Catalina Berichten-app

macOS-beta verklapt dat Siri Shortcuts naar de Mac komt

Plus nieuwe Berichten-app met meer effecten

Code in de nieuwste beta van macOS Catalina bevat hints dat Apple bezig is om met Project Catalyst speciale Mac-versies van de Berichten-app en de Siri Opdrachten-app te maken. De shortcuts voor Siri zijn momenteel alleen op iOS te gebruiken.

De Berichten-app bestaat uiteraard al op de Mac, maar Apple zou bezig zijn om een versie te maken die meer op iOS lijkt. Daardoor kunnen de functies meer worden gelijkgetrokken. Op de iPhone en iPad kun je bijvoorbeeld berichten met effect versturen, terwijl dat op de Mac nog niet mogelijk is.


Apple kondigde tijdens WWDC 2019 begin juni officieel Project Catalyst aan. Dit is een serie tools voor ontwikkelaars waarmee ze gemakkelijk iPad-apps naar de Mac kunnen overzetten. Catalyst overbrugt daarbij de verschillen tussen UIKit (dat in code van iOS-apps wordt gebruikt) en AppKit (voor de Mac). Gisteren werd bekend dat Apple nieuwe versies gaat bouwen van de eerste serie apps die op deze manier werd omgezet: Dictafoon, Woning, Aandelen en News. Nu blijkt ook dat twee andere apps de omzetting krijgen.

De aanwijzingen werden ontdekt door ontwikkelaar Steven Troughton-Smith, die wel vaker de code van beta’s doorspit en zich de afgelopen maanden heeft toegelicht op Marzipan, tegenwoordig Catalyst. “Er is een hoop bewijs in Catalina, dat ze werken aan een volledige Catalyst-versie van Berichten, net als Shortcuts voor de Mac”, meldt Steven. Hij riep de systeem-frameworks aan en dat bleek inderdaad te werken. Een groot deel van de UIKit Berichten-app blijkt op de Mac te werken.

Catalina Berichten-app

In een blogpost heeft Troughton-Smith nader uitgelegd dat macOS Catalina de frameworks bevat die nodig zijn om Siri Shortcuts te ondersteunen, oftewel de Opdrachten-app. Hiermee kun je allerlei taken automatiseren met behulp van shortcuts die je met een Siri-spraakopdracht kunt activeren. De ondersteuning is zo uitgebreid dat je bijna alle Siri Shortcuts ook op de Mac kunt aanroepen.

Waarschijnlijk kondigt Apple de apps pas dit najaar aan tijdens een event waar ook de iPhones van 2019 worden geïntroduceerd. De macOS Catalina beta ligt weliswaar bij ontwikkelaars, maar Apple houdt vaak nog wat functies en vernieuwingen achter de hand om ook in het najaar nog een event te kunnen vullen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2019, 7:58
Bron Bron Twitter
Categorieën Geruchten, iOS
Onderwerpen macOS Catalina, Siri Shortcuts
Software macOS 10.15 Catalina
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.