iPhone 8 Apple Store Palo Alto met Tim Cook

Zeven belangrijke punten uit de kwartaalcijfers FQ3 2019

Apple bracht dinsdagavond nieuwe FQ3 2019 kwartaalcijfers naar buiten. Na afloop werden er weer veel interessante dingen besproken. Dit is het belangrijkste wat je moet weten.

Na een paar kwakkelende kwartalen lijkt Apple financieel in wat rustiger vaarwater te zijn beland. Er wordt weliswaar minder omzet uit iPhones gehaald, maar de andere productcategorieën maken dat goed. Zo werd er bij wearables maar liefst een groei van bijna 50% gerealiseerd! Voorgaand kwartaal was de groei ook al 30% dus er lijkt heel wat vraag te zijn naar Apple Watches, AirPods en soortgelijke kleinere producten. Ook was er groei bij de iPad, Mac en uiteraard ook weer bij de diensten. Het leidde tot Apple’s beste FQ3-kwartaal ooit en dat had een gunstige invloed op de beurskoers. Deze belangrijke punten sprongen er wat ons betreft uit!


#1 Apple Pay groeit sneller dan PayPal
Hoe snel kunnen dingen veranderen! Bij de vorige kwartaalcijfers schreven we nog dat er alwéér geen Apple Pay voor Nederland was aangekondigd en dat er ook nog weinig zicht was op een aankondiging. Inmiddels betalen al heel wat Nederlanders met hun iPhone of Apple Watch en is het alweer bijna gewoon geworden.

Volgens Tim Cook groeit het aantal gebruikers en het betaalvolume van Apple Pay momenteel sneller dan PayPal. Er werd tijdens de nabespreking van FQ3 dan ook aardig wat aandacht aan besteed. Apple Pay heeft mede ervoor gezorgd dat Apple een recordomzet bij diensten haalde. Er zijn nu bijna 1 miljard transacties per maand, bijna het dubbele vergeleken met een jaar geleden. In juni kwamen er 17 nieuwe landen bij, waardoor bijna de gehele Europese Unie is afgedekt. In totaal zijn er nu 47 landen en regio’s waar je met Apple Pay kunt betalen. Er is ook groei bij OV-diensten wereldwijd, waarbij verdere uitrol naar New York City en Chicago staat gepland.

#2 Apple is minder afhankelijk van de iPhone geworden
Voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2012 is de iPhone goed voor minder dan de helft van Apple’s omzet. Daarmee is Apple minder afhankelijk van één product geworden. Het gaat goed met wearables zoals AirPods en diensten zoals Apple Music. Overigens zijn die productcategorieën wel weer afhankelijk van de iPhone, zoals Apple Pay. Tim Cook gaf aan dat er gewerkt wordt aan diensten die niet vastzitten aan Apple-producten en gericht zijn op de bestaande klanten.

AirPods reclame

#3 Wearables zijn booming
Het is jammer dat we niet kunnen zien hoeveel Apple Watches en AirPods er verkocht zijn. Apple geeft daar geen cijfers over, maar wat we wel kunnen zien is dat er met wearables meer wordt verdiend dan met de iPad en Mac. Alleen de categorieën Diensten en uiteraard de iPhone leveren meer op. Vorig kwartaal schafte 7% van de kopers voor het eerst een Apple Watch aan. De rest had al een ouder model en besloot te upgraden.

#4 Mac Pro-productie in de VS?
Apple is van plan de nieuwe Mac Pro in China te laten maken, maar tijdens de nabespreking van de kwartaalcijfers was er toch een verrassing. Tim Cook gaf aan dat Apple de Mac Pro toch het liefst in de VS zou willen produceren, maar dan moeten er wel regelingen waardoor Apple de extra heffingen voor productie in China ontloopt. Trump had via Twitter meteen zijn antwoord klaar: Apple moet het apparaat in de VS maken, anders is geen deal. Cook zei tegen investeerders dat zijn bedrijf het gaan uitzoeken.

Het gaat overigens maar om kleine aantallen: de Mac Pro is zo duur dat het apparaat nauwelijks wordt verkocht. Mogelijk worden de onderdelen nog steeds in China gemaakt en worden de Macs in de VS geassembleerd. Apple zal wel moeten opschieten met de beslissing, want het plan was om de Mac Pro nog dit jaar op de markt te brengen.

Mac Pro handgreep

#5 Apple Card komt in augustus
Apple gaat de eerder aangekondigde creditcard in augustus op de markt brengen. Dit geldt voorlopig alleen in de VS, al zijn er wel geruchten dat een introductie in Europa wordt voorbereid. Vorige week waren er ook nog geruchten dat de Apple Card binnen een paar weken beschikbaar zou zijn. Apple kondigde de creditcard in maart aan, tijdens een evenement dat gericht was op diensten. Duizenden Apple-medewerkers zouden de kaart al aan het testen zijn. De verwachting was dat de Apple Card gelijktijdig met iOS 12.4 beschikbaar zou komen, maar dat gebeurde niet. Een introductie in augustus zou betekenen dat het nog vóór de officiële release van iOS 13 gaat plaatsvinden.

Apple Card transacties

#6 Nog meer omzet uit diensten in 2020

Met Apple Card, Apple Arcade en Apple TV+ in de pijplijn is wel duidelijk dat Apple volop inzet op diensten. Investeerders willen uiteraard weten of al die nieuwe diensten ook geld in het laatje brengen. Volgens Apple CFO Luca Maestri zal het niet meteen een enorme nieuwe inkomstenstroom veroorzaken, omdat veel mensen eerst gebruik zullen maken van een gratis proefperiode. Pas daarna leveren de diensten geld op. Maestri gaf niet aan hoe lang de proefperiode bij diensten zoals Apple Arcade zal zijn. Maar de echte omzet komt pas in de loop van 2020.

#7 Geen paniek in China
Er is al regelmatig gesproken over grote problemen die Apple in China zou hebben. Het blijkt echter wel mee te vallen. Volgens Tim Cook is er sprake van herstel en is er weer sprake van groei op het vasteland van China. Het aantal iPhones dat in gebruik is, is gestegen in vergelijking met een jaar geleden en bij diensten was er zelfs sprake van dubbele groeicijfers. Wel moet erbij gezegd worden dat Apple wat prijsverlagingen doorvoerde en inruilprogramma’s organiseerde om mensen ertoe aan te zetten een nieuwe iPhone te kopen. Dat gebeurde in andere regio’s overigens ook. Voor de toekomst is Cook positief.

Augmented reality in Apple Store bij Today at Apple.

Tim Cook zei uiteraard ook nu weer dat er “exciting new products” aan zitten te komen voor de rest van het jaar. Hij gaf daarbij aan dat Apple flink heeft geïnvesteerd in augmented reality, maar sprak met geen woord over eventuele plannen met zelfrijdende auto’s. Voor het volgende kwartaal verwacht Apple opnieuw een rustig kwartaal. De vooruitblik is een omzet van $61 tot $64 miljard. In hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte Apple een omzet van $62.9 billion dus uitschieters hoeven we niet te verwachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
31 juli 2019 om 8:41
Onderwerp
Categorie
Apple
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.