NPO Gestart vervangt de NPO Gemist-app, HD-stream komt eraan

NPO gaat met NPO Gestart een nieuwe koers varen. Meer dan ooit zullen tv-programma's vooraf on demand via de app en website te bekijken zijn.

Frans Klein NPOTv-kijken via de mobiele app van NPO Gemist gaat volgend jaar veranderen. NPO Gemist wordt grondig vernieuwd en gaat vaker programma’s aanbieden die je vooraf online kunt bekijken. De nieuwe naam is NPO Gestart en gaat meer op Netflix lijken. Dat heeft NPO-directeur televisie Frans Klein vandaag bekendgemaakt bij de opening van het tv-seizoen.


Update 20:00 uur: De NPO heeft van staatssecretaris Sander Dekker ook toestemming gekregen om door te gaan met NPO Plus, een betaald pakket om de NPO-uitzendingen in HD-kwaliteit aan te bieden.

NPO Gestart is de nieuwe naam

NPO Gestart past in de nieuwe koers die NPO wil gaan varen. Daarin zijn twee belangrijke ontwikkelingen te zien: meer aandacht voor on demand kijken en meer aandacht voor curatie. Terwijl je nu nog anoniem kunt kijken via de app is het de bedoeling dat je als gebruiker straks een profiel aanmaakt. Daarmee krijg je aanbevelingen om bepaalde programma’s te tijken. De NPO gaat ook curatoren inzetten, die het totale aanbod van de publieke omroep samenvoegen tot collecties rondom bepaalde interesses of genres.

NPO Gemist maakt plaats voor NPO Gestart

De app die ooit begon als Uitzending Gemist verscheen in 2009 in de App Store, nadat de app eerder was geweigerd door Apple. De app was tevens de inspiratiebron voor onze wekelijkse rubriek App Gemist. Of er ook een iPad-versie zou volgen bleef lange tijd onzeker omdat de website al geschikt was gemaakt voor de iPad. In 2010 volgde er toch een iPad-versie en in 2013 werd de naamswijziging naar NPO Gemist doorgevoerd.

Inmiddels is het tijd voor het derde hoofdstuk van de Uitzending/NPO Gemist/Gestart-app. NPO-directeur Klein vindt dat er programma’s worden gemaakt die wat losmaken. Die willen ze aanbieden “op een manier die past bij modern mediagebruik: flexibel, doorzoekbaar, gefragmenteerd als je wilt en deelbaar”. Uitzendingen zullen vaker on demand beschikbaar zijn en het wordt mogelijk een programma te onderbreken en later verder te kijken op een ander apparaat. In het voorjaar van 2017 moeten de nieuwe website en bijbehorende app gereed zijn. Hopelijk is er tegen die tijd ook een Apple TV-app.

Vooruitkijken van tv-programma’s
Bij de apps van de commerciële omroepen is het al langer mogelijk om programma’s eerder te bekijken, zoals in de app van SBS6 en in RTL XL. Bij de laatstgenoemde app moet je wel een Premium-abonnement afsluiten om toegang te krijgen tot het complete tv-aanbod. Daarnaast is er ook nog de NL Ziet-app met programma’s van de publieke en commerciële omroepen, maar ook daarvoor moet je een abonnement afsluiten.

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 augustus 2016 om 20:16
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.