Nieuwe App Store-categorie voor kinderen binnenkort van start

Apple heeft ontwikkelaars geïnformeerd dat ze zich moeten voorbereiden op de nieuwe categorie Kinderen in de App Store. Het gaat half september van start.

apps-for-kidsTijdens de keynote van WWDC 2013 kondigde Apple aan dat ze een aparte categorie ‘Kinderen’ in de App Store zouden introduceren. Je vindt er educatieve apps, maar ook apps die voor kinderen erg geschikt zijn – zoals het mateloos populaire spelletje Dots. Apple heeft ontwikkelaars vannacht een e-mail gestuurd met het verzoek om zich alvast voor te bereiden op deze nieuwe kidscategorie. Bij apps kunnen ontwikkelaars helaas maar één leeftijdsgroep aangeven: tot 5 jaar, 6 tot 8 jaar en 9 tot 11 jaar. Is je app geschikt voor 6 tot 12 jaar, dan zul je dus een keuze moeten maken.

Net als voorheen kunnen ontwikkelaars aangeven dat de app in twee categorieën te vinden moet zijn: de primaire categorie (dat kan bijvoorbeeld Onderwijs zijn) en een secundaire categorie (bijvoorbeeld Kinderen). Heb je een bestaande app die in het overzicht met kinderapps moet verschijnen, dan zul je een nieuwe versie van de app ter review moeten aanbieden.

Momenteel bevat de categorie Games al een speciaal onderdeel voor kinderen, maar dat zal vanaf de herfst niet langer beschikbaar zijn in de App Store. De nieuwe kidscategorie is vanaf de officiële introductie van iOS 7 beschikbaar, waarschijnlijk halverwege september. Ouders kunnen in de nieuwe categorie terecht als ze apps voor hun kroost zoeken. Tip: op iPadclub kun je elke zondagochtend terecht voor een overzicht van de beste kinderapps die zijn verschenen, in onze rubriek iKids.

Eerder deze week bleek dat Apple de reviewrichtlijnen voor nieuwe apps heeft aangepast, zodat er meer rekening kan worden gehouden met kinderen. Apple sluit zich daarmee aan bij de Children’s Online Privacy Protection Act, een wet om de privacy van kinderen te beschermen. Het is volgens deze wet niet toegestaan dat ontwikkelaars informatie zoals e-mailadressen van kinderen onder de 13 jaar verzamelen, zonder toestemming van een ouder. Ook mogen kinderen tot 13 niet worden blootgesteld aan gepersonaliseerde reclame op basis van hun gedrag en mogen ze niet worden verleid om iets te kopen zonder toestemming van de ouder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2013, 12:10
Categorie Apps
Onderwerpen app store, developers, kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.