Microsoft gaat met Surface-tablet rechtstreeks concurreren met iPad

Microsoft gaat met Surface-tablets de concurrentie met de iPad aan.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

microsoft surface tabletMicrosoft heeft besloten zelf de concurrentie met de Apple iPad aan te gaan, door twee Surface-tablets uit te brengen. De Surface RT en Surface Pro zullen onder Microsoft’s eigen merk geproduceerd worden. Microsoft CEO Steve Ballmer kondigde tijdens een evenement in Los Angeles de tablet zelf aan. De Surface is gebaseerd op Windows 8 en bedoeld voor zakelijk en privégebruik. Prijzen werden nog niet bekendgemaakt en ook de leverdatum is onzeker. Het is de eerste keer dat Microsoft een eigen tablet op de markt brengt. Bij twee eerdere pogingen, met de Tablet PC en UMPC, werd vertrouwd op hardwarepartners als HP en ASUS.

Consumenten: Surface RT

microsoft-surface-rtVoor consumenten is er de Surface RT, een tablet met een magnesium behuizing met de naam VaporMg. Deze tablet is 9,3 mm dik en weegt 676 gram. Afgeronde hoeken zorgen ervoor dat de Surface RT makkelijk in de hand ligt. Er zit een 10,6-inch breedbeeld HD-scherm in met Gorilla Glass. De schermresolutie werd niet genoemd.

Qua prijs zal deze NVIDIA ARM-gebaseerde tablet kunnen concurreren met andere ARM-tablets, vertelde Microsoft. De Surface RT is voorzien van Window 8 RT en de Metro-interface. Bijzonder is de ingebouwde kickstand, zodat je de Surface RT gemakkelijk als digitaal fotolijstje kunt gebruiken. Deze uitklapbare plaat aan de achterkant is superdun. Een ingebouwde camera, twee microfoons en een HDMI-poort zijn ook aanwezig.

microsoft-surface-tabletBij de Surface RT krijg je een magnetische cover, met multi-touch toetsenbord en trackpad. Volgens Microsoft kun je hierop tweemaal zo snel tikken als op een schermtoetsenbordje. De hoes is nog geen 3 mm dik. Met de meegeleverde Microsoft Office Home & Student 2013 RT kun je meteen gaan tikken. Er komen twee capaciteiten: 32 en 64 GB. Ook is de Surface RT Voorzien van twee MIMO Wi-Fi-antennes. MIMO staat voor multiple-in multiple-out en zorgt voor betere Wi-Fi-dekking.

Microsoft bracht onderstaande promovideo uit:

Zakelijk: Surface Pro

microsoft-surface-proVoor de zakelijke markt gaat Microsoft de Surface Pro uitbrengen, met Intel’s nieuwste Ivy Bridge Core i5-processor. Deze tablet is voorzien van 10,6-inch Full HD touchscreen en is bedoeld om te worden gebruikt met een stylus, al is dat niet verplicht. Digital ink zorgt ervoor dat je met de pen notities kunt maken of correcties in een document kunt aanbrengen. Volgens Microsoft is deze tablet evenwaardig aan een desktop. De Surface Pro is voorzien van USB 3.0 met USB Super Speed en een Mini DisplayPort. Voor de koeling is speciale beluchting aangebracht. Deze tablet is wel iets dikker (14 millimeter) en is zwaarder van gewicht (903 gram). Beide tablets hebben een geheugenkaartslot voor microSD-kaartjes en bij beide modellen kun je een Surface Type-cover kopen, met fysieke toetsen in plaats van aanraakgevoelige zones.

De Surface Pro is voorzien van Windows 8 Pro en leverbaar in een capaciteit van 64GB en 128GB. De prijs zal vergelijkbaar zijn met ultrabooks die al op de markt zijn. Microsoft maakte niets bekend over batterijduur, werkgeheugen of kloksnelheid van de processoren. Maar misschien wel het grootste gemis, is dat er niets werd gezegd over de beschikbaarheid en de prijs. Terwijl Apple presentaties graag eindigt met ‘Available today’ met prijs levensgroot op een scherm, is het bij Microsoft gissen in hoeverre de Surface een concurrent van de iPad gaat worden. Wel werd er gezet dat de Surface RT ongeveer gelijktijdig met Windows 8 op de markt komt. De Surface Pro volgt drie maanden later. Beide tablets zullen via retailwinkels en online winkels verkocht worden.

microsoft-surface-tablet-3

Concurrentie voor de iPad?

Kijk je naar de verschillen tussen iPad en deze nieuwe Surface-tablets, dan valt op dat Microsoft sterk de nadruk legt op de pc-ervaring. Terwijl Apple beweert dat het post pc-tijdperk is aangebroken, heeft Microsoft geprobeerd om de desktopervaring in een tablet te stoppen. Bij de eerder uitgebrachte Microsoft Tablet PC lukte dat niet, maar inmiddels is de markt veranderd: de iPad heeft de consument klaargestoomd voor tablets en ook in het zakenleven is de tablet inmiddels geaccepteerd. Dat je met de Surface-tablets ook legacy-apps kunt gebruiken is daarbij mooi meegenomen. Omdat de volledige specs van de Surface-tablets, zoals schermresolutie en prijs, nog niet bekend zijn is het lastig om de iPad en de nieuwe Surface-tablets eerlijk te vergelijken.

surface microsoft

Uiteindelijk is de ASUS Transformer Prime misschien wel de grootste concurrent voor de Surface-tablets. Ook die wordt geleverd met een afneembaar toetsenbord en is bedoeld als een soort netbook. Daarnaast zal Microsoft moeten concurreren met de Windows 8 Tablets van haar eigen partners, waaronder ASUS, Acer en Toshiba. Microsoft beweert dat de Surface-tablets meer klanten naar het Windows-platform zullen trekken, waar de partners dan weer van profiteren door de verkoop van meer desktopcomputers en andere producten. Maar dat valt te bezien, want desktopcomputers groeit al tijden niet meer en fabrikanten klagen dat er vanwege de lage marges met netbooks ook geen droog brood meer te verdienen valt.

microsoft-surface-tablet-3

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2013, 14:40
Categorie Apple
Onderwerpen ipad, microsoft, surface

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.