Touch Bar in de toekomst

Zo kan Apple de Touch Bar verbeteren

De Touch Bar is nog maar het begin. Volgens een designer kan Apple nog veel meer functies erin stoppen door een Magic Touchpad te maken.

Apple’s Touch Bar is de grootste vernieuwing in de MacBooks van 2016. Het is nog maar het begin: Apple zou de Touch Bar nog veel meer functies kunnen geven. Het enige wat ze daarvoor hoeven te doen is de (toch al aanraakgevoelige) trackpad verder uit te breiden, vindt productontwerper Alexander Obenauer.

Touch Bar in de toekomst

Touch Bar in de toekomst: Magic Touchpad

Obenauer is oprichter en productontwerper van Mindsense. Hij heeft duidelijke ideeën waar Apple naartoe moet met de Touch Bar. De hele onderrand van de MacBook moet aanraakgevoelig worden en hij noemt dit de Magic Touchpad. In plaats van een muis of trackpad en een cursor om activiteiten op het scherm aan te sturen zullen we een touchscreen gebruiken. Je hebt dan ook niet meer zoveel toetscombinaties meer nodig, omdat alle logische acties meteen al op je trackpad te zien zijn.

Touch Bar in de toekomst

Geen aanraakgevoelig scherm nodig
Volgens Obenauer lost dit ook het probleem op van aanraakgevoelige schermen. Apple is tegenstander daarvan en Obenauer snapt wel waarom: je moet steeds je handen van het toetsenbord halen. De oplossing die hij bedacht heeft is veel natuurlijker. Door het aanraakgevoelige gedeelte op de plek van de trackpad te plaatsen zit alles letterlijk onder handbereik. Wel moet het dan nog mogelijk zijn om je handpalmen op de balk te alten rusten.

In het concept is ook gedacht aan ondersteuning van Force Touch. Uiteraard zijn de knoppen niet fysiek indrukbaar, maar dankzij de Taptic Engine krijg je toch het gevoel dat je iets indrukt. Dit werkt op dezelfde manier als de homeknop van de iPhone 7.

Touch Bar in de toekomst

Ook een goed idee: als je een bepaald programma schermvullend gebruikt en dus helemaal wilt focussen op die ene functie, dan zal de Magic Touchpad ook helemaal aangepast worden aan die app.

Probleempje: je handen zitten in de weg
Wel is de bedenker realist genoeg om ook wat nadelen te zien. Bij de huidige plaatsing van de Touch Bar kun je gemakkelijk naar de knoppen kijken omdat ze vlakbij het scherm zitten. De Magic Touchpad heeft als grootste probleem dat de knoppen ver van het scherm zitten en dat je handen het zicht erop blokkeren. Omlaag kijken naar je trackpad is eigenlijk niet ideaal. Toch is het een interessant idee om over te filosoferen. Jony Ive heeft gezegd dat de huidige uitvoering van de Touch Bar een startpunt is voor nog veel meer ontwikkelingen, dus we zijn benieuwd in welke richting het gaat uitbreiden. De touchpad onder het toetsenbord biedt in ieder geval ruimte genoeg om nog wat extra knoppen in te stoppen.

Het complete idee met nog veel meer afbeeldingen is te vinden op Medium.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2016, 10:52
Categorie Achtergrond
Onderwerpen macbook, touch bar, trackpad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.