Microsoft Chinees leren

Microsoft heeft een Duolingo-kloon gemaakt waarmee je slimmer Chinees leert

Met Microsoft Learn Chinese kun je Chinees leren, dankzij kunstmatige intelligentie. Door te chatten leer je gesprekken voeren met echte Chinezen in een app die je ook op fouten wijst.

Microsoft gaat je helpen om Chinees te leren, met behulp van kunstmatige intelligentie. Het idee is dat je Chinees leert gebruiken, ook als je geen mensen in de buurt hebt waarmee je live kunt communiceren. “Je denkt dat je Chinees hebt geleerd, maar als je een Chinese persoon tegenkomt en iets wil zeggen, dan gaat het moeilijk als je niet geoefend hebt”, aldus Microsoft-medewerker Yan Xia in een blogpost.

Chinees leren met Microsoft

Chinees is een van de moeilijkste talen om te leren voor een westerling, omdat je niet alleen een nieuwe schrijfwijze, maar ook totaal andere woorden en uitspraken onder de knie moet krijgen. Microsoft probeert dat op te lossen door spraak en natuurlijke taal toe te passen. Toevallig heeft Duolingo ook net Chinees geïntroduceerd.

Naar goed Chinees gebruik is het icoon van Duolingo nageaapt en ook zien de lessen er grotendeels hetzelfde uit (goed om te weten: volgens de Chinese cultuur is imitatie een vorm van respect). De groene uil van Duolingo heeft bij Microsoft een blauwe kleur gekregen.

Microsoft Learn Chinese app

Vreemde taal leren met neurale netwerken
Toch heeft Microsoft inhoudelijk wel degelijk iets nieuws toegevoegd. De app gebruikt neurale netwerken om te bepalen wat je wilt zeggen en beoordeelt ook je uitspraak. De app is getraind met Chinese moedertaalsprekers en Microsoft’s tekst-naar-spraaktechnologie. Je krijgt een score op basis van je spreekvaardigheid en de app geeft ook advies op welke woordjes je nog extra moet oefenen. Je kunt audio beluisteren om erachter te komen hoe je een bepaald woord wél had moeten uitspreken. Er zijn aparte lessen voor beginners en mensen die al wat Chinees spreken. Tijdens het chatten krijg je feedback op basis van wat je zegt.

Volgens Microsoft-medewerker Frank Soong lijkt de app op een chatbot die het bedrijf eerder ontwikkelde om Chinezen Engels te leren in de WeChat-app. “Onze app is geen vervanger van een goede menselijke leraar”, aldus Soong. “Maar het kan helpen omdat het altijd aanwezig is, zodat iemand altijd en over al kan oefenen”. Menselijke docenten hebben maar beperkte tijd en kunnen je niet continu persoonlijk begeleiden in een 1-op-1 sessie. Deze app kan dat wel.

Microsoft Learn Chinese

Wil je met de app aan de slag gaan, dan kun je het beste beginnen met de simpele lessen waarin je korte woordjes en zinnen leert. Je krijgt vervolgens langere teksten om mee te lezen en dialogen om de woordjes die je net geleerd hebt te oefenen. Bij de lessen voor wat meer gevorderde gebruikers leer je situaties die in het dagelijks leven voorkomen, zoals het bestellen van eten in een restaurant of het huren van een appartement. Het idee is dat de app onafhankelijk van taal en cultuur is, dus Microsoft zou het ook kunnen gebruiken voor allerlei andere talen. Het team, dat van huis uit Chinees spreekt, leerde er zelf ook nog iets van.

Ook genoemd:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2017, 16:30
Categorie Apps
Onderwerpen china, microsoft, taalcursus
Devices iPad, iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.