Capsicum-app voor iPhone

Capsicum combineert agenda, taken en notities in nieuwe app

Capsicum is een nieuwe app die notities, taken, afspraken en gewoontes combineert. Wordt dit jouw nieuwe app om aan goede voornemens te werken in 2019?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Capsicum: complete productiviteitsapp

We zien steeds meer apps die heel gespecialiseerd zijn en maar één functie bevatten. In plaats van kantoorbundels zoals Office of iWork kiezen mensen steeds vaker voor losse diensten zoals Spark of Dropbox. Toch zijn er ook nog steeds apps die alles tegelijk proberen te doen – en daar best goed in slagen. Capsicum is een mooi voorbeeld. Deze nieuwe app wil niet alleen je notitieblok en todolijst vervangen, maar bevat ook herinneringen, is een dagplanner en helpt om aan je gewoontes te werken.

Update 31 december: Voordat je enthousiast wordt: je kunt deze app alleen gebruiken als je na de proefperiode kiest voor maandbetaling, dus hou daar rekening mee. Ook raden we aan om de gebruikersvoorwaarden te lezen, met name waar het gaat om locatiedeling.


We gebruiken al lang geen papieren agenda’s meer, maar één ding waar die papieren agenda’s wel goed in waren is dat je het voor meer dan alleen afspraken kon gebruiken. Er was altijd wel ruimte om even een krabbel neer te zetten, af te vinken hoeveel koffie je had gedronken of hoeveel sigaretten je had gerookt (voor het geval je wilde minderen of stoppen), of om even snel een telefoonnummer te noteren. De nieuwe app Capsicum probeert dat gat te vullen met een app waarmee je vrijwel alles kan. Je kunt afspraken en taken noteren, maar er is ook plek om free-format wat te noteren. Dat hoeft niet gebonden te zijn aan een bepaald tijdstip of zelfs aan een bepaalde datum.

Capsicum-app

Daardoor is Capsicum geschikt voor de afspraken die je in januari hebt, maar ook voor je doelen op langere termijn. Je kunt er ook je dagelijkse gewoontes mee bijhouden, zoals hoe vaak je naar de sportschool gaat.

Capsicum is bedacht door de Amerikaanse software-engineer Ish ShaBazz, die je misschien kent van de documentaire ‘App: The Human Story’. Hij werkte samen met de Australische designer Heidi Helen Pilypas, die ervoor zorgde dat de app er ook qua interface overzichtelijk uitziet. Drie jaar geleden begonnen ze aan het project en nu is het af.

Capsicum: afspraken plannen

Capsicum staat voor paprika en dat is ook te zien aan het applogo. Het duo koos deze naam vooral omdat het afstamt van het Latijnse woord voor ‘doos’. In de app vind je allerlei ‘dozen’ om je dagelijkse dingen te regelen. Op de dagplanner zie je per maand, week en dag wat je te doen staat. Die taken hoeven niet altijd gebonden te zijn aan een bepaald tijdstip: het gaat erom dat je het morgen doet, ongeacht hoe laat. Capsicum is daarom flexibel. Gebruik je Capsicum voor afspraken, dan kun je die met Apple’s agenda synchroniseren. Afspraken die je niet af krijgt kun je doorschuiven naar de volgende dag.

Notities en gewoontes
Je kunt ook notities maken, bijvoorbeeld als dagboek of dingen die je wilt onthouden: gedachtes, dingen die je bezighouden, of wat je ook maar wilt. Voor je goede en slechte gewoontes is er een apart tabblad, handig voor mensen die in het nieuwe jaar aan hun goede voornemens willen werken. Met een tik of een Siri Shortcuts leg je vast of je iets hebt gedaan (of niet). Later kun je terugkijken hoe je hebt gepresteerd.

Ben je een krabbelaar, dan vind je op het ‘Loose Leaf’-tabblad alle ruimte om langere teksten te schrijven. Ook dit kun je als dagboek gebruiken of om lijstjes te maken die wat meer ruimte nodig hebben. Denk daarbij aan de reizen die je nog wilt maken. Later komt er in de app ook nog ruimte om te tekenen.

Capsicum-app voor iPhone

Je kunt Capsicum voorzien van persoonlijke thema’s en andere versieringen, zodat het wat meer naar je eigen smaak is. Daarmee wordt Capsicum een soort persoonlijk boekje in plaats van een agenda-app. Ook handig is dat je meerdere notitieboeken in de app kunt maken om bijvoorbeeld werk en privé te scheiden.

Capsicum is gratis te downloaden en kost na de 14-daagse proefperiode €1,99 per maand of €20,99 per jaar. Grote kans dat we Capsicum na wat uitproberen gaan opnemen in onze lijst met beste agenda-apps. Of is het toch een takenlijst-app?

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 31 december: Info over abonnement nog eens extra aan begin van het artikel toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2018, 10:21
Categorie Apps
Onderwerpen agenda, productiviteit, takenlijst
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.