecht is gekomen:

We weten niet wat er gebeurd is. Er is iets gelekt via de durfkapitalisten waarmee we in gesprek zijn en die connecties hebben met Facebook. Of het komt door Facebook-topmensen die we in onze vriendenlijst op Facebook hebben staan, vrienden van vrienden die bij Facebook werken. Of iemand bij Facebook die onze app zag en het cool genoeg vond om te kopiëren.

room-app-iphone-1 room app gasten iphone

Hij vervolgt:

We zijn er zeker van dat dit geen toeval is. We begrijpen niet hoe Facebook, met al hun advocaten, een app kunnen uitbrengen met dezelfde naam en functies. We willen dit niet laten gebeuren en verdedigen alle ondernemers met grootse ideeën en visies.

Met de al bestaande app Room kun je chatrooms aanmaken waarin je anoniem kunt kletsen. De naam van de app scheelt één letter s, maar de insteek is hetzelfde. Room is sinds september in de App Store verkrijgbaar. De makers claimen dat Facebook het intellectuele eigendom van Room, Inc. heeft gekopieerd.

De omschrijving in de App Store laat er geen twijfel over bestaan dat de insteek van de Room-app óók is om de chatrooms uit de jaren negentig te doen herleven:

Remember the 90’s chatrooms? Where you could join a room, create a room, talk with strangers? Room is the first mobile application that enables you to create and join mini private chatrooms up to 500 people.

Facebook blijkt het bij de naamgeving van apps het niet zo nauw te nemen. Ze kopieerden de app Bolt, gebruikten de naam Paper terwijl er al een bekende tekenapp van FiftyThree met exact dezelfde naam bestond en hebben ook bij andere appideeën vaak het verwijt gekregen dat het allemaal teveel nageaapt is. Slingshot moet bijvoorbeeld een alternatief voor Snapchat zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2014, 0:53
Categorie Apps
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.