Woning-app voor HomeKit op een MacBook.

Aandelen- en Woning-app worden vernieuwd in macOS Catalina

Apple is van plan de vier apps die met Project Marzipan zijn overgezet van iOS naar Mac een update te geven. Het gaat om de apps Aandelen, Dictafoon, Woning en News. Dit waren de eerste vier apps waarbij gebruik werd gemaakt van de omzetting, al was niet iedereen er even enthousiast over.

Omgezette apps niet erg Mac-achtig

Zo kreeg de Woning-app een uiterlijk dat sterk aan de iPad deed denken. Ook de andere apps bleken niet goed te werken of hielden geen rekening met de bediening op een Mac. “De onderliggende technologie is volwassen geworden”, vertelde Apple’s hoofd software-ontwikkeling aan CNET. “Sommige dingen zijn heel erg low level. Mensen hebben de apps ontleedt en realiseerden zich dat ze uit twee helften bestonden: een AppKit-helft en een UIKit-helft, wat letterlijk op verschillende processen loopt.” De ene is bedoeld voor macOS, de andere voor iOS. “Dat is nu allemaal op één lijn gebracht. Het is veel meer een native Mac-framework geworden. De apps die we vorig jaar hebben gebouwd zullen automatisch een upgrade krijgen.”


Apple onthulde tijdens WWDC 2019 Project Catalyst, waarmee het ook voor externe ontwikkelaars mogelijk wordt om hun iPad-app om te zetten naar de Mac. Federighi legde uit dat de meeste tekortkomingen te maken hebben met design-beslissingen en niet zozeer technische problemen zijn.

Mac-apps Marzipan/Catalyst

De vernieuwde apps zullen in de eerste publieke beta van macOS Catalina zitten, beloofde Federighi. Die wordt in de loop van de zomer verwacht; waarbij we vanuit iCulture het meest erop rekenen dat het in ergens in juli zal zijn.

macOS Mojave aandelen-app

“Toen ik de eerste reviews van die apps las, zeiden mensen dat de technologie ons dwong om dingen te doen die niet erg Mac-achtig waren. Eerlijk, 90% daarvan waren beslissingen die door designers waren gemaakt. Mensen zeiden dat het erg iOS-achtig voelde”, licht Federighi toe. “In feite was het een voorkeur van de designers.”. Er zijn daarom aanpassingen gedaan aan de apps en hopelijk vallen ze bij gebruikers nu meer in de smaak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2019, 20:55
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen aandelen, macOS Catalina, woning
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.