MacBook toetsenbord typen

Gebruikers klagen over vuil onder MacBook-toetsenbord

Gebruikers klagen over MacBook-toetsenborden met vernieuwd vlindermechanisme. Als er vuil onder de toetsen komt is het toetsenbord onbruikbaar geworden.

Heb jij ook last van vastzittende toetsen op je MacBook-toetsenbord? Dan ben je niet de enige, want er wordt de afgelopen dagen heftig geklaagd over de toetsenborden van de MacBooks. Het gaat om modellen die sinds eind 2015 op de mark kwamen. De toetsenborden in deze modellen zijn voorzien van een vernieuwd vlindermechanisme, waardoor ze nog dunner konden worden uitgevoerd. Als er echter vuil onder de toetsen komt is het niet zo gemakkelijk op te lossen.

MacBook Pro review toetsenbord

Vuil onder MacBook-toetsenbord

Bij eerdere toetsenborden was het mogelijk om toetsen los te halen of met perslucht eventueel vuil weg te spuiten. Maar dat is bij de nieuwe MacBook-modellen niet mogelijk. Als je een toets probeert los te halen is de kans groot dat je het toetsenbord vernielt. Eén vuiltje kan ervoor zorgen dat het toetsenbord onbruikbaar is geworden en Apple kan een kapot toetsenbord niet zomaar repareren. De complete behuizing rondom het toetsenbord zal moeten worden vervangen en dat kost je honderden euro’s als de MacBook Pro niet meer onder de garantie valt.

Hoe groot het probleem is, is onduidelijk maar we hebben al wel geconstateerd dat de Apple-forums vol staan met meldingen van gebruikers. Apple zou bezig zijn met het verzamelen van data, om inzicht te krijgen in de omvang van het probleem. Het zou gaan om “minder dan 5% van de gebruikers”. De afgelopen tijd zouden er veel meer meldingen zijn, vooral problemen met de spatiebalk. En dat is nou juist de toets die heel lastig is te verwijderen.

Zelfs Apple-fan John Gruber is niet te spreken over de toetsenborden:

Ik vind deze toetsenborden – vooral de verhalen over toetsen die gaan vastzitten of niet meer goed werken – een zeer zorgelijk signaal over Apple’s prioriteiten vandaag de dag.

Apple’s schoonmaaktip

Apple heeft een supportdocument waarin ze uitleggen hoe je het beste het toetsenbord van de MacBook Pro kunt schoonmaken. Ze adviseren daarbij om de laptop onder een bepaalde hoek vast te houden en vervolgens met perslucht te gaan spuiten. Dit moet op een afstand van ca. 1 centimeter. Maar pas op dat je toetsenbord daarbij niet te koud wordt.

Macbook Pro toetsenbord schoonmaken

Jonathan Mann, de man die ooit bekend werd door een liedje over Apple’s Antennagate, heeft er ook ervaringen mee en maakte een liedje over zijn toetsenbord-misère.

Dit kun je zelf doen
Heb je problemen met je toetsenbord, dan is het aan te raden om hiermee naar de Genius Bar te gaan zodat Apple er zelf naar kan kijken. Het risico is wat te groot om zelf met de toetsen te gaan prutsen, want zelfs professionele reparateurs hebben te maken met afgebroken toetsen als ze proberen om een toets los te halen. Natuurlijk kun je zelf met relatief weinig risico een bus perslucht bij de fotohandel kopen (ca. 10 euro) om te proberen het vuil onder de toetsen weg te spuiten.

MacBook toetsenbord typen

Wil je problemen voorkomen, dan kun je het beste niet gaan eten als je aan het computeren bent – of de MacBook Pro aansluiten op een extern scherm zodat je het toetsenbord zelf niet te vaak hoeft aan te raken. Maar dat is eigenlijk wat absurd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2017, 11:12
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook, toetsenbord
Device MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.