Marco Polo, de walkie-talkie-app waar niemand over praat

Marco Polo is een onzichtbare hit in de App Store. Heel veel mensen gebruiken de app opeens, waarmee je video walkie-talkie-berichten kunt uitwisselen met vrienden.

Er is een vreemde app, waar niemand over praat maar die ongemerkt steeds meer gebruikers trekt: Marco Polo. De app wordt gemaakt door een bedrijf met de naam Joya Communications, dat in 2012 is opgericht maar waar eigenlijk maar weinig van bekend is. Wel haalden ze in de loop van de tijd heel wat investeringsgeld op bij durfinvesteerders als Battery Ventures, Altos Ventures en recent nog bij GGV en Greylock. Het bedrijf zou $500 miljoen waard zijn, maar toch konden we geen enkele techsite in Nederland vinden die er iets over heeft geschreven.


Marco Polo walkie-talkie
In onze vriendenkring hoorden we de afgelopen weken ook opeens van deze app, die bij sommige mensen een verslavend effect schijnt te hebben. We hebben het niet over de reisgidsen van Marco Polo of de app waarmee je je iPhone kunt zoeken.

TechCrunch constateerde dat de app al een jaar moet bestaan en nu vanuit het niets heel populair is:

Marco Polo app

Bij Android zijn de cijfers nog extremer, zo blijkt uit cijfers van App Annie:

Marco Polo Android

Een app waarmee dat onlangs ook gebeurde is Musical.ly, waarmee kinderen liedjes playbacken.

Bekijk ook

Musical.ly is een hype onder tieners: playbacken is weer helemaal hot

Playbacken is hot en Musical.ly geeft je alle mogelijkheden om je eigen playbackfilmpje te maken en fans te verzamelen. Vooral jonge tieners proberen door te breken met Musical.ly.

Marco Polo: videochatten als het jou uitkomt

Maar wat kun je er nu eigenlijk mee, en waarom zijn investeerders opeens zo geïnteresseerd? Het idee blijkt eigenlijk heel simpel: je drukt op een knop en begint te praten tegen een vriend. Die vriend kan luisteren en meteen antwoord geven, of daarmee wachten tot het beter uitkomt. Zo blijf je continu met elkaar in contact. Het is dus een soort FaceTime, waarbij je niet continu online hoeft te zijn. Jij klets wat tegen de camera en een vriend klets een paar uur later iets terug. Je kunt ook filters gebruiken en je kunt zo lang praten als je wilt. Vooral bij relaties op afstand kan de app handig zijn. De makers zeggen dat het handig kan zijn om iemand goedenacht te wensen of een verjaardagsliedje te zingen.

De berichten verdwijnen niet, maar zijn op elk moment nog eens te bekijken. Sommige gebruikers zijn eraan verslaafd geraakt, maar het levert ook irritatie op bij de mensen die de berichtjes ontvangen. Vooral als de andere persoon constant berichten stuurt vanaf het vakantieadres, terwijl jij in een druilerig Nederland op je werk zit. Wat Marco Polo wel goed doet is het ‘uitrekken’ van een gesprek naar momenten dat het uitkomt. Je hoeft niet meteen het hele gesprek te voeren, maar kunt antwoorden als het jou uitkomt. De app is ook nog eens extreem simpel in gebruik, zodat ook relatieve noobs ermee overweg kunnen. Je tikt op de foto van een vriend en kunt meteen beginnen te kletsen.

Waar de plotselinge groei vandaan komt, is voor een deel wel te verklaren. Marco Polo zou opeens ongevraagd uitnodigingen hebben gestuurd naar personen in je contactenlijst. In de App Store wordt geklaagd over de iets te agressieve benadering van de app, waarbij de indruk ontstaat dat ze je vrienden spammen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 oktober 2016 om 14:35
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.