Sad Mac

Nieuwe MacBook Pro heeft geen opstartgeluidje meer

De nieuwe MacBooks van 2016 maken niet meer het kenmerkende opstartgeluidje. Apple heeft het weggehaald om het opstartproces te stroomlijnen.

Macs hebben al sinds 1998 hetzelfde opstartgeluidje. Maar daar komt met de MacBook Pro van 2016 verandering in. Het zo kenmerkende F-sharp opstartgeluid dat gecomponeerd werd door Jim Reekes, klinkt niet meer. Apple blijkt er een reden voor te hebben en deze keer is het niet ‘courage’.


Sad Mac

Uitgeklede MacBook
De fysieke rij functietoetsen is verdwenen, het lichtgevende Apple-logo, MagSafe, HDMI en nog veel meer technologieën moesten het veld ruimen. Nu blijkt dat ook het opstartgeluid is verdwenen, dat je normaal gesproken hoort als de eerste controles (Power On Self Test) zijn uitgevoerd en de Mac klaar is om te starten.

Geen opstartgeluid meer

De nieuwe MacBook Pro van 2016 maakt helemaal geen geluid meer bij het opstarten. Eén van de aanvankelijke vermoedens was dat Apple het heeft gedaan om alle producten meer op één lijn te brengen. De iPhone, iPad en andere Apple-apparaten maken ook geen opstartgeluid. Toch is er een andere reden waarom Apple ervoor heeft gekozen. De nieuwe MacBooks gaan vanzelf aan als je de klep opent. Bij eerdere MacBooks was dat al het geval als het apparaat in slaapstand stond, maar bij de nieuwste modellen hoef je de aan/uitknop niet eens meer aan te raken. De MacBook gaat vanzelf aan bij het openen.

Dit betekent dat de nieuwe MacBooks automatisch en geluidloos aan gaan, ongeacht of het apparaat in slaapstand stond of helemaal uitgeschakeld was. Tijdens vergaderingen is dat wel zo prettig, dat er geen geluid uit je MacBook komt, maar tegelijk was het opstartgeluid toch ook een subtiele reclamejingle voor Apple.

In de loop van de tijd is het opstartgeluidje wel iets gewijzigd. Aanvankelijk hoorde je een ‘bong’ gemaakt in C-major op een Korg-keyboard. De pitch daarvan werd meermaals aangepast. Bij de Power Macs introduceerde Apple het geluid van een elektronische jazzgitaar. Bij de 20th Anniversary Macintosh werd dit vervangen door een remix van het klassieke ‘bong’-geluidje, als eerbetoon aan de originele Mac. Bij de komst van de eerste Mac-computers (na de iMac G3) koos Apple steeds voor hetzelfde geluid in F-sharp.

MacBook Pro 2016 speakers

Het maakt de Mac iets gebruiksvriendelijker voor mensen die zich liever niet druk maken over de interne werking van hun MacBook. Het maakt nu niet meer uit of je de MacBook opent vanuit slaapstand of vanuit uitgeschakelde stand. Het enige wat je zal merken is dat opstarten vanuit uitgeschakelde stand iets meer tijd kost. Zolang er nog voldoende prik in de batterij zit zal de MacBook automatisch opstarten.

Op alle nieuwe MacBook Pro-modellen is de automatische opstartfunctie aanwezig, zowel met als zonder Touch Bar. Ze gaan ook automatisch aan als je ze aansluit op de stroomadapter en de MacBook is verbonden met een extern scherm.

Apple heeft de supportpagina’s op de website aangepast, waarmee ze de aanpassingen bevestigen. Voorheen moest je voor het resetten van NVRAM toetsen ingedrukt houden totdat de computer herstart en je het opstartgeluidje hoort. Nu moet je toetsen minimaal 20 seconden ingedrukt houden, om zeker te weten dat de Mac het opstartproces correct heeft doorlopen. Dit gebeurt nu in volledige stilte.

Nieuwe MacBooks
De nieuwe MacBook Pro-modellen werden vorige week aangekondigd op Apple’s Mac-event en bestaan uit een 13-inch model zonder Touch Bar die per direct verkrijgbaar is. Daarnaast komen er 13-inch en 15-inch modellen met Touch Bar die over twee tot drie weken op de markt verschijnen, maar waarvan de levertijd inmiddels is opgelopen tot meer dan een maand.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2016, 9:21
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen audio, macbook
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.