NFC in nieuwe iPads alleen voor Apple Pay-aankopen in apps

De nieuwe iPads zijn voorzien van NFC, dat gebruikt kan worden voor Apple Pay binnen apps. Maar betalen in de winkel is niet mogelijk, omdat een antenne ontbreekt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad_air_2_nfcDe nieuwe iPads zijn voorzien van NFC-chips. Zowel in de iPad Air 2 en de iPad mini 3 is een NFC-chip aanwezig, die we ook al aantroffen in de meest recente iPhones. Maar je kunt er niet contactloos mee betalen in winkels.


iFixit haalde eerder deze week de iPad Air 2 uit elkaar en ontdekte een NFC-chip (NXP 65V10 van het Nederlandse bedrijf NXP). Op de foto hieronder is de NFC-chip in groen weergegeven. Even werd gedacht dat die chip gebruikt kon worden voor betalingen in winkels. Je zou zelfs de iPad Air 2 als goedkope winkelkassa kunnen gebruiken. Maar die suggestie bleek onhoudbaar: de NFC-chip heeft geen antenne.

nfc-controller-ipad-air-2

De iPad mini 3 blijkt ook een NFC-chip te bevatten. Apple heeft er echter niets over gezegd, maar heeft wel de informatiepagina over Apple Pay aangepast: de iPad Air 2 en iPad mini 3 kunnen gebruikt worden voor Apple Pay in apps. Maar niet in winkels.

apple pay compatibel

NFC-chip en Secure Element

De NFC-chip in de iPad Air 2 en iPad mini 3 dient voornamelijk als ‘Secure Element’. Dat wil zeggen: voor het opslaan van gevoelige informatie zoals creditcardgegevens. Op die manier is betalen met Apple Pay beveiligd. Het Secure Element is een speciaal blok met opslagruimte, ingebouwd in de NFC-controllerchip. Deze chip heeft een directe interface met de Secure Enclave-processorkern in de A7-, A8- en A8X-processor om te bepalen of de vingerafdruk die met Touch ID gescand is, authentiek is. Pas als dat het geval is wordt de betalingsinformatie vrijgegeven in de vorm van een beveiligde token. Op deze wijze is het niet mogelijk om vingerafdrukdata of betaaldata te ontfutselen, zelfs niet als je malware installeert die erop gericht is om de data te stelen.

De iPhone 5s was de eerste telefoon met Touch ID, maar dit toestel heeft geen NFC-chip met Secure Element. Het betekent dat je met de iPhone 5s straks geen Apple Pay-betalingen kunt doen, tenzij je het toestel koppelt met een Apple Watch.

Betalen in winkels en in apps

Voor betalen in winkels is een NFC-antenne nodig, die in de nieuwste iPads ontbreekt. Aankopen in de App Store en binnen apps zijn dus wel mogelijk, maar shoppen in winkels niet. Het zou er trouwens ook raar uitzien, als je je iPad langs een betaalterminaal haalt.

Winkeliers die toch via Apple Pay willen afrekenen, moeten de functie gewoon inbouwen in hun apps. OpenTable, Groupon, Lyft, Uber, Instacart, Hotel Tonight, Panera Bread en Target hebben dat al gedaan. Ook AirBnb, Disney, Starbucks, Levis, Sephora, Eventbrite en StubHub zijn binnenkort van de partij.

Omdat Apple Pay op de nieuwe iPads niet in allerlei winkels gebruikt kan worden, vind je op deze iPads ook geen Passbook-app. Je regelt alle Apple Pay-Instellingen via de gewone Instellingen-app (via de optie Passbook & Apple Pay).

Apple Pay is sinds 20 oktober in de Verenigde Staten te gebruiken voor contactloze betalingen. In Nederland, België en andere landen buiten de VS kun je Apple Pay ook gebruiken op plaatsen waar je al met NFC kunt betalen, zoals bij filialen van Starbucks in Nederland. Je hebt er echter wel een Amerikaanse creditcard voor nodig en die is als Nederlander niet zo gemakkelijk te bemachtigen. Je leest er alles over in dit artikel: Apple Pay in Nederland gebruiken.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.