Napster opent grootste DRM-vrije muziekwinkel ter wereld

Napster heeft een online muziekwinkel met 6 miljoen nummers geopend. Dat is net zoveel als iTunes heeft, maar het verschil is dat de nummers in mp3-formaat en DRM-vrij zijn.

NapsterNapster is weer terug waar het ooit is begonnen: het aanbieden van onbeveiligde mp3-bestanden. Maar er is wel een verschil: deze keer met toestemming van de platenmaatschappijen en tegen betaling. Het bedrijf opende gisteren ‘s werelds grootste mp3-webwinkel met muzieknummers die ook geschikt zijn om op de iPod en iPhone af te spelen. De nieuwe online muziekwinkel is met 6 miljoen nummers ruim 50 procent groter dan elke andere mp3-aanbieder. iTunes heeft ook ongeveer 6 miljoen nummers, maar die biedt de muziek in AAC-formaat aan. Napster is daarmee een directe concurrent van iTunes geworden.

Amerikanen kunnen de mp3’s zonder DRM downloaden. “We’re now moving from under the DRM cloud”, zegt CEO Chris Gorog van Napster. “Consumenten kunnen Napster nu met elk apparaat gebruiken. De meeste muzieknummers zullen 99 dollarcent kosten, terwijl een compleet album $9,95 kost. Bij Apple zijn de zes miljoen muzieknummers in de iTunes Music Store grotendeels nog voorzien van DRM (Fairplay) waardoor je ze maar beperkt kunt afspelen op iPods en computers. In de VS wordt op dit moment een discussie gevoerd of software waarmee je de DRM kunt verwijderen, nu wel of niet is toegestaan.

Voorheen bood Napster maandabonnementen aan; zo’n 760.000 klanten hadden daarmee toegang tot een onbeperkte hoeveelheid streaming muziek.

Via: Electronista

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2008, 10:16
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen abonnementen, drm, itunes, mp3, muziek, napster, nummer

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.