Definitief: Apple stopt met Dashboard in macOS Catalina

Dashboard, een oudere functie op de Mac, gaat verdwijnen. In macOS Catalina is de functie compleet verwijderd, nadat het eerder al op de achtergrond verdween. Apple heeft het nu ook officieel bevestigd.

Update 13 juni 2019: Apple heeft de ondersteuning voor Dashboard nu ook weggehaald uit WebKit, zo blijkt uit de changelog. Dit gebeurde vlak nadat was ontdekt dat de functie niet meer in macOS Catalina zit. Helemaal verrassend is het dus niet en de functie stond sinds Yosemite ook al standaard uitgeschakeld. Dashboard bestond sinds OS X Tiger (2005) en was een soort tweede desktop op je Mac met allerlei widgets. In macOS Mojave kun je Dashboard nog wel even blijven gebruiken.

Hieronder volgt ons oorspronkrlijke artikel van 5 juni:

De één gebruikt het nooit, terwijl de ander niet zonder kan: de Dashboard-functie in macOS. Dashboard werd toegevoegd als onderdeel van Mac OS X Tiger, dat in 2005 beschikbaar kwam. Dat betekent dat de functie nu zo’n veertien jaar oud is. In het najaar komt er echt een einde aan, al kun je de plaknotities nog wel op een andere plek blijven gebruiken. Bijvoorbeeld door een mailtje vast te zetten op het bureaublad. Op het dashboard is er echter geen plek meer voor, want in de eerste beta van macOS Catalina is geen spoor meer te bekennen van het macOS Dashboard.

macOS Dashboard verdwijnt in Catalina

Dashboard is een overzichtsscherm waar je allerlei widgets kon plaatsen. Er waren widgets voor het weer, aandelen, een rekenmachine, agenda, klok en post-its. Zelfs ontwikkelaars brachten widgets uit die je in het Dashboard kon toevoegen. Via een gedateerde pagina bij Apple kun je nog steeds widgets downloaden, maar veel zullen er niet meer werken.

De afgelopen jaar verdween het Dashboard dan ook op steeds meer plekken. In OS X Yosemite werd de functie standaard uitgeschakeld en nu anno macOS Mojave kun je het nog alleen gebruiken via de losse app of via de instellingen voor Mission Control en als Interactieve hoek.

widgets dashboard

De Dashboard-app is in macOS Catalina niet meer zichtbaar. Het appicoontje heeft dan ook alleen nog een vraagteken. Dit doet macOS standaard bij apps die niet meer in het besturingssysteem zitten. Zelfs via de Terminal is de Dashboard niet meer te openen. Dit doet vermoeden dat het nu echt klaar is met het Dashboard in macOS. Veel functies van de Dashboard vind je nu in de widgets in het Vandaag-scherm, dat rechtsboven in de menubalk te bereiken is. Je aantekeningen in de post-its worden overgezet naar de Plaknotities-app.

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1136011628808474625

Naast het Dashboard verdwijnt er meer in macOS Catalina. Het einde van iTunes is nabij, maar gelukkig krijgt deze wel drie opvolgers. Meer over macOS 10.15 lees je in ons aparte overzichtsartikel.

Bekijk ook

Over en uit voor iTunes: dit zijn de opvolgers

iTunes is verdwenen in macOS Catalina en Apple legt uit wat er verandert en hoe je voortaan je muziek, films en podcasts kunt beheren. Dit zijn de opvolgers van iTunes.

macOS Catalina

Lees alles over macOS Catalina, de grote update voor je Mac uit 2019. In deze versie is iTunes voor het eerst vervangen door meerdere losse apps voor je Mac en MacBook. Is jouw Mac niet meer geschikt voor een update, bekijk dan eens ons overzicht MacBook kopen en desktop Mac kopen.

macOS Catalina

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.