Microsoft trekt de stekker uit MSN Music en Plays For Sure

Mensen die muziek via Microsoft's MSN Music (Plays For Sure) hebben gekocht, hebben tot 31 augustus de tijd om een computer te autoriseren die ze de komende jaren nog blijven gebruiken. Vanaf die datum gaan de DRM-servers van Microsoft offline.

Microsoft PlaysForSureAls je ooit muziek via Microsoft’s MSN Music Store hebt gekocht, sta je voor een lastige beslissing. Microsoft heeft zojuist een mailtje rondgestuurd aan alle betalende klanten, met het advies om voor 31 augustus te kiezen op welke computer ze de muziek in de toekomst willen afspelen. Vanaf die datum is het niet meer mogelijk om nieuwe computers te autoriseren. Dat betekent dat je zult moeten kiezen voor een pc en mp3-speler die je de komende 5 tot 10 jaar wilt blijven gebruiken.

Zet je de muziek over naar een andere computer of mp3-speler, dan zal je het vanwege de DRM niet kunnen afspelen. Maar stel dat je hebt besloten om een bepaalde pc te autoriseren, dan ligt je volgens de aanwijzingen van Microsoft nog wel een aardige klus te wachten: je hebt voor elk gekocht muzieknummer een licentiesleutel nodig. PlaysForSure staat maximaal 5 verschillende computers toe en is gebonden aan een bepaald besturingssysteem. Besluit je een oude pc met Windows XP te upgraden naar Windows Vista, dan zul je de muzieknummers opnieuw moeten autoriseren. Dat betekent dat je tot in lengte van dagen niet alleen aan bepaalde hardware, maar ook aan een bepaalde versie van Windows vastzit, als je je muziekcollectie wilt behouden.

PlaysForSureVorig jaar december werd op subtiele wijze een einde gemaakt aan het PlaysForSure-logo: Microsoft kondigde aan dat klanten voortaan niet meer op dit driehoekige logo moesten letten, maar op het logo Certified for Windows Vista.

Microsoft heeft klanten geen compensatie aangeboden. Ze krijgen niet de mogelijkheid om de muzieknummers opnieuw te downloaden via de Zune Marketplace, die een heel andere vorm van DRM gebruikt. Klanten kregen ook geen kadobon of een tool waarmee ze de DRM kunnen verwijderen. Er is is maar één uitweg: het branden van alle muziek op een audio-cd, waarna je ze weer kunt rippen… bijvoorbeeld in iTunes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2008, 19:26
Categorie Apple
Onderwerpen microsoft, msn, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.