WWDC 2013: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2013

WWDC 2013 vond plaats van 10 tot 14 juni 2013 in San Francisco. Tijdens Apple's ontwikkelaarsconferentie werden iOS 7, OS X Mavericks en nieuwe Macs aangekondigd.

WWDC 2013 logoApple kondigde op ontwikkelaarsconferentie WWDC 2013 meerdere softwareproducten aan. iOS 7 werd op WWDC 2013 voor het eerst aan de wereld getoond en ook iTunes Radio en OS X Mavericks werden tijdens het evenement gepresenteerd. Nieuwe MacBook Airs met Haswell-processoren en de Mac Pro kwamen daarnaast nog eens aan bod. Ontwikkelaars konden WWDC 2013 bezoeken tussen 10 en 14 juni 2013. Tickets kostten 1.599 dollar en waren in recordtijd uitverkocht.


Tijdens WWDC 2013 werd voor ontwikkelaars ook #AltWWDC georganiseerd. Deze alternatieve ontwikkelaarsconferentie was een initiatief van Appsterdam en vond op een steenworp van de WWDC-locatie plaats.

Introductie iOS 7 tijdens WWDC 2013

iOS 7 komt in september 2013De grootste aankondiging op WWDC 2013 was iOS 7. Het was eigenlijk logisch dat Apple deze ontwikkelaarsconferentie koos voor het onthullen van vernieuwde besturingssysteem. Voorgaande jaren liet Apple tijdens WWDC ook nieuwe functies en updates voor iOS zien. Gelijk na de presentatie werd een testversie van iOS 7 uitgebracht zodat ontwikkelaars alvast hun apps konden optimaliseren.

Voordat WWDC 2013 van start ging waren de verwachtingen hoog gespannen: veel iDevice-bezitters waren van mening dat iOS toe was aan een flinke verjongingskuur, omdat het er al sinds 2007 hetzelfde uitzag. Bovendien was Jonathan Ive sinds een aantal maanden verantwoordelijk voor het design van iOS. Als voorstander van minimalistisch design kon hij iOS 7 wel eens een behoorlijke opknapbeurt geven. Deze verwachtingen werden waargemaakt: iOS 7 werd voorzien van een compleet vernieuwd ontwerp, waarbij het skeuomorfische design van iOS 6 en eerder werd vervangen met een plat en wit alternatief.

Meer informatie: Dossier iOS 7

iTunes Radio op WWDC 2013

iTunes Radio spotlightApple presenteerde op WWDC 2013 ook iTunes Radio, een nieuwe muziekdienst die ondermeer in iOS 7 is geïntegreerd. Met deze dienst luister je naar een gratis online radiostation gebaseerd op een bepaalde artiest. Eens in de zoveel tijd hoor je reclame tussen de nummers door, tenzij je een iTunes Match-abonnement hebt. Geruchten wezen al lange tijd op de onthulling van iTunes Radio, dat voor WWDC 2013 nog iRadio werd genoemd door insiders. iTunes Radio is nog niet beschikbaar in Nederland.

Meer informatie: Dossier iTunes Radio

WWDC 2013: OS X Mavericks

OS X MavericksApple onthulde op WWDC 2013 OS X 10.9 Mavericks, de nieuwste versie van het OS X-besturingssysteem voor de Mac. Hiermee bracht Apple OS X en iOS weer een stapje dichter bij elkaar: Apple voegde iBooks en de Kaarten-app toe aan de Mac en ontdeed de Agenda-app van zijn skeuomorfische uiterlijk. Verder werd Safari compleet vernieuwd, verbeterde Apple OS X-notificaties, kreeg Finder tabbladen en tagopties en werd de ondersteuning voor meerdere schermen verbeterd.

Nieuwe Macs op WWDC 2013

mac proApple kondigde tijdens WWDC 2013 ook een reeks nieuwe producten aan. Ten eerste werd een nieuwe MacBook Air met Haswell-processor besproken, met een kloksnelheid van minstens 1,3GHz en 4GB werkgeheugen. Dit was echter niet de grootste Mac-aankondiging: Apple presenteerde voor het eerst in jaren een nieuwe Mac Pro. Deze nieuwe Mac had een bijzonder, cilindervormig ontwerp en een 12-core Intel Xeon-processor. Bovendien was de nieuwe Mac Pro een stuk kleiner dan zijn voorganger.

Het bleef op hardwaregebied echter relatief stil op WWDC 2013, maar Apple toonde ook een nieuwe AirPort Extreme en AirPort Time Capsules. Nieuwe iPhones, iPads of iPods waren niet op de ontwikkelaarsconferentie aanwezig. Dat was te verwachten: hoewel Apple in het verleden WWDC aangreep om nieuwe iPhones te presenteren, ligt de focus inmiddels al een paar jaar op softwaregerelateerde aankondigingen.

WWDC 2013 terugkijken

Net als andere Apple-presentaties is de keynote op WWDC 2013 terug te kijken op de website van Apple. In onderstaande YouTube-video kun je de presentatie ook nog eens bekijken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wat is WWDC?

De Worldwide Developer Conference is de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple. In 2013 kwamen zo’n 5.000 ontwikkelaars bijeen in San Francisco om van 10 tot 14 juni workshops en andere sessies bij te wonen. De sessies hebben een sterk technische insteek en zijn voor ‘Apple-toeristen’ minder interessant. Het unieke van WWDC is dat je als ontwikkelaar meteen in contact kunt komen met de experts bij Apple, zodat je eventuele programmeerproblemen meteen kunt voorleggen. Het is ook een unieke gelegenheid om in contact te komen met honderden collega-ontwikkelaars die actief zijn binnen het Apple-ecosysteem.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2021
Onderwerp