apps-alfabetisch-zetten

Apple geeft voortaan 14 dagen ‘niet goed, geld terug’-garantie in App Store

Apple geeft voortaan zonder gezeur geld terug, als je binnen 14 dagen niet tevreden bent over een aankoop uit de App Store, iTunes of iBookstore.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

appstore_made_for_ipadApple geeft vanaf nu een 14 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie bij aankopen uit de App Store. De nieuwe regeling geldt voor aankopen bij de iTunes Store, de App Store en iBooks en geldt in de meeste Europese landen, waaronder Nederland, België, Duitsland, Italië, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. Apple heeft in deze landen vernieuwde voorwaarden gepubliceerd. Daarin staat dat je een aankoop ongedaan kan maken zonder dat er verdere vragen worden gesteld.

Voorheen was in de voorwaarden te lezen dat er wel enkele uitzonderingen van kracht waren. Dat is nu versoepeld:

Herroepingsrecht
Als u ervoor kiest om uw bestelling te annuleren, kunt u dit doen binnen 14 dagen na ontvangst van het ontvangstbewijs en zonder opgave van redenen. Een uitzondering hierop is iTunes Cadeaus, waar geen restitutie voor wordt gegeven als de code eenmaal is ingewisseld.

De enige uitzondering die nu nog geldt, is voor iTunes-cadeaus. Bij alle andere aankopen uit de iTunes Store, App Store of iBookstore krijg je je geld zonder gezeur terug. De nieuwe voorwaarden werden ontdekt door de Duitse website iFun. Om geld terug te krijgen moet je op de gebruikelijke wijze bezwaar maken tegen een eerdere aankoop of een schriftelijke aanvraag doen. Wil je alles nog eens in het Nederlands nalezen, dan kan dat in de vernieuwde voorwaarden (PDF). Hou er rekening mee dat je geen app-updates meer kunt installeren zodra je geld terug hebt gevraagd. Het is dus niet te gebruiken als truc om aan navigatiesoftware of andere dure apps te komen.

Meer info:

Voorheen werden verzoeken om geld terug per geval bekeken. Als je bijvoorbeeld de verkeerde app had gekocht of de ontwikkelaar onrealistische verwachtingen had gewekt, kon je geld terug krijgen als je er sporadisch gebruik van maakte. Buiten Europa blijft de regel van kracht dat “alle productverkopen definitief zijn”, zoals in de voorwaarden staat. De nieuwe regels zijn een gevolg van aangepaste EU-regels waarin je 14 dagen de tijd krijgt om aankopen te annuleren. Bij Google geldt nog steeds een ‘niet goed geld terug’-garantie van slechts twee uur. Wel heb je bij muziekabonnementen 14 dagen de tijd om een aankoop te annuleren.

Slecht nieuws voor ontwikkelaars

De nieuwe maatregel is een slechte ontwikkeling voor ontwikkelaars. Consumenten kunnen voortaan een game kopen, volledig uitspelen en vervolgens na twee weken hun geld terugvragen. Hetzelfde geldt voor boeken die je via de iBookstore koopt: bij boeken van gemiddelde lengte is het haalbaar om in twee weken uit te lezen en vervolgens geld terug te vragen.

Er lijkt ook geen limiet te zijn gesteld aan het aantal refunds. Je zou bijvoorbeeld een app kunnen kopen, na twee weken geld terug vragen en dezelfde app even later opnieuw kopen. Dat kost wat extra moeite, maar voor een dure app zoals Apple’s eigen Final Cut Pro (€269,95) loont dat de moeite.

geld terug bevestiging

Geldt het ook voor…?

Update: Zoals we aan de reacties onder dit artikel kunnen merken, is nog niet helemaal duidelijk wat Apple onder iTunes-content verstaat.

Daarom: de ‘niet-geld-goed-terug’-garantie geldt voor de volgende iTunes-items:

  • Muzieknummers, muziekalbums en muziekvideo’s die je in de iTunes Store hebt gekocht.
  • Tv-series en films die je in de iTunes Store hebt gekocht.
  • Apps en games die je in de App Store hebt gekocht.
  • Boeken die je in de iBookstore hebt gekocht.

Geld terug is niet mogelijk bij:

  • iTunes-cadeaus, dus apps, boeken en muzieknummers die je aan iemand anders cadeau hebt gegeven. Zodra de code is ingewisseld door de ontvanger kun je geen geld meer terug vragen.

Geld terugvragen, hoe werkt dat dan?

We hebben een apart uitlegartikel waarin je leest hoe je geld terugvraagt als een app toch een miskoop blijkt te zijn. Je leest het hier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 maart 2018, 16:02
Categorieën Apple, Apps
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.