Uitzending Gemist op de iPad blijft onzeker

Uitzending Gemist komt voorlopig niet op de iPad. Dat blijkt uit een interview met William Valkenburg, Coördinator Internet van de NPO. Liever ontwikkelt de NPO een browserversie met HTML5.

uitzending-gemistEmerce heeft vandaag een interview met de Coördinator Internet van de publieke omroep (NPO), William Valkenburg. Hij kondigt daarin een “variant van YouTube” aan waar omroepen korte tv-fragmenten kunnen publiceren, maar blijft onduidelijk over de vraag of Uitzending Gemist binnenkort op de iPad beschikbaar komt. Op de iPhone is er al wel een native applicatie in de App Store, maar het is niet zeker of zo’n applicatie er ook voor de iPad komt. “We kijken goed naar de mogelijkheden van HTML5 waarmee je meer binnen de browser kunt doen. Wellicht hoef je dan minder applicaties voor specifieke platforms te bouwen, want dat vergt tijd en geld.”

Zijn collega Roeland Stekelenbug vertelde eerder op een conferentie dat de NOS niet zit te springen om voor elk mobiel platform een aparte applicatie te ontwikkelen. Dat kost veel geld en middelen, terwijl je met een goede mobiele website veel meer mensen kunt bedienen. Valkenburg vertelt in het interview onder andere dat de beeldkwaliteit van Uitzending Gemist aanmerkelijk zal worden verbeterd: de kwaliteit gaat van 0,5 naar 1 megabit per seconde. Op grotere schermen wordt het beeld daardoor veel scherper.

Wat de YouTube-variant betreft: tijdens het Cross Media Café liet Valkenburg al doorschemeren dat het straks mogelijk wordt om fragmenten van programma’s te vertonen, net als bij YouTube. De publieke omroepen kunnen dan hun fragmenten online zetten zodat je net dat ene interessante moment uit programma’s als het journaal of DWDD met anderen kunt delen, zonder het hele programma hoeven te bekijken. Dit zal een aanvulling op YouTube zijn. Enkele omroepen publiceren nu al fragmenten van publieke programma’s op YouTube. Volgens de Omroepwet is dat niet toegestaan: derden (namelijk Google) verdienen er op die manier geld aan, terwijl dat niet mag.

Het volledige interview is bij Emerce te lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juni 2010, 14:55
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.