MacBook Pro zijkanten

‘MacBook Pro krijgt prijsverlaging en meer werkgeheugen in tweede helft van 2017’

De nieuwe MacBook Pro met Touch Bar is nog niet eens breed beschikbaar, maar er wordt alweer gesproken over nieuwe modellen voor volgend jaar. Apple zou onder andere de prijs verlagen, maar ook mogelijk een model met 32GB werkgeheugen aanbieden.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

MacBook Pro zijkanten

Hoewel de gloednieuwe MacBook Pro met Touch Bar nog niet eens verkrijgbaar is, blikt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo alweer vooruit naar volgend jaar. Volgens de analist gaat Apple volgend jaar een prijsverlaging doorvoeren, waardoor je de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar voor een lagere prijs kunt aanschaffen dan nu het geval is. Ook zou er een model komen dat uit te breiden is naar 32GB aan werkgeheugen, terwijl dit nu maximaal nog 16GB is.

Prijsverlaging MacBook Pro in 2017

De verwachtingen voor de verkoop van de nieuwste MacBook Pro liggen nog wat laag. Een belangrijke reden hiervoor is dat de prijzen van de nieuwe modellen aanzienlijk hoger liggen dan voorheen. De prijs van een MacBook Pro met Touch Bar ligt zo’n €500 hoger dan zonder aanraakgevoelige knoppenbalk, waardoor de minimumprijs van de nieuwste MacBook Pro op €2000 ligt. Volgens Ming-Chi Kuo, die voor deze voorspelling ook naar het verleden kijkt, komt hier vanaf de tweede helft van 2017 verandering in. Apple verlaagt het jaar na de introductie van gloednieuwe modellen vaak de prijs en dat zal deze keer dus niet anders zijn. Hoeveel de prijs gaat zakken kon de analist niet melden, maar het zou in ieder geval in de tweede helft van 2017 gaan plaatsvinden.

Bovendien zou Apple volgend jaar een interne aanpassing gaan maken in de MacBook Pro. Op dit moment heeft de nieuwe MacBook Pro maximaal 16GB aan werkgeheugen, mogelijk vanwege de batterijduur. Apple zou hiervoor gebruik kunnen maken van de nieuwe Canonlake CPU die ondersteuning biedt voor het energiezuinigere werkgeheugen. Hierdoor zou Apple de hoeveelheid RAM weer kunnen verhogen naar 32GB. Als Intel de deadline voor deze nieuwe CPU niet haalt, zal Apple gebruik moeten maken van Coffee Lake-processors, met als gevolg een maximum aantal werkgeheugen van 16GB. Het lijkt er dus op dat Apple wat betreft de hoeveelheid werkgeheugen afhankelijk is van de planning van Intel.

Tot slot verwacht Ming-Chi Kuo dat de nieuwe MacBook Pro volgend jaar meer gaat verkopen, onder andere omdat er meer USB-C-accessoires op de markt komen. De nieuwe MacBook Pro heeft alleen meerdere USB-C-aansluitingen, waardoor de compatibiliteit met oudere apparaten alleen behaald kan worden met extra kabels en adapters. Zodra USB-C meer de standaard wordt, zullen ook meer mensen de aanschaf van de MacBook Pro overwegen. Ook het succes van de Touch Bar en hoe ontwikkelaars daarmee om gaan, zal bepalen of de MacBook Pro een groter succes gaat worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2016, 12:10
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.