microsoft-office-ipad

Opinie: Microsoft wil hofleverancier van je meestgebruikte apps worden

Wat is Microsoft toch van plan met overgenomen apps zoals Sunrise, Acompli (Outlook) en Wunderlist? Er lijkt een strategie achter de vele app-overnames te schuilen.

Microsoft apps banner

Er is iets bijzonders gaande bij Microsoft. Sinds de komst van CEO Satya Nadella neemt het bedrijf de ene na de andere iOS-ontwikkelaar over, waardoor het bedrijf inmiddels eigenaar is van een serie veelgeprezen apps. Kijk je naar de apps die Microsoft de afgelopen maanden in huis heeft gehaald, dan lijkt er een strategie achter al deze overnames te zitten.

Microsoft’s ‘Personal Information Manager’

Microsoft heeft met Office al één van de populairste kantoorpakketten in de App Store staan. Bedrijven en instellingen gebruiken al jarenlang Office op computers, waardoor de iOS-versie in korte tijd immens populair is geworden. Een slimme strategie: dit zorgt ervoor dat je Microsoft’s software blijft gebruiken, zelfs als je geen Windows-telefoon hebt. Toch zijn het geen apps die we de hele dag nodig hebben. Word, Excel en PowerPoint gebruiken we alleen op bepaalde momenten van de dag, voor heel specifieke taken. Terwijl we bijvoorbeeld de agenda, takenlijst en e-mail de hele dag nodig hebben.

Met de recente overnames heeft Microsoft ook voor deze basisfuncties krachtige apps in huis. Met Wunderlist kun je taken bijhouden, Acompli verscheen opnieuw als Outlook en Sunrise is een veelzijdige agenda-app. Met deze drie apps heeft Microsoft eigenlijk een personal information manager (PIM) samengesteld, waarmee je alles voor je dagelijkse werkzaamheden kunt regelen. Mail, contacten, agenda’s en taken: Microsoft heeft het voor je.

Sterker nog: met de overname van deze drie apps heeft Microsoft de desktopversie van Outlook ‘nagebouwd’ op de iPhone. De mailapp Outlook is bedoeld voor e-mail, Wunderlist fungeert als de takenlijst en Sunrise is je werkagenda. Alledrie de apps maken gebruik van je contactenlijst.

Veel geld in Office-abonnementen

microsoft-office-ipadMet deze personal information manager heeft Microsoft een sterke positie in de App Store gekregen. Dat brengt twee voordelen met zich mee. Ten eerste kan Microsoft een grote gebruikersgroep alsnog aan zich binden om Microsoft-producten te gebruiken, zelfs als ze zijn overgestapt naar iPhone, iPad en Mac. Ben je een trouw Outlook-gebruiker? Dan is een Windows-laptop misschien een goed idee. Het zorgt er ook voor dat je huidige Windows-computer prima samenwerkt met de officiële app voor de iPhone. De apps zijn beschikbaar voor alle grote mobiele platformen, waardoor het bij Microsoft niet meer uitmaakt welk apparaat je gebruikt: er is altijd een oplossing van Microsoft voorhanden.

"Microsoft zou één groot abonnement kunnen aanbieden voor alle apps die binnen een modern bedrijf nodig zijn."

Het grote geld voor Microsoft lijkt te zitten in (zakelijke) diensten. Op het moment hebben veel bedrijven al een zakelijk abonnement op Office, iets dat Microsoft binnenkort ook kan aanbieden voor Sunrise, Wunderlist en Outlook. Microsoft zou zelfs één groot abonnement kunnen aanbieden voor alle apps die binnen een modern bedrijf nodig zijn, waardoor je niet langer vier losse abonnementen hoeft af te sluiten om de kantoorautomatisering soepel te laten verlopen.

Microsoft kan er flink aan verdienen: er zijn miljoenen iPhone-gebruikers en een groot deel daarvan gebruikte al Wunderlist en (in mindere mate) Sunrise. Microsoft’s zakelijke tak staat bekend als de grootste winstmachine, waarbij Office-licenties een grote rol spelen. De populariteit van Office op de zakelijke markt kan slim worden gebruikt om ook Sunrise, Wunderlist en Outlook op de iPhone te laten groeien.

Microsoft omzet 2014
Microsoft’s inkomsten per divisie, tot 2014.

Dat klinkt allemaal wat theoretisch, maar het lijkt er sterk dat Microsoft deze kant op wil: sinds de komst van Satya Nadella richt Microsoft zich steeds meer op het aanbieden van diensten. Daar sluit deze PIM-strategie perfect op aan.

Wat gaat er veranderen?

De vele overnames door Microsoft hebben wel geleid tot zorgen van bestaande app-gebruikers. De overgenomen apps zijn geliefd onder vele gebruikers, dus er wordt al snel gevreesd dat er wordt geknoeid met de ‘formule’ die zo goed werkt. Bij de overname van Wunderlist werd meteen gegarandeerd dat er niets aan de app zal veranderen, maar bij Outlook en Sunrise werden geen harde beloftes gemaakt. Feit is wel: Microsoft hoeft niets aan de apps te veranderen om de huidige strategie voort te zetten. Nadella wilde graag goede apps voor je agenda, taken en e-mail – en die heeft hij met de overnames in huis. Geld verdienen aan de apps is mogelijk zonder ze te veranderen, door bijvoorbeeld nieuwe functies in abonnementsvorm aan te bieden.

Wat we wél kunnen verwachten, is nauwere integratie tussen de drie apps. Outlook heeft nu bijvoorbeeld een ingebouwde agenda, maar dit is niet de krachtige agenda van Sunrise. We zien deze apps in de nabije toekomst nauw met elkaar worden verbonden. Een afspraak maken vanuit je mail zal uiteindelijk via Wunderlist gaan. Op het moment werken Wunderlist en Sunrise zelfs al samen: je taken verschijnen hierdoor in het agendaoverzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2015, 15:00
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen microsoft, outlook, sunrise, wunderlist

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.