iMac Launchpad op Big Sur

‘macOS Big Sur sinds december niet online te herstellen’

Sinds december blijkt het niet mogelijk om een Mac te herstellen via de online macOS-herstel. Apple zou op de hoogte zijn en zou bevestigd hebben dat het om een serverprobleem gaat, maar heeft nog geen oplossing.

Big Sur sinds december niet te herstellen

Het probleem werd voor het eerst aangekaart door leden van MacAdmins, een groep gebruikers met een eigen Slack-kanaal. Bij het herstellen van een Mac via de macOS-hersteltool bleek alleen macOS Catalina beschikbaar. Dat gebeurde ook bij computers waarop eerder al macOS Big Sur was geïnstalleerd. In een YouTube-video is dit te zien. Inmiddels zijn we een maand verder en blijkt het probleem nog niet te zijn opgelost, al werkt Apple achter de schermen wel aan een oplossing. Een officieel standpunt is nog niet naar buiten gebracht.


Als alles goed werkt moet de online macOS-hersteltool altijd de nieuwste versie van macOS laten zien die voor jouw Mac geschikt is. Zeker als er voorheen Big Sur op draaide moet de tool de meest recente versie aanbieden om te downloaden. Op een supportpagina bij Apple is te lezen hoe het theoretisch zou moeten werken. In sommige gevallen gaat het goed en kun je de meest recente macOS-versie installeren, maar er zijn ook mensen die opeens tegen problemen aanlopen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Geen Catalina voor M1 Macs

Overigens betekent de nu ontdekte glitch niet dat je nu opeens Catalina op je M1 Mac kunt installeren. Bij Macs met M1-chip werkt het tegenwoordig helemaal anders. Als je macOS op een Intel-gebaseerde Mac wilde herinstalleren, dan hoefde je alleen Command+R of Command+Option+R ingedrukt te houden bij het herstarten. Doe je dit op een Mac met M1, dan gebeurt er helemaal niets. In plaats daarvan moet je de Mac compleet uitschakelen en de powerknop van je Mac ingedrukt houden totdat je op het scherm met opstartopties komt. Klik vervolgens op Options, waarna je het Apple-logo te zien krijgt. Na een tijdje wachten zie je een rijtje opties, waarbij je je schijf eerst kunt wissen of meteen op Reinstall macOS kunt klikken. Je hebt hiervoor ook een internetverbinding nodig.

Big Sur recovery op macOS

Wil je een complete herinstallatie van je M1 Mac doen, dan heb je een andere Mac nodig met daarop Apple Configurator 2 geïnstalleerd. ook moet deze Mac verbonden zijn met internet.

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur was een van de grootste updates voor de Mac en verscheen in november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. Big Sur bracht een volledig nieuw design, een verbeterd Bedieningspaneel en nieuwe functies voor Safari. Ook bijzonder is dat Apple voor het eerst sinds 2001 is overgestapt op een nieuwe nummering: van 10.x naar macOS 11. In 2021 is macOS Big Sur opgevolgd door macOS Monterey. Alle details vind je hier!

macOS Big Sur

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.