iPhone aan kop in Verenigde Staten, Android groeit het snelst

Uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Nielsen blijkt dat de iPhone momenteel aan kop gaat in de Amerikaanse smartphonemarkt. RIM kreeg de grootste klappen en Android groeide afgelopen halfjaar het snelst.

Android vs iPhoneDe iPhone heeft de BlackBerry ingehaald als bestverkopende smartphone in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. In september ging Apple BlackBerry-maker RIM voorbij en heeft daarmee nu een geschat marktaandeel van 28,6 procent van de Amerikaanse markt; RIM bezit 26,1 procent van de markt. Android maakte volgens Nielsen de grootste groei door. Het mobiele besturingssysteem van Google groeide van 15 procent in juni naar 25,8 procent marktaandeel in november 2010. Dat blijkt ook wel uit de cijfers over recente aankopen gedurende het laatste halfjaar: maar liefst 40,8 procent koos in november voor Android; in juni was dat nog 27,5 procent.

Hoewel het aantal nieuwe iPhone-gebruikers tussen juni en juli 2010 — waarschijnlijk door de lancering van de iPhone 4 — nog van 20,9 naar 26,2 procent groeide, blijft Apple’s aandeel in de maanden daarna vrijwel gelijk. Qua marktaandeel groeit het iOS-besturingssysteem ook maar heel licht van 27,9 naar 28,6 procent. Het is RIM die de grootste klappen krijgt. Niet alleen daalde het marktaandeel van 33,9 naar 26,1 procent, ook bij de recente aankopen moest de BlackBerry-maker het onderspit delven. Waar in juni 2010 nog 35 procent van de gekochte smartphones een BlackBerry is, is dit in november gedaald tot 19,2 procent.

RIM heeft dan ook de meeste nieuwe gebruikers verloren aan Android. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat Google dit jaar Apple zal gaan inhalen. Volgens GigaOM beschouwen de beide bedrijven marktaandeel wel op verschillende manieren. Google moet veel verkopen zodat haar advertentiemodel winstgevend kan blijven. Apple profiteert van het feit dat zij haar eigen hardware verkoopt. Dat zal niet veranderen als Android iOS inhaalt, aldus de website.

Interessant is dan wel weer dat Apple deze favorietenrol blijft behouden ondanks dat de iPhone slechts bij één operator te krijgen is; de BlackBerry en Android-toestellen zijn bij vrijwel alle operators verkrijgbaar. Er gaan wel geruchten dat de iPhone na de Consumer Electronics Show in Las Vegas ook naar operator Verizon zal komen. Die gaan overigens al langere tijd, net zoals hier al langere tijd gespeculeerd werd over de verkrijgbaarheid bij alle operators. Maar de laatste paar weken worden deze steeds concreter. De bekende Apple-analist Gene Munster stelt, met een zekerheid van 95 procent, dat het in maart zover is.

Toch lijkt ook dat geen garantie voor succes. Afgelopen weekend werd duidelijk dat de iPhone-verkopen in Nederland al een week na de lancering bij alle Nederlandse operators zijn gehalveerd. Overigens is het onderzoek van Nielsen gebaseerd op resultaten uit een enquête en niet op actuele verkoopcijfers. De werkelijke situatie zou dus iets anders kunnen zijn, maar een indicatie is het wel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 januari 2011, 21:48
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen android, apple, blackberry, cijfers, google, nielsen, verenigde staten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.